Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Nedlæg regionerne

I stedet for nærhed i sundhedsvæsenet er danskerne nu ved at få stalinistiske ”supersygehuse”.

Centraliseringen i Danmark begyndte reelt med indførelsen af amtssystemet den 19. februar 1662. I 1671 var der 20 amter. I 1793 skete der en omlægning, hvorved Danmark til Kongeåen blev opdelt i 17 amter. Ved kommunalreformen i 1970 blev landet inddelt i 14 amter, og disse blev den 1. januar 2007 afløst af fem regioner.


Allerede inden regionerne blev oprettet, hørtes røster om at nedlægge dem, og i det forgangne tiår har debatten aldrig villet dø. I 2011 manifesterede der sig et politisk flertal for at nedlægge regionerne, men der var ikke enighed om, hvad der skulle sættes i stedet.

Rettelse
I en tidligere udgave af denne leder skrev Jyllands-Posten: » (…) når diminutive provinssygehuse i Farsø, Frederikshavn, Hjørring, Hobro og Thisted bramfrit kaldes ”Aalborg Universitetshospital”«. Hospitalerne i Frederikshavn og Hjørring er ikke en del af Aalborg Universitetshospital, men universitetshospitalet har afdelinger på de to sygehuse. Sygehusene i Farsø, Hobro og Thisted er en del af Aalborg Universitetshospital. Jyllands-Posten beklager fejlen.


Til efteråret præsenterer regeringen en sundhedsreform, men allerede nu siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som optakt til partiets sommergruppemøde, at tiden er kommet til at afskaffe regionerne. »Det er mere aktuelt end nogensinde før,« siger han til Politiken.


Ingen kan sagligt kalde regionerne en succes. Amterne kunne udskrive skatter. Det kan regionerne ikke, og derfor er de endt som Folketingets og bureaukratiets forlængede arme.


I stedet for nærhed i sundhedsvæsenet er danskerne nu ved at få stalinistiske ”supersygehuse”, der i Region Nordjylland antager surrealistiske proportioner, når diminutive provinssygehuse i Farsø, Hobro og Thisted bramfrit kaldes ”Aalborg Universitetshospital”.


De fem regioner har ikke evnet noget så banalt som at vælge det samme system til digitale patientjournaler, og senest har indeklimaproblemerne på det nye Aarhus Universitetshospital understreget inkompetencen i regionerne.


Der findes i verden godt et halvt hundrede byer med indbyggertal, der er større end Danmarks befolkning, og hvor sundhedsvæsenet næppe styres af et stort antal politisk-administrative enheder. Singapore, hvis indbyggertal svarer til Danmarks, har en snes offentligt ejede hospitaler, der sorterer under østatens sundhedsministerium. I Danmark vil den oplagte model være at lade professionelle bestyrelser få driftsansvaret for de enkelte hospitaler. Når personalet dagligt udviser stor professionalisme, siger det sig selv, at den ansvarlige ledelse skal være på niveau hermed.


En nedlæggelse af regionerne fører uvægerligt til en diskussion om øget centralisering, men det behøver ingenlunde at blive tilfældet. Centralisering er synonymt med, at alt skal samles i København, men der eksisterer i dag et politisk flertal for at sende statslige arbejdspladser ud af hovedstadsområdet, og når regionerne forsvinder, kan man passende udflytte Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen, Afdelingen for Sygehuspolitik og Sundhedsøkonomi, Afdelingen for Ældreområdet og det Nære, Sammenhængende Sundhedsvæsen samt Afdelingen for Lægemidler, Internationale Forhold, Sundhedsjura og Psykiatri.


Centralisering er af det onde, men da Folketinget har demonstreret en udtalt vilje til gennem målrettede bevillinger at ville detailstyre kommuner og regioner, må Folketinget nødvendigvis samle alle sundhedspolitiske beslutninger på Christiansborg og lade regeringen stå for udmøntningen af dem.


Fordi pengene bevilges af Folketinget, skal det fulde ansvar for sundhedssektoren ligge hos regering og folketing. Et led i dette ansvar er også at sikre, at den kommunale del af sundhedsvæsenet over alt i landet leverer en ensartet betjening.


Kommunerne er nævnt i grundloven, men det er regionerne ikke, og derfor kan de uden videre nedlægges.

Jo før det sker, des bedre.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Vores sygehuse gør det fremragende
Tage Søndergård Kristensen
Det er stærkt bekymrende, at politikere ønsker at eksperimentere med sygehusområdet, som fungerer så godt. Synes politikerne, at erfaringerne med Skat, DSB, Post Danmark eller andre statslige institutioner ligefrem er opmuntrende?
Kronik: Vi ønsker at bygge bro og sikre sammenhæng for patienten
Stephanie Lose (V), Ulla Astman (S), Sophie Hæstorp Andersen (S), Heino Knudsen (S), Anders Kühnau (S)
En ny funktion som ”brobyggersygeplejerske” skal skabe langt bedre patientforløb på tværs af sundhedsvæsenet for at sikre sammenhæng, overblik og tryghed for patient og pårørende.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Theresa Mays kostbare kollaps

Verdens femte største økonomi sejler som et skib uden ror, hvor kaptajnen skændes med såvel maskinrummet som passagerne plus lodser og havnemyndigheder; ja med alle.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her