Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Saudisk åbning mod Israel

Den nye stærke mand i Riyadh rækker hånden frem mod Israel – i kampen mod Iran.

Der er ingen egentlige biografer i Saudi-Arabien. I 35 år er et forbud mod at vise kommercielle film blevet håndhævet lige så strengt som f.eks. forbuddet mod, at kvinder kører bil eller færdes offentligt uden et mandligt familiemedlem.

I denne uge aflægger den stenrige oliestats nye stærke mand, den 32-årige kronprins Mohammed bin Salman, ikke desto mindre besøg i Hollywood i forbindelse med en USA-rundrejse. Besøget føjer sig til en velorkestreret, officiel fortælling om, hvor hurtigt og dybtgående MBS, som han kaldes, agter at føre et af verdens mest repressive og antimoderne samfund nærmere på nutiden.

Det samme gør et opsigtsvækkende interview, som kronprinsen netop har givet det amerikanske magasin The Atlantic. Heri fastslår han, at israelerne – og palæstinenserne – har ret til et eget land. Samtidig advokerer han for en fredsaftale med Israel i den hensigt at opnå normale forbindelser.

Det er noget af en bombe fra Riyadh-regimet. Det er første gang siden fredsaftalen mellem Egypten og Israel i 1978, at en arabisk hersker klart og tydeligt indrømmer israelerne en sådan ret til at have deres eget land. Han siger »land«, ikke »stat«, og der er muligvis mere end en sproglig forskel i formuleringen. Ikke desto mindre ses udtalelsen ikke mindst i vestlige hovedstæder som en historisk åbning fra en af den jødiske stats traditionelt mest forbitrede fjender.

Ingen kan på den baggrund fortænke Israel – kort før sin 70-års fødselsdag – i at se sig selv som ramt af lidt af en gunstig stime: Præsident Trumps nylige beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og også flytte den amerikanske ambassade dertil er det største diplomatiske rygstød for Israel meget længe. Udnævnelsen af de to stærke Israel-venner og Iran-kritikere, udenrigsminister Mike Pompeo og den nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton, trækker i samme retning. Også den nye tyske regering har netop forstærket sin solidaritet med Israel ved simpelt hen at gøre Israels eksistens til en del af den tyske statsræson.

Og nu følger så denne fremstrakte hånd fra Saudi-Arabien. På den baggrund spiller Mohammed bin Salmans motiver til en åbning en mindre rolle end den kendsgerning, at den finder sted. Kronprinsen lægger nemlig ikke skjul på, at det er ærkefjenden Irans fremtrængen på mange fronter, der er årsag til åbningen. I The Atlantic-interviewet udmaler han, hvordan Saudi-Arabien er under omringning af Iran, der bruger terrorgrupperne Islamisk Stat og al-Qaeda samt Hamas og Hizbollah til formålet. Også Irans støtte til Houthi-oprørerne i Yemen nævner han. Irans åndelige leder, Ali Khamenei, sammenligner han flere gange med Adolf Hitler, og så bliver det vist ikke værre.

Det sunnimuslimske Saudi-Arabien og det shiamuslimske Irans magtkamp på distancen om overherredømmet i Mellemøsten er omdrejningspunkt for de fleste af regionens mange ulykkelige konflikter, der er rene stedfortræderopgør mellem de to stormagter. Kampen har så meget topprioritet i Riyadh, at man end ikke viger tilbage for en åbning mod Israel, der ligeledes ser Iran som sin hovedfjende, ud fra den ældgamle logik: Min fjendes fjende er min ven.

Nu mangler der endnu meget, før der ligefrem kan tales om et venskab. Dertil er der alt for megen usikkerhed om rækkevidden af kronprinsens udtalelser, og det er også helt uklart, hvordan han forestiller sig en fredsaftale konkretiseret. Men glædelig er selve den diplomatiske bevægelse, og at den imødekommer Israels sikkerhedsinteresser.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan »næsten være lige meget«

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser.

Debat: Strøm tænder håb for millioner

Thomas Gringer Jakobsen
Alene siden 2010 har 40 lande nået målet om at give hele befolkningen adgang til elektricitet. Faldende priser på solcelleteknologi har sat ekstra gang i udviklingen.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her