Trump udgiver single i samarbejde med fængslede kupmagere
Med singlen "Justice for All" har Trump lavet endnu et populistisk stunt.
De står under et enormt amerikansk flag, lettere betuttede foran en mikrofon. Tre piger, cirka otte år gamle med små, høje stemmer. Hvinende falsk synger de den amerikanske nationalsang – jeg har aldrig forstået, hvorfor landet har valgt en tekst og toner, der er så svære at synge med på. Imens har vi forældre rejst os, de med kasketter og hatte har taget dem af, cirka halvdelen står med hånden over hjertet.
Jeg forbinder den amerikanske nationalsang, ”The Star-Spangled Banner”, med sportsarrangementer. På mine ungers lokale svømmehold får de mindste efter tur lov at synge, inden konkurrencen begynder. Den smukkeste version er for mig Whitney Houstons fortolkning til Super Bowl i 1991.
Trump har igen og igen udtalt støtte til de nu straffede kupmagere og har lovet at omstøde deres domme, hvis han bliver valgt til USA’s næste præsident.
Helt anderledes urovækkende er den single, Trump udgav i fredags. Klikker man ind på singlen, består videoen af et mørkt, stillestående billede af det amerikanske flag. Dybe mandsstemmer synger ”The Star-Spangled Banner”. Koret består af fanger, dømt efter kupforsøget den 6. januar 2020, og overskuddet skal gå til fangernes familier.
Få sekunder inde i singlen høres Donald Trumps karakteristiske stemme reciterer ”The Pledge of Allegiance”. Dét backtrack lærer alle børn i børnehaven og reciterer den derefter gennem deres skoleuddannelse hver morgen med hånden på hjertet, mens de sværger troskab til det amerikanske flag og Amerika.
Det er en ære at få lov at komme op til skoleinspektørens kontor og over højtaleranlægget, inden undervisningen begynder, fylde klasseværelserne med ”The Pledge”, som repræsenterer den ultimative loyalitetsed, den ypperste tilkendegivelse af stolthed over at bo i USA.
At mixe den amerikanske nationalsang med den patriotiske troskabsed er et genialt træk. Man må give ham, Trump, at han ved, hvordan man spiller sine kort for maksimal effekt. Hvis man hælder til populistisk nationalkonservatisme af den patriotisk, ikke facts-baserede slags, rammer den rent hos dem, der måtte mene, at dømte ”frihedskæmpere” stadig har til gode at opnå retfærdighed. Branding og selvpromovering er Trumps kendetegn. At der underliggende ligger et decideret farligt angreb på demokrati og retsinstans, er en anden sag, der drukner i singlens brølende afslutning: »U-S-A!, U-S-A!, U-S-A!«
Fangerne kalder sangen ”Justice for All”, og den bliver sunget af koret J6 Prison Choir. Trump har igen og igen udtalt støtte til de nu straffede kupmagere og har lovet at omstøde deres domme, hvis han bliver valgt til USA’s næste præsident.
I samarbejde med ultrahøjreorienterede og konspirationsmagere er Trump bannerfører i en trend, der ser de dømte fra kupforsøget den 6. januar 2020 på Kongressen som politisk motiveret og som et orkestreret forfølgelsesangreb fra statens side på forfatningstilhængere.
To minutter og 20 sekunder. Så lang er singlen. Hvordan mon det føles til tusindvis af sportsarrangementer landet over, når sangen synges af helt almindelige demokratisk sindede amerikanere, der elsker deres land? Mon de kan lade være med at se sig selv som skakbrikker i et spil, de ikke har noget ønske om at blive en del af? Mon jeg til sommer, når jeg står klar med kameraet og hepper på siden af poolen, mens mine unger konkurrerer om at få en bedre svømmetid end naboen, kan abstrahere fra, at endnu et samlende amerikansk ikon er faldet i hænderne på dem, der hellere vil splitte landet end at samle det?