Professor: Forsørgerpligt strider mod grundloven
Personerne bag et gruppesøgsmål mod staten har en god chance for at vinde, vurderer professor i socialret.
Regeringen og Folketingets partier minus Enhedslisten er på usikker juridisk grund, når samlevende par skal til at forsørge hinanden fra nytår, hvor den nye kontanthjælpsreform træder i kraft.
”Nu overtræder de det bare på en ny måde. Men grundlovsstridigt er det,” siger hun.
Berører grundlovens garanti
”Her laver man en lovændring, der berører grundlovens garanti til hver enkelt om, at den, der ikke kan forsørge sig selv, eller hvis forsørgelse ikke påhviler andre, har ret til hjælp,” siger Kirsten Ketscher.
Som omtalt i søndagens udgave af Jyllands-Posten vil 12.000 personer ifølge en analyse fra tænketanken Kraka blive trukket i – eller helt miste – kontanthjælpen, fordi deres samlever har en lønindkomst. I gennemsnit taber hver enkelt af de berørte 41.700 kr. om året i rådighedsbeløb.
Kan vindes i Højesteret
Der er et gruppesøgsmål på vej mod staten, og Kirsten Ketscher vurderer, at der er gode chancer for at vinde.
”Hvis sagen bliver lagt ordentligt op, så kan man efter min opfattelse vinde allerede i Højesteret, men hvis ikke, så er jeg ret overbevist om, at man vinder ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol,” siger hun.
Forsørgerpligten mellem ugifte par er ifølge Kirsten Ketscher et særsyn i international kontekst, mens det er normalt, at ægtefæller skal sørge for hinanden.
Dansk enegang
”Det er fuldstændig dansk enegang her. Alle de lande, jeg kender til indgående som Storbritannien, Tyskland og de nordiske lande har overhovedet ikke noget i denne retning, hvor man fratager den enkelte hele livsgrundlaget,” siger hun.
Nina von Hielmcrone, lektor i socialret ved Aalborg Universitet, tør ikke gætte på, hvordan det vil gå gruppesøgsmålet. Hun vurderer dog, at der er mindre sandsynlighed for at få ret i, at reformen er grundlovsstridig. Der er nemlig sket noget siden, at loven i 2002 blev underkendt.
Bevismæssige problemer
”Man har forsøgt at tage højde for det ved at sige, at hvis samleveren ikke forsørger vedkommende, så kradser kommunen pengene ind,” siger Nina von Hielmcrone, der dog forudser store bevismæssige problemer. For hvordan skal man bevise, at ens partner ikke forsøger én? Og hvor mange penge til nyt tøj har man f.eks. krav på fra partneren, spørger hun.
Kirsten Ketscher giver ikke meget for, at kommunen nu kan gribe ind.
”Man kan sige sig selv, at det ikke fører nogen steder hen for forholdet. Så man kan vælge mellem at opretholde en relation uden at have ret til egne penge, eller man kan vælge slet ikke at have nogen relation,” siger hun.
Ifølge Beskæftigelsesministeriet har Justitsministeriet i et notat til Folketinget vurderet, at gensidig forsørgelse mellem samlevende ikke er grundlovsstridigt.