Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Den rigtige historie om nitrat og iltsvind

Jeg har i nærværende avis haft en løbende disput med miljøminister Kirsten Brosbøl, der bl.a. hævder, at »udledning af kvælstof giver problemer med iltsvind i indre farvande og kystnære områder«. Siden har andre taget tråden op. I indlæggene ”Betal iltgælden” og ”Afhængig af opløst ilt” i JP 6/12 skriver Kåre Press-Kristensen og Poul Bjerregaard, at »overdreven tilførsel af nitrat« fører til iltsvind.

Jeg mener som mange andre, at nitrat gavner vandmiljøet. Ingen steder er vandmiljøet blevet bedre af, at landbruget har halveret kvælstofudledningen. Det er rensning af spildevand, der har medført det bedre vandmiljø, (som i eksemplet med Roskilde Fjord). Nitratindholdet er jo ikke faldet i Roskilde Fjord, tværtimod. De åer, der har det højeste nitratindhold (Simested, Villestrup og Lindenborg – alle med udspring ved Rold Skov), er de åer med flest fisk og det klareste vand. Og nej; fisk kan ikke udnytte ilt i nitrat direkte. Men den ilt, der er i nitrat, indgår i det samlede iltforbrug, forstået på den måde at fiskene bruger iltet i vandet, som nitraten bidrager til.

Historien fortælles ikke færdig

Begge læserbrevsforfattere skriver, at nitrat er grunden til opblomstring af alger, der medfører iltsvind, når planterne rådner. Men forfatterne glemmer at fortælle historien færdig:

Iltsvind starter, når der ikke er mere nitrat i vandet.

96 pct. af kvælstof i fjordene kommer fra bundsedimentet om sommeren, når der er iltsvind. Og det er ikke gavnlig og ilttilførende kvælstof, som nitrat er. Det er organisk bundet kvælstof, der fjerner ilt.

Det er ikke de planter, der rådner, der medfører iltsvind. De indgår i kredsløbet og udgør en forsvindende del i forhold til det tykke lag slam, der ligger på bunden.

De alger, som vokser på grund af nitrat i vandet om foråret binder CO2 og er med til at reducere klimaproblemerne. Uden nitrat i vandet ville denne effekt udeblive.

Teorien om nitrats effekt på iltsvind er en vandrehistorie, som boglige biologer ynder at gentage i en uendelighed. Problemet er, at teorien ikke virker i praksis. Men teorien anvendes som argumentation mod landbruget, som biologer per definition er i konstant opposition til.

Tiden er inde til et paradigmeskifte blandt biologer, hvor man fjerner sig fra bøgerne og i stedet bruger det store statistiske materiale, der dokumenterer, at nitrat ikke ødelægger vandmiljøet, men tværtimod er en forudsætning for, at planter og dermed fisk kan leve.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Eliten lider af mentale synsforstyrrelser
Niels B. Larsen
De andre civilisationer i huntingtonsk forstand er i større eller mindre grad inderligt indifferente over for de vestlige idealer.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Vorherre bevares, Vistisen

Morten Løkkegaard
Vistisens og Dansk Folkepartis leflen for briterne i Brexit-forhandlingerne sår tvivl om, hvis interesser, DF egentlig varetager.

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.

Den svære balance: Nato øver krig for åbent tæppe i Norge

Kristian Søby Kristensen
Kæmpe stor øvelse skal afskrække Rusland ved at vise Natos samlede militære styrke og vise Natos medlemmer, at alliancen fungerer.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her