Fogh i angreb på Trump: Hans strategi om at true sig frem går galt

Den amerikanske præsident har misforstået det hele, lyder kritikken fra den traditionelle USA-støtte Anders Fogh Rasmussen. Overraskende at kritikken nu også kommer fra den kant, siger en international ekspert.

BRUXELLES/KØBENHAVN — Den internationale frustration over USA’s præsident, Donald Trump, stiger, og nu melder også den ellers stærkt USA-loyale tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) sig blandt kritikerne.

»Vi har en amerikansk præsident, der helt tydeligt ikke gør noget forsøg på at samle sig venner, men tværtimod mener, at det er en fornuftig amerikansk strategi at lægge sig ud med stort set alle,« siger Fogh.

Som statsminister opbyggede Fogh et personligt tæt forhold til den daværende amerikanske præsident George W. Bush, og som Nato-generalsekretær arbejdede han i fem år tæt sammen med præsident Barack Obama.

Fogh er internationalt kendt som en stærk støtte af USA og fortaler for et tæt transatlantisk forhold. Men nu advarer han altså mod manden i det Hvide Hus, der har erklæret handelskrig mod sine allierede og forladt vigtige internationale aftaler om nedrustning og klima.

»Der er stor risiko for, at Trumps ageren giver langsigtede skader på det transatlantiske forhold,« siger Fogh, der løfter sin kritik fra at være rettet mod enkelte beslutninger til at handle om selve personen Donald Trumps kapacitet.

»Det har altid været russernes store fejl, at de tror, man kan true sig til magten. På samme måde prøver Trump at true europæerne til at betale mere til forsvaret, for ellers vil han ikke beskytte os eller true sig til indrømmelser med toldsatser. Det er dømt til at gå helt galt,« siger Fogh, der i sit eget rådgivningsfirma i dag arbejder for bl.a. den ukrainske regering, der er i krig med Rusland om Krim.

Det er enormt sigende for, hvor stor bekymringen er hos den europæiske elite, når angrebene nu også kommer fra en tidligere Nato-leder.

Volker Perthes, dr., det tyske institut for internationale forhold og sikkerhedspolitik, SWP

Kritikken kommer, samtidig med at lederne af verdens rigeste lande i G7 på et topmøde også har kritiseret Trumps ageren.

At en tidligere Nato-generalsekretær så direkte går til angreb på en siddende amerikansk præsident, er både opsigtsvækkende og alvorligt. Det siger dr. Volker Perthes fra det tyske institut for internationale forhold og sikkerhedspolitik, SWP.

»Det er forudsigeligt, når kritikken af USA kommer fra venstrefløjen. Men det er enormt sigende for, hvor stor bekymringen er hos den europæiske elite, når angrebene nu også kommer fra en tidligere Nato-leder, Anders Fogh Rasmussen, der altid har været meget proamerikansk, og som stadig er en vigtig stemme på centrum-højrefløjen i Europa og Washington,« siger Perthes.

USA’s ambassade i København har fået forelagt Foghs udtalelser, men har ikke ønsket at kommentere dem.

Kritik af dansk linje

I det danske udenrigsministerium har »strategisk tålmodighed« hidtil været standardsvaret på spørgsmålet om, hvordan man skal forholde sig til Trump.

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Martin Marcussen mener, at det svar ikke holder i længden.

»Kan vi komme lidt videre end blot til at konstatere, at vi må væbne os med ”strategisk tålmodighed”? Hvad vil vi kræve af USA, hvor er vore grænser, hvor ser vi muligheder for at uddybe relationerne?« siger han.

I en mail oplyser ministeriet, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) »ikke har nogen kommentarer til, hvad Anders Fogh Rasmussen mener om præsident Trump«.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.