Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

S og udlændingene

»Gu’ skal vi ej lukke alle ind i Danmark,« skriver Morten Østergaard i en ny annoncekampagne, som i går blev lanceret i flere medier. Den radikale leder giver løfter om, at han vil flytte sit skrivebord ud til dem, det hele handler om – ud i ghettoerne og de belastede områder for ved selvsyn at erfare, hvordan livet er der, »hvor folk lever dør om dør med årtiers dårlige integration«.

Det er altid prisværdigt, når politikere opsøger virkeligheden for at se, hvordan livet egentlig udfolder sig der, hvor man kan se konsekvensen af de politiske beslutninger, f.eks. den fejlslagne udlændinge- og integrationspolitik, som De Radikale har et stort ansvar for. Den radikale leder ønsker hermed at signalere, at også De Radikale er i bevægelse på udlændingeområdet og er begyndt at lytte til bekymringen.

Men hvis drømmen er, at De Radikale atter kan blive tungen på vægtskålen i dansk politik, så bliver det formentlig ved drømmen. For midten har flyttet sig, og mens Morten Østergaard i går var ved at flytte sit skrivebord til Vollsmose, så lancerede Socialdemokratiet et nyt udlændingeudspil.

Der er ingen tvivl om, at det socialdemokratiske udspil først og fremmest sender et signal om, at Mette Frederiksen meget, meget gerne vil være statsminister efter det valg, som skal holdes senest i juni 2019. Samtidig er partiets udspil udformet, så man både kan imødegå Venstres eventuelle kritik, idet det på mange måder går længere end det, statsministerens eget parti hidtil har villet, og komme i dialog med Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti. En flanke er om ikke lukket så i hvert fald blevet markant mindre sårbar, mens beskeden til venstrefløjen er, at udfordringerne på udlændingeområdet er så store, at det ikke er dens løsninger, der kan samarbejdes om.

Socialdemokratiets hamskifte i udlændingepolitikken er endeligt. Partiet erkender åbent, at det er rystet over at se, hvordan andelen af ikkevestlige indvandrere er eksploderet og omfanget af de medfølgende problemer. Bedre sent end aldrig, kan man sige, og tager man det positive først, så er det prisværdigt, at S vil stille langt flere krav om, at danske værdier skal gælde i Danmark og forhindre religiøse særkrav. Tilsvarende er det godt, at offentlige ydelser følges af krav om danskundervisning og nyttejob, for i sidste ende skal det være både kravet og målet, at især de mange indvandrerkvinder, som går hjemme, integreres på arbejdsmarkedet.

Hvis den danske integrationspolitik blot tilnærmelsesvis skal nærme sig en succes, er det afhængigt af, at tilstrømningen bremses. Socialdemokratiets mener, at det skal være slut med at søge asyl – et forslag partiet ellers var stærkt imod for blot et par år siden – ved den danske grænse eller i asyllejre. Der skal sættes tal på antallet, og øvrige asylsøgere skal flyves direkte til lejre i Nordafrika. Alle har lov til at blive klogere, og det lyder besnærende, men også lige så luftigt som Lars Løkke Rasmussens løfte ved sidste valg om straksopbremsning for asylsøgere. Konventioner står i vejen, og placeringen af den lejr, som asylsøgere skal flyves til, er indtil videre varm luft i Mettes Frederiksens hoved. Den eksisterer ikke. Men det, der eksisterer er, at også det næste valg – fuldt forståeligt – bliver et udlændingevalg, og med Socialdemokraternes udspil – alle løse ender ufortalt – er der om ikke indvarslet et paradigmeskift, så dog nye tider i udlændingepolitikken, som forhåbentlig for en gang skyld kan få et bredt politisk flertal for at vende det, der ligner et evigt voksende problem.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Må vi bede om politisk substans frem for proces

Der har i Folketinget udviklet sig en praksis, hvor partierne ofrer betydeligt flere kræfter på at fortælle, hvad de ikke vil, frem for anderledes konstruktivt at byde ind med, hvad de gerne vil.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Trods dommedagsprofetier: Her går det godt

Anders Vistisen
Patentdomstolen er aldrig blevet indført trods folkeafstemning. Men alligevel har det næsten aldrig gået bedre i Danmark.
Annonce
Bolig
Dansk designer med store ambitioner: »Om 10 år har vi skabt et globalt brand«
Sådan siger Driton Memisi, som har sat sig for at hjælpe det nye designfirma Handvärk ud i verden. Brandet lancerer netop nu i forbindelse med 3 Days of Design bordet “Studio Table”, som hidtil kun har været vist på Maison & Objet i Paris. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her