*

Litteratur

Norske Gestapo-kvinder navngives i ny bog

Norsk forfatter og journalist har sat navne på nordmænd, der arbejdede for Gestapo under Anden Verdenskrig.

1145 norske statsborgere, som arbejdede for det tyske sikkerhedspoliti, Gestapo, under Anden Verdenskrig, er blevet navngivet i en ny bog.

Mange af personerne i bogen betragtes som krigsforbrydere, der udførte tortur, mishandling eller ulovlig frihedsberøvelse under krigen.

- Nogen af de vigtigste og dygtigste angivere, som Gestapo rekrutterede, var kvinder. Det var ofte kvinder, der kunne indlede et kærlighedsforhold til modstandsmænd og på den måde få oplysninger ud af dem, som var vigtige for det tyske sikkerhedspoliti, siger forfatter og journalist ved det norske nyhedsmedie NRK Eirik Veum.

Det er Eirik Veums tredje bog i krigstrilogien "Nådeløse Nordmænd".

En af kvinderne, der nævnes i bogen, er Aud Maggi Andersen, som blev en af Gestapos vigtigste angivere. Hun blev hvervet af det tyske sikkerhedspoliti i 1944, da hun var 23 år.

- Hun indledte seksuelle relationer og kærlighedsforhold til modstandsfolk. På den måde var hun med til at afdække en omfattende modstandsvirksomhed i Oslo-området, siger Veum.

For sit arbejde fik Aud Maggi Andersen en gratis lejlighed, en ugeløn, cigaretter og brændevin. Hvis hun leverede ekstra gode oplysninger, blev hun betalt lidt bedre.

I bogen står det beskrevet, hvordan Andersen indfiltrerede modstandsgruppen "Formo-gruppen". Her blev 16 unge mænd fanget af Gestapo på grund af hendes oplysninger.

Aud Maggi Andersen skiller sig ud i den norske krigshistorie, fordi hun aldrig blev afsløret af modstandsbevægelsen under krigen. Derudover var hun den eneste kvinde, der blev idømt dødsstraf for landsforræderi efter krigen, men i 1951 blev hun benådet.

Næsten alle de 1145 nordmænd, der er nævnt i bogen, blev dømt for landsforræderi efter krigen. Nogle blev frifundet på grund af helbredsmæssige årsager.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Fridage kan koste ældre i efterløn

32 årlige seniorfridage skulle være en af goderne ved de nye private overenskomster, men topforhandlerne har sovet i timen eller fortiet oplysninger, lyder kritikken.

Kronik: For fattig til at elske

Jacob Strand Nielsen , kunstner og arkitekt
Staten tvinger mig ud i et tvangsægteskab og en tvungen flytning, for at jeg kan være sammen med manden, jeg elsker.
Annonce
Annonce
Litteratur
Annonce
På den anden side
Annonce
Annonce
Glem guidebogen: Åbn alle sanser og omfavn storbyen på din helt egen måde
Seværdigheder er selvsagt ofte seværdige, men du kan også kaste dig ud i en unik vandring, der er helt din egen. Kridt skoene og følg med på en improviseret vandretur rundt i London. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her