Fjerdeklasse fandt invasive krabbearter: »De bør bekæmpes«
To invasive krabbearter er med en uges mellemrum blevet fundet i Roskilde Fjord. »De bør bekæmpes,« lyder anbefalingen fra Miljøstyrelsen.
Indenfor blot en uge er der blevet fundet to forskellige invasive krabbearter i Roskilde Fjord, som er en del af Nationalpark Skjoldungernes Land. De to nye arter kan være dårligt nyt for den danske strandkrabbe og for havmiljøet.
»At disse to nye krabbearter er udbredt i Roskilde Fjord, er yderst vigtig viden. De to arter er invasive. De kommer fra Asien, og kan begge potentielt påvirke vores miljø her i Danmark,« skriver havbiolog Maria Kristina Holst Palner på Nationalpark Skjoldungernes Lands hjemmeside.
Der er tale om de to krabbearter asiatisk strandkrabbe og pensel-klippekrabbe, som desuden også er observeret i stigende antal i Vadehavet, Det Sydfynske Øhav og Østersøen.
»Begge krabbe-arter har en høj tilpasnings- og forplantningsevne. Det betyder, at de kan sprede sig hurtigt, og det er oftest bekymrende. Når deres bestand vokser, kan de påvirke vores hjemmehørende krabbeart, men også skade fx vores muslinger« skriver Maria Kristina Holst Palner, der dog tilføjer, at krabben potentielt kan hjælpe på torskebestanden.
Miljøstyrelsens anbefaling er dog, at krabberne »bør bekæmpes«.
De to krabbearter blev fundet af to forskellige fjerdeklasser, der begge var på tur til nationalparken for at lære om områdets biodiversitet.
Den første krabbe, der ikke var større end en ært, blev efter fundet sendt til yderligere undersøgelser i Aarhus og blev siden artsbestemt til at være en asiatisk strandkrabbe. Blot en uge efter det første fund, fandt en anden fjerdeklasse skelettet af den såkaldte pensel-klippekrabbe.
Begge arter har et væsentligt mere firkantet skjold end den danske strandkrabbe, hvilket gør dem nemmere at identificere for danskere, som skulle være interesseret i at finde et eksemplar eller to af de invasive arter.