Hemmelige møder gav lempelige støjregler for vindmøller

Miljøstyrelsen og vindmøllebranchen holdt over en 14-dages periode i maj 2011 seks møder, hvor der ikke foreligger referater, inden man kom frem til støjregler for lavfrekvent støj, som har plaget en lang række naboer til vindmøller i de seneste år.

Artiklens øverste billede
At være nabo til vindmøllestøj er langt mere belastende, end VidenOmVind påstår.

En familie i Nordjylland har således måttet forlade deres bolig og bo i enten campingvogn eller sommerhus i det seneste år, fordi deres helbred er massivt påvirket af den brummende lavfrekvente støj fra seks vindmøller i nærheden. En støj som ifølge myndighederne holder sig inden for det tilladelige.

Både naboer til vindmøller og støjeksperten, professor emeritus Henrik Møller fra Aalborg Universitet, har siden kritiseret støjreglerne for at være indpasset efter branchens behov, og en række miljøordførere både til højre og venstre i Folketinget kritiserer nu den manglende åbenhed i processen.

»Der er tale om vigtigt lovforberedende arbejde, og derfor undrer det mig meget, at det ikke er taget referat af så mange møder. På den måde er det jo svært at finde ud af, hvad der er foregået,« siger den tidligere miljøminister Hans Chr. Schmidt (V).

Liberal Alliances miljøordfører, Villum Christensen:

»Det er en stinker og giver mistanke om ført hånd. Hvis de møder er årsagen til de tal, der kom i bekendtgørelsen, skal det frem. Ellers forsvinder den demokratiske kontrol.«

Ekspert i offentlighedsloven, Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, fastslår, at der ikke er nogen tvivl om, at der burde have været notatpligt fra de pågældende møder.

»Når det handler om en sag, hvor der træffes afgørende beslutninger, er notatpligten en forudsætning for både intern og ekstern kontrol,« siger han.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har indskærpet notatpligten over for Miljøstyrelsen, hvor vicedirektør Claus Torp forklarer, at man ikke mente, at møderne havde en karakter, der krævede notatpligt.

Læs hele artiklen i Premium. Det kræver abonnement at læse med. Klik på artiklen og meld dig til, hvis du ikke allerede er abonnent. Første måned er gratis, og der er ingen binding.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.