Annonce
Indland

Lægeformand: »Det er uetisk, at man puster patienttallene op«

Patientforeninger har en økonomisk interesse i at gå ud med meget høje patenttal, og solidariteten med andre sygdomsgrupper mangler, lyder kritikken.

Færre danskere end tidligere forudset bliver syge af diabetes, demens og Kol.

Diabetesalarm. Demensepidemi. Eksplosion inden for kol.

Sådan har de skræmmende overskrifter ofte lydt, men antallet af nye patienter har i dette årti været faldende eller nogenlunde stabilt for de store folkesygdomme, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsens kroniker-register. Samtidig beskylder en række eksperter nu patientforeninger for at have tegnet et for dystert billede af, hvor mange danskere der lider eller kommer til at lide af sygdommene.

Det er udtryk for en bekymrende tendens, hvor patientforeninger, kommuner og regioner skruer tallene op.
Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi

F.eks. lød det alarmerende budskab fra Diabetesforeningen så sent som i 2015 – forud for en ny national diabeteshandleplan – at ca. 750.000 danskere havde diabetesforstadier, 200.000 havde uopdaget diabetes, og 800.000 i 2030 ville have sygdommen. Men på baggrund af et nyt diabetesregister konstaterer forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen, at alle tallene skal mere end halveres. Også på demensområdet har patient- og interesseorganisationer meldt høje patienttal ud, som flere aldersforskere nedjusterer.

»Det er uetisk at puste tallene op, og man gør det for at få en større del af kagen. Der mangler solidaritet mellem patientforeningerne – de psykiatriske lidelser forfordeles, mens stærke patientforeninger løber med millionerne,« siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

Diabetesforeningen har nu nedjusteret en række af tallene på hjemmesiden, og Alzheimerforeningen offentliggør nu både et pessimistisk og et optimistisk fremtidsscenarie for sygdommens udbredelse. Direktør Nis Peter Nissen vurderer, at man snart kan sløjfe de mørkeste prognoser. Sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet er meget kritisk over for foreningernes langsigtede og usikre prognoser.

»Det er kun godt, at de mest mørke spådomme ikke går i opfyldelse, men det er en bekymrende tendens, at patientforeninger, kommuner og regioner skruer tallene op. En faretruende udvikling inden for deres område er lig med flere penge,« siger han.

Hos Diabetesforeningen påpeger adm. direktør Henrik Nedergaard, at forskelle i prognosetallene bl.a. skyldes forskellige data og regnemodeller, ændrede diagnosekriterier og forbedret behandling.

Følg
Jyllands-Posten
Direktøren for Diabetesforeningen: Lyt til patienternes stemme
Henrik Nedergaard
De tårnhøje ambitioner og forventninger til fremtidens nye nære og sammenhængende sundhedsvæsen må ikke afspores af banale samarbejdsproblemer mellem sektorerne.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Fritidshusets historie: Det handler om det gode liv
Fritidsboligens danmarkshistorie er centrum for en ny udstilling – fra kuranstalter og badesteder i Søhøjlandet til kolonihavebevægelsen i de større byer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her