Beredskab parat til ebola-virus i Danmark
Flere afrikanske lande rapporterer om personer med ebola, og sygdommen kan sprede sig til Europa.
Ud over de allerede bekræftede tilfælde af ebola i det vestafrikanske land Guinea har nabolandene Sierra Leone og Liberia nu også rapporteret til WHO et tocifret antal mulige tilfælde af ebola-smittede. Det betyder, at den dødelige sygdom nu kan have spredt sig ud over Guineas grænser.
Den tilsyneladende spredning af sygdommen har fået Statens Serum Institut til at være endnu mere opmærksom på situationen, så man er på forkant, hvis ebola skulle dukke op i Danmark - selv om risikoen for, at det sker, stadig er lav. Det siger overlæge ved SSI Anders Fomsgaard til videnskab.dk.
Følger situationen nøje
Der er daglige flyafgange fra Guinea og Sierra Leone til europæiske storbyer som London og Paris, hvilket betyder, at der med spredningen af ebola-viruset til Guineas hovedstad og Sierra Leone er større risiko for, at en smittet rejser til Europa.
Anders Fomsgaard forklarer, at en person, som mistænkes for at være smittet med ebola, vil ryge direkte i isolation, såfremt personen skulle komme til Danmark. Statens Serum Institut følger situationen nøje og har beredskabet parat, hvis det skulle ske.
Eksempelvis har man en protokol, som sporer alle, den smittede har været i kontakt med, så de kan komme under observation og muligvis også isoleres, skulle det blive nødvendigt.
Senegal har lukket grænsen
Organisationer som Læger Uden Grænser og Plan International forsøger nu at inddæmme sygdommen ved at infomere guineanerne om, hvordan sygdommen spredes, samt isolere dem, der er under mistanke for at være smittet.
Lørdag valgte et andet af Guineas nabolande, Senegal, således at lukke sin grænse til Guinea for at undgå, at sygdommen spreder sig yderligere. Tidligere har Senegal indført obligatoriske lægetjek på fly mellem Conakry og Senegals hovedstad Dakar.
Men der er slet ikke brug for så drastiske tiltag, mener Damantang Albert Camara, der er talsmand for Guineas regering.
"Der er ingen grund til panik," siger han til Reuters.
Guineas sundhedsministerium vurderer, at over 100 personer i landet er blevet smittet med den tropiske virus fra januar til marts. Heraf er 70 døde.