Overlæge om saltmangel-indlæggelser: Det skyldes ikke postevandet alene

De mange indlæggelser på grund af saltmangel på Holbæk Sygehus er ikke nødvendigvis et resultat af for meget postevand, siger overlæger.

Artiklens øverste billede
Foto: Thomas Borberg

Mandag kom det frem, at for meget postevand har betydet usædvanligt mange indlæggelser på grund af saltmangel på Holbæk Sygehus denne sommer. Men flere af landets resterende hospitaler har ikke oplevet nogen voldsom stigning i antallet af indlæggelser.

Det gælder blandt andet på Odense Universitetshospital og på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg:

»To til tre indlæggelser dagligt skyldes for lavt natriumsalt i blodet. Men det har næsten altid andre årsager end et stort indtag af postevand,« siger Christian Christiansen, der er ledende overlæge på afdelingen for Fælles Akutmodtagelse på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, hvor de har oplevet et par tilfælde mere end normalen, men langt fra samme stigning som på Holbæk Sygehus.

Han slår desuden fast, at det er yderst sjældent at saltmangel alene skyldes for meget postevand, men i stedet er bivirkninger for bestemte typer vanddrivende medicin eller andet særlig psykofarmaka.

Det er ofte ældre, svækkede mennesker, der er småt spisende og derfor har små reserver, som er i risiko for at opleve saltmangel, hvis de drikker alt for meget vand uden at tilføre noget, der indeholder salt.

»Raske mennesker kan sagtens nøjes med et ekstra drys salt på æggemaden og stadig kun drikke postevand, uden at sætte kroppens saltbalance over styr,« siger Henrik Ancher Sørensen, ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus, hvor de har oplevet den voldsomme stigning af indlæggelser.

På Holbæk Sygehus er man godt klar over, at en for lav saltbalance sjældent sker udelukkende på baggrund af et for højt indtag af postevand. Men de mange opfordringer om at drikke rigeligt med vand her i varmen kan, ifølge Henrik Ancher Sørensen, medvirke til, at ældre, svækkede mennesker udfordrer kroppens saltbalance ved at følge rådet i overdreven grad, og derfor risikerer at komme i problemer.

»Det hele er blevet blæst en smule op. Vi opfordrer egentlig bare til, at danskerne både husker at spise og drikke varieret, så vil færre borgere komme i problemer,« siger han.

Jyllands-Posten har også været i kontakt med Odense Universitetshospital, Regionshospitalet i Horsens, Aarhus Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital, hvor man heller ikke har oplevet en problematisk stigning i typen af saltmangelindlæggelser, som længe har været en velkendt problematik for ældre eller i forvejen svækkede borgere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.