Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Systematisk ødelæggelse af Carlsberg Byen

Arkivfoto: Martin Lehmann

Vilhelm Dahlerup (1836-1907) var en af de mest anvendte arkitekter i sidste halvdel af 1800-tallet. Hans bygninger såsom Det Kgl. Teater (1872-74), Hotel d’Angleterre (1873-75) og Statens Museum for Kunst (1888-95) er kendt af de fleste og er i dag ikoniske bygningsværker.

Ud over også at være arkitekten bag mere kuriøse bygningsværker såsom Søpavillonen (1894) og Pantomimeteatret i Tivoli (1874) var han også en af brygger Carl Jacobsens foretrukne arkitekter og har på Carlsberg bl.a. opført Ny Carlsberg Bryghus (1880-1883), Dipylonporten (1892), Elefanttårnet (1900-01) – og så selvfølgelig Jesuskirken (1885-91) og første halvdel af Ny Carlsberg Glyptoteket (1891-97) ikke at forglemme.

De fleste af Dahlerups bygninger er i dag fredet og har ud over den rent æstetiske værdi, som forbipasserende kan glæde sig over dagligt, også samtidig en nutidig brugsværdi, idet de så godt som alle stadig benyttes til deres oprindelige formål. Dahlerup har således sat sig store og vedvarende spor i Danmarks arkitekturhistorie og har været med til at præge København på fornemmeste vis. Denne store arkitekt vil man nu opkalde et anonymt glastårn i Carlsberg Byen efter.

Carlsberg Byen ligger i et af de fornemste industriområder i Danmark, hvor både funktion og æstetik altid har været i højsædet, når brygger Carl Jacobsen, og før ham hans fader J.C. Jacobsen, rejste bygningsværker på området. Derfor er det også et særlig følsomt område at bygge nyt i. Desværre er langt det meste af det etagebyggeri, der er opført i området, af ligegyldig one size fits all-kvalitet. Alle lejligheder er stort set ens indrettet, og udsmykningen udadtil er ikkeeksisterende. Bohrs Tårn er den bygning, der skæmmer området mest, og hvorledes Københavns Kommune har kunnet godkende et 1970’er-agtigt forstadshøjhus i lige netop Carlsberg Byen, er fuldstændig ubegribeligt. Nu står det der og bærer stakkels Bohrs navn som en misforstået måde at ære en af Danmarks største videnskabsmænd.

Carlsberg Byen vil skyde gang i ny byggeentreprise

På tegnebrættet er nu et nyt tårn opkaldt efter Vilhelm Dahlerup. Dette anonyme glastårn har heller intet at gøre med Dahlerup eller hans finurlige historisistiske arkitektur, så hvorfor tårnet skal have dette navn og læne sig op ad en af Danmarks store arkitekter, er måske kun for at retfærdiggøre sin egen uformåen? For tårnets anonyme ydre kunne ikke være længere fra Dahlerups stil eller fra de bygninger, der i øvrigt står på Carlsberg.

Denne systematiske ødelæggelse af Carlsberg Byen må stoppes. Dahlerups tårn er ikke bygget endnu, så man kan stadig nå enten at ændre facaden, så den får reminiscenser af Dahlerups hånd, eller man kan finde på et andet navn til denne ligegyldige bygning – eller endnu helt bedre lade være med at bygge den. For hvem vil huske navnet på arkitekten om 100 år? Mit bedste gæt er ingen!

Det er som en ond drøm at se Carlsberg-området systematisk blive ødelagt af anonyme ensartede bygninger. Hvorfor skal vi alle spise den samme ret, høre den samme sang eller se det samme program i tv – igen og igen og igen? Hvor er mangfoldigheden i arkitekturen, hvor er brugen af de mange elementer og stilarter fra arkitekturens righoldige historie – hvor er arkitekternes egne bud på bygninger, der faktisk passer ind i de områder, de bliver opført i, og hvor er den kritiske sans fra de politikere og myndigheder, der godkender alt dette?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Kvinde æresdræbt d. 9. september i Århus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.

Blog: Bryd med bankernes magt, split dem op

Signe Munk
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt.

Blog: S bremser dansk økonomi med myter

Morten Løkkegaard
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her