Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Mening, arbejdsglæde og stolthed skal tilbage i den offentlige sektor

Hvis velfærdssamfundets kernetropper i børnehaverne, på skolerne, på plejehjemmene og på sygehusene mister meningen i arbejdslivet, er vi for alvor udfordret på fremtidens velfærd.

Mon ikke mange kender en sygeplejerske, en folkeskolelærer eller en sosu-assistent, der indimellem giver udtryk for en frustration over, at der i den offentlige sektor skal dokumenteres og registreres i en sådan grad, at den enkelte medarbejder er i fare for helt at glemme, hvad det egentlig var, de skulle lave, hvis de ikke hele tiden skulle bruge tid på at udfylde skemaer og opfylde målkrav. Det tror jeg.

Forleden hørte jeg om en sygeplejerske, der havde skiftet til en helt anden branche, fordi hun ikke længere kunne se meningen med at arbejde i den offentlige sektor.

Det er et problem, ikke bare for den enkelte, men også for samfundet og os alle sammen, fordi vi har brug for dygtige medarbejdere i den offentlige sektor. Medarbejdere, der kan se meningen i arbejdet, medarbejdere, der føler arbejdsglæde, og medarbejdere, der er stolte af at arbejde i den offentlige sektor.

De fire dimensioner i arbejdslivet

En afgørende forudsætning for, at man som medarbejder oplever arbejdsglæde og stolthed i sit job, er, at man kan se meningen i arbejdet.

Krifa har for nylig i samarbejde med TNS Gallup og konsulenthuset Wice gennemført en omfattende kortlægning af danskernes oplevelse af mening i arbejdslivet.

I kortlægningen opererer vi med fire forskellige dimensioner af mening i arbejdslivet. En ”indre mening”, der handler om at lykkes som menneske i arbejdet; en ”større mening”, der handler om, at jeg gennem mit arbejde bidrager til noget større; en ”kollegial mening”, der handler om, at det giver en oplevelse af mening at arbejde sammen med andre; og endelig en ”organisatorisk mening”, der handler om, at jeg kan se meningen i de beslutninger og forandringer, der sker i min organisation.

Krifas undersøgelse peger desværre ret entydigt på, at medarbejdere i den offentlige sektor har vanskeligere ved at se meningen i de beslutninger og forandringer, der sker i organisationen, end medarbejdere i den private sektor. Det er bekymrende, og derfor bør såvel politikere som ledere i den offentlige sektor have særligt fokus på at understøtte en kultur, hvor oplevelsen af mening, arbejdsglæde og stolthed kommer tilbage i højsædet.

En fingrene væk-reform

At udfylde skemaer og opfylde målkrav må aldrig blive et mål i sig selv.

Vi skal tilbage til, at den slags papirarbejde blot er noget, der understøtter det egentlige arbejde, og at det ikke får lov til at fylde så meget, at det ikke længere giver mening og derved går ud over arbejdsglæden, trivslen og oplevelsen af mening i arbejdslivet.

På baggrund af de dystre tal, der viser, at oplevelsen af mening er ved at sive ud af den offentlige sektor, er det glædeligt, at Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen i sin kongrestale for nylig brugte en del taletid på at erklære New Public Management for død, og at hun i samme anledning annoncerede et behov for en fingrene væk-reform, hvor politikerne skal tvinges til at blande sig udenom og i stedet skabe rum for faglighed og ledelse på de enkelte offentlige arbejdspladser.

Uanset regeringens farve

Men udviklingen i retning af stadig mere kontrol, bureaukrati og målstyring er sket uafhængigt af farven på skiftende regeringer gennem de seneste 30 år.

Så der er brug for at holde Mette Frederiksen op på de flotte ord, hvis hun skulle få nøglerne til Statsministeriet efter næste valg, og der er brug for at minde den nuværende Venstre-regering om, at vi skal passe godt på medarbejderne i den offentlige sektor.

Hvis velfærdssamfundets kernetropper i børnehaverne, på skolerne, på plejehjemmene og på sygehusene mister meningen i arbejdslivet, er vi for alvor udfordret på fremtidens velfærd. Det handler ikke kun om regneark og økonomi, men også om ledelse og om at have fokus på, hvad der giver mening for den enkelte medarbejder.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.