*

Indland

Borgmestre: Landsbyer og flygtninge kan hjælpe hinanden

Flere landsbyer vil gerne huse flygtninge, i håb om at det kan vende en negativ udvikling.

Mens mange kommuner kæmper med at skaffe boliger til det store antal flygtninge, siger flere borgmestre, at nogle landsbyer kan huse flygtninge, og at flygtninge samtidig kan redde landsbyerne fra at sygne hen.

I landsbyen Flauenskjold i Nordjylland har borgerne kæmpet for at få flygtninge til byen, i håbet om at det kan skaffe flere børn til skolen og kunder hos købmanden.

Borgerinitiativet har været medvirkende til, at Brønderslevs borgmester, Mikael Klitgaard (V), ønsker at »placere flygtninge i landsbyer med et stærkt civilsamfund frem for i Brønderslev by«.

Samme holdning har Holstebros borgmester, Hans Christian Østerby (S). Kommunen har besøgt syv lokale landsbyer, og seks af dem var positive over for at modtage flygtninge.

En af dem er landsbyen Vemb, hvor formanden for borgerforeningen, Leif Carøe, siger:

»Sidste år gik 27 danske elever ud af den lokale skole, og kun 15 nye startede, og når først skolerne lukker, begynder landsbyer at ligne ruiner fra Anden Verdenskrig.«

Vemb har modtaget 16 flygtninge indtil videre, og man har regnet sig frem til, at familiesammenføringer kan føre til 17 nye skolebørn.

Byens borgere har arrangeret privat boligudlejning, trafikundervisning, besøgsvenner og lokale praktikpladser til de nye beboere – faktisk er der lige nu flere praktiktilbud end flygtninge.

Hans Christian Østerby siger, at, »det kan være en win-win situation for både landsbyer og flygtninge, og med det udgangspunkt går integrationen også nemmere«.

På Ærø og Samsø siger borgmestrene, at flygtninge og asylsøgere er attraktive, fordi det både skaffer nye beboere og skaber lokale arbejdspladser.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, siger, at »flygtninge og landsbyer helt sikkert kan være gavnlige for hinanden«, men at tiltaget forudsætter enighed i lokalsamfundene.

Pia Heike Johansen stemmer i. Hun er lektor på Center for Landdistriktsforskning og siger:

»Der er et uforløst potientiale i forhold til at boligplacere flygtninge i landsbyer. Det kan give landsbyerne fornyet liv. Men hvis flygtninge ikke skal flytte igen, kræver det, at landsbyerne er aktive og viser vilje til at skabe netværk.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu

JP mener: Gyseren fortsætter

Emmanuel Macrons tilsyneladende forspring ved første runde af præsidentvalget i Frankrig er nok det bedste, som Europa i situationen kan håbe på.
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
TV
Mere
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her