*

Viden

Danske rapsmarker kan ende som sennepsmarker

Sennepsplanten kan overtage rollen som verdens tredjestørste olieafgrøde, efter at danske forskere har fjernet plantens naturlige giftstoffer.

Sennep er giftig og egner sig dårligt som foder til dyr. Nu har danske forskere fundet ud af at tage giften ud af sennepsfrøene, uden at planten mister sit naturlige forsvar mod skadedyr. Foto: Colourbox

En ny variant af sennepsplanten kan både bruges til at lave olie og foder til dyr og samtidig dyrkes i områder med ekstrem varme og tørke.

Ifølge danske forskere kan den nye sennepsplante på sigt overtage pladsen fra raps som verdens tredjestørste olieafgrøde.

Hidtil har man ikke kunnet bruge raps, da den ikke tåler varmen, mens sennepsplanten indeholder giftstoffer, som gør, at den heller ikke har kunnet bruges, fortæller en af de danske forskere bag den nye forskning, lektor Hussam Hassan Nour Eldin fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Læs også: Danskere forvandler giftigt planteaffald til nærende dyrefoder

»Giftstofferne har vi nu formået at tage ud af sennepsplantens frø, så den bliver meget mere attraktiv for landmændene i de her områder,« fortæller Hussam Hassan Nour Eldin.

Giftstoffer giver sennep dens smag

I det nye forskningsprojekt er det lykkedes de danske forskere i samarbejde med såsæd-virksomheden Bayer CropScience at undgå, at giftstoffer hobes op i sennepsplantens frø.

Sennepsplanten er fyldt med giftstoffer, som den bruger til at forsvare sig mod blandt andet skadedyr, og disse såkaldte glucosinolater giver sennep dens karakteristiske smag.

Læs også: Bønders afgrøder kan køle kloden

På samme måde giver glucosinolater wasabi, peberrod, rucola og radiser en lignende skarp smag.

Problemet med glucosinolaterne er, at de i for store mængder i foder til dyr kan være væksthæmmende eller sågar giftige, hvis man som gris, kylling eller ko ikke spiser meget andet.

Kan overtage raps’ domæne

Når den nye sennepsplante bliver forædlet færdig, mener forskerne, at den først vil gøre sit indtog i tørre og varme lande.

Men forskerne ser ingen grund til, at sennepsplanten ikke kan komme til at overtage store dele af rapsens domæne i andre lande, eksempelvis i Danmark.

Læs også: Fremtidens afgrøder kommer fra byen

»Denne ny sennepsplante vil jo ikke længere egne sig til sennepsproduktion, da vi har fjernet glucosinolaterne fra frøene, og det er dem, som giver sennep sin smag,« siger Barbara Ann Halkier, der er leder af grundforskningscentret DynaMo ved Københavns Universitet.

»Men med en glycosinolat-fri sennepsplante kan vi eksempelvis bruge den i Danmark til både at lave olie og foderkager, så vi ikke behøver at importere sojafoderkager fra eksempelvis Sydamerika, som vi gør i dag,« fortæller hun til Videnskab.dk.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Annonce
Biler
Næsten som originalen: Måske skal din næste Golf være en Polo
Sjette generation af VW Polo opleves bag rattet stort set som den større og dyrere Golf. Bilen har det hele - inkl. mulighed for 100 pct. digitalt display, der overgår alle andre VW’er. 
Se flere
Næsten som originalen: Måske skal din næste Golf være en Polo
Sjette generation af VW Polo opleves bag rattet stort set som den større og dyrere Golf. Bilen har det hele - inkl. mulighed for 100 pct. digitalt display, der overgår alle andre VW’er. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her