Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvad skal vi tro om sundhedsplatformen?

Antallet af overlæger, der ønsker sundhedsplatformen (SP) skrottet, synes endeløst. Senest bad eksempelvis overlæge Peter Marckmann i Ugeskrift for Læger 9/7 om, at der skrides til handling straks, og at det midtjyske system gerne må indføres. Regionerne har begået fejl f.eks. ved ikke at sikre faggruppers opbakning, SP blev nok implementeret for hurtigt, og problemer som med medicinmodulet skal naturligvis løses.

Men der kommer også positive udtalelser om SP f.eks. fra overlæge Mark Krasnik i Politiken 24/6 i ”Sundhedsplatformen har altså også fordele” og fra overlæge Thomas Møller Christensen, der i Berlingske 6/7 i ”Lægernes forbandede it-system får skyld for alle problemer” viste journalisten, hvor enkelt det kan fungere.

Når jeg dertil som kronisk patient gennem 57 år med mange besøg på flere hospitaler og specialer – også efter SP – kan konstatere, at der ikke er forskel på behandling og dialog før og nu, undrer det, at problemerne ikke ønskes løst, men systemet skrottet. Undren bliver ikke mindre, når Cambridge University Hospital har indført SP med succes.

Hvad gør forskellen, at nogle overlæger finder SP funktionelt og udmærket, når det tilpasses det enkelte speciale, mens andre fornægter dets duelighed? Handler det i virkeligheden om kultur, om man ønsker at fastholde sundhedsvæsenet, som det er, eller er parat til de store forandringer, der lægges op til de kommende år?

Hvor lægerne skal tage ud til patienterne i fælles ambulatorier, så patienter samme sted kan få klaret det hele på én gang, og hvor den næste læge med SP kan læse, hvad den forrige har skrevet i journalen. Hvor patienter og pårørende skal inddrages mere i behandlingen, og hvor SP giver mulighed for, at vi selv kan skrive i journalen. Hvor almen praksis og kommunerne får en langt større rolle for den ikke højt specialiserede behandling. Handler modstanden mod SP lige så meget om modstand mod de forandringer af den kendte og trygge autoritet, og at det midtjyske system bedre imødekommer den kendte måde at gøre tingene på?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Kronik: Kan sygdom kureres med symbolpolitik?
Ayhan Al Kole
Sundhedspersonale bør værne om patienten og politikerne om integrationsproblemerne.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.

Blog: ”Lykkelænder” eller bloktilskud

Nauja Lynge
Hverken de grønlandske eller danske politikere favner det mindretal, som jeg er en del af.

Debat: Han var alt det, Boris Johnson ikke er

Michael Kuttner
Lord Peter Carrington døde samme dag, som Boris Johnson trådte tilbage som udenrigsminister. De var, for at sige det mildt, forskellige.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her