Annonce
Indland

Nekrolog: Grevinde de Monpezat

Prins Henriks mor, grevinde André de Laborde de Monpezat er stille sovet ind i sit hjem "le Cayrou", Albas, Lot søndag.

Grevinde de Laborde de Monpezat blev i februar 1998 enke efter Grev André de Laborde de Monpezat. Grevinden efterlader 6 børn: Francoise, Madame Claude Bardin, Henri, Hans Kongelige Højhed Prinsen, Etienne, Greve de Monpezat, Jean-Baptiste, Greve de Monpezat, Catherine af Søster-ordenen Notre Dame de Calvaire og Maurille, Madame Jacques Beauvillain samt 18 børnebørn, oldebørn og et tipoldebarn.

Grevinde de Laborde de Monpezat blev født Renée Doursenot den 26. oktober 1908 i Perigueux i Frankrig. Som ung kom hun i 1920'erne til Fransk Indokina, hvor hun mødte den unge greve André de Laborde de Monpezat.

Han gjorde tjeneste ved de franske styrker i Syrien, men i 1927 rejste han til Hanoi i Fransk Indokina (nuværende Vietnam), hvor faderen Henri de Monpezat havde opbygget en stor virksomhed med gummiplantager, kulminer og en avis i storhedstiden for Anden Verdenskrig i Hanoi og Tonkin.

Da Henri Monpezat døde i 1929 overtog og drev den unge André virksomhederne sammen med sin bror.

I 1931 giftede Renée Doursenot sig med grev André Monpezat, og parret fik i alt ni børn, hvoraf de tre døde tidligt. Prins Henrik, som er nummer to, født 1934, har beskrevet sin barndom i det store hus i Hanoi som meget lykkeligt med barnepiger og et ekstravagant koloniliv for forældrene.

Efterhånden udviklede de politiske forhold i landets sig til ugunst for den franske kolonimagt, så greveparret måtte forlade Indokina i 1937, da de købte vinslottet "le Cayro" i byen Albas.

Da Anden Verdenskrig brød ud gjorde grev André tjeneste i den franske hær, hvor han også havde grevinde Renée med, dengang kunne man tage sin kone med i krig. Under den tyske besættelse blev der nedkastet forsyninger til den franske modstandsbevægelse på greveparrets vinslot "le Cayrou".

I efterkrigsårene tog familien igen til Hanoi først i 1948 til 1950 og igen 1951 til 1952 for at prøve at redde familiens ejendom. Men derefter var det vinproduktionen på "le Cayrou" og den store familie, der blev det vigtigste samlingspunkt.

Det var også på "le Cayrou", at de begge døde.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her