Lej bilen ud skattefrit 40 dage om året
Det faste bundfradrag betyder, at man kan leje sin bil ud 40 dage om året uden at skulle betale skat af indtægten.
Når bilen egentlig bare holder stille i garagen, kan der være penge at hente ved at lade nogle andre leje den.
Men kan det egentlig svare sig? Det har FDM regnet på. Og ændringer i skattesystemet betyder, at det er blevet mere attraktivt at leje bilen ud.
- Tidligere blev man beskattet af hele overskuddet på biludlejningen, hvilket ikke var attraktivt. Men nu kan forbrugerne i stedet få et fast bundfradrag, fortæller Ilyas Dogru, som er forbrugerøkonom hos FDM.
- Det er en betydelig lettelse i forhold til de gamle skatteregler. Hele ændringen betyder, at forbrugerne i dag skattefrit kan leje bilen ud for helt op til 10.200 kroner i 2019, hvorefter der skal betales skat. Det er glædeligt, tilføjer han.
Bundfradraget var i 2018 på 10.000 kroner.
FDM's beregning viser, at hvis man udlejer sin bil for en leje på 250 kroner om dagen, så svarer det til, at man kan udleje den skattefrit i 40 dage.
Når man har brugt bundfradraget, kan man få fradrag for 40 procent af den del af indtjeningen, der overstiger bundfradraget.
- Det betyder, at det alene er de 60 procent af den brutto-lejeindtægt, der overstiger bundfradraget, der skal beskattes, siger Ilyas Dogru.
Når man har opbrugt bundfradraget, bliver fortjenesten herefter på 46 kroner ved privat udlejning til en anden privatperson. Tallet fremkommer ved at fratrække de udgifter, man har på bilen baseret på FDM's bilbudget for 2019.
Forestiller man sig, at samme bil udlejes gennem GoMore til en pris på 250 kroner, så vil man skulle betale 50 kroner i gebyr til udbyderen - da gebyret er 20 procent af udlejningsprisen.
Udlejer man gennem et bureau, kan man til gengæld gøre brug af deres forsikring ved eventuelle skader.
Når man har opbrugt sit bundfradrag, vil gevinsten per dag efter skat beløbe sig til 26 kroner ifølge FDM's beregninger.
Selv om man nu kan gøre brug af det faste bundfradrag, kan man stadig vælge den tidligere model. Her får man fradrag ved at trække udgifterne forbundet med udlejningen fra de samlede udgifter på bilen.
- Det betyder, at du betaler skat af den del af indtægterne, der overstiger udgifterne. Det kaldes et regnskabsmæssigt fradrag, oplyser Skattestyrelsen.
Vælger man den løsning, skal man lave kørebog og føre regnskab med alle udgifter, som man kan sende til Skattestyrelsen, hvis de ønsker at se dem.
Man kan kun vælge én af fradragsmulighederne.
Fra 1. januar 2021 bliver bundfradraget betinget af, at udlejningen formidles af en eller flere virksomheder - som eksempelvis GoMore.
/ritzau fokus/