Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Saudisk åbning mod Israel

Den nye stærke mand i Riyadh rækker hånden frem mod Israel – i kampen mod Iran.

Der er ingen egentlige biografer i Saudi-Arabien. I 35 år er et forbud mod at vise kommercielle film blevet håndhævet lige så strengt som f.eks. forbuddet mod, at kvinder kører bil eller færdes offentligt uden et mandligt familiemedlem.

I denne uge aflægger den stenrige oliestats nye stærke mand, den 32-årige kronprins Mohammed bin Salman, ikke desto mindre besøg i Hollywood i forbindelse med en USA-rundrejse. Besøget føjer sig til en velorkestreret, officiel fortælling om, hvor hurtigt og dybtgående MBS, som han kaldes, agter at føre et af verdens mest repressive og antimoderne samfund nærmere på nutiden.

Det samme gør et opsigtsvækkende interview, som kronprinsen netop har givet det amerikanske magasin The Atlantic. Heri fastslår han, at israelerne – og palæstinenserne – har ret til et eget land. Samtidig advokerer han for en fredsaftale med Israel i den hensigt at opnå normale forbindelser.

Det er noget af en bombe fra Riyadh-regimet. Det er første gang siden fredsaftalen mellem Egypten og Israel i 1978, at en arabisk hersker klart og tydeligt indrømmer israelerne en sådan ret til at have deres eget land. Han siger »land«, ikke »stat«, og der er muligvis mere end en sproglig forskel i formuleringen. Ikke desto mindre ses udtalelsen ikke mindst i vestlige hovedstæder som en historisk åbning fra en af den jødiske stats traditionelt mest forbitrede fjender.

Ingen kan på den baggrund fortænke Israel – kort før sin 70-års fødselsdag – i at se sig selv som ramt af lidt af en gunstig stime: Præsident Trumps nylige beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og også flytte den amerikanske ambassade dertil er det største diplomatiske rygstød for Israel meget længe. Udnævnelsen af de to stærke Israel-venner og Iran-kritikere, udenrigsminister Mike Pompeo og den nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton, trækker i samme retning. Også den nye tyske regering har netop forstærket sin solidaritet med Israel ved simpelt hen at gøre Israels eksistens til en del af den tyske statsræson.

Og nu følger så denne fremstrakte hånd fra Saudi-Arabien. På den baggrund spiller Mohammed bin Salmans motiver til en åbning en mindre rolle end den kendsgerning, at den finder sted. Kronprinsen lægger nemlig ikke skjul på, at det er ærkefjenden Irans fremtrængen på mange fronter, der er årsag til åbningen. I The Atlantic-interviewet udmaler han, hvordan Saudi-Arabien er under omringning af Iran, der bruger terrorgrupperne Islamisk Stat og al-Qaeda samt Hamas og Hizbollah til formålet. Også Irans støtte til Houthi-oprørerne i Yemen nævner han. Irans åndelige leder, Ali Khamenei, sammenligner han flere gange med Adolf Hitler, og så bliver det vist ikke værre.

Det sunnimuslimske Saudi-Arabien og det shiamuslimske Irans magtkamp på distancen om overherredømmet i Mellemøsten er omdrejningspunkt for de fleste af regionens mange ulykkelige konflikter, der er rene stedfortræderopgør mellem de to stormagter. Kampen har så meget topprioritet i Riyadh, at man end ikke viger tilbage for en åbning mod Israel, der ligeledes ser Iran som sin hovedfjende, ud fra den ældgamle logik: Min fjendes fjende er min ven.

Nu mangler der endnu meget, før der ligefrem kan tales om et venskab. Dertil er der alt for megen usikkerhed om rækkevidden af kronprinsens udtalelser, og det er også helt uklart, hvordan han forestiller sig en fredsaftale konkretiseret. Men glædelig er selve den diplomatiske bevægelse, og at den imødekommer Israels sikkerhedsinteresser.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.