Spiontjeneste fortsatte ulovlige søgninger på danskere trods advarsel

Allerede sidste år fik Forsvarets Efterretningstjeneste kritik for ulovlige søgninger på danskere. Alligevel fortsatte de. Det skal stoppe nu, kræver flere partier.

Artiklens øverste billede
Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen kan se frem til at skulle forklare Folketingets Kontroludvalg, hvorfor FE ikke har overholdt loven. Foto: Jens Dresling

På trods af en klar løftet pegefinger har Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) fortsat med at foretage ulovlige søgninger på danskere uden at indhente de fornødne retskendelser.

Det viser stikprøvekontroller fra det uafhængige kontrolorgan, Tilsynet med Efterretningstjenesterne, TET, som fredag offentliggjorde dets årsrapport for 2016. Tilsynets opgave er at holde øje med, at FE, PET og Center for Cybersikkerhed overholder loven, og det er langt fra sket i alle tilfælde.

Hele 12 procent af FE’s elektroniske søgninger i såkaldt rådata i 2016 var således ulovlige, fordi søgningerne »måtte forudses i overvejende grad« at resultere i oplysninger om personer fra Danmark. Sådanne søgninger kræver, at en dommer giver grønt lys, men det skete ikke, fremgår det af tilsynets rapport.

Det fremgår ikke, hvor mange søgninger, der fandt sted, kun hvor stor en andel, der var ulovlige.

Rådata kan for eksempel stamme fra masseindsamling af samtlige mobil- og internetoplysninger, der løber igennem et fiberoptisk kabel, og de kan være indsamlet af både FE og udenlandske efterretningstjenester.

Dét er en skærpende omstændighed, fastslår Henrik Dam Kristensen (S), som er formand for et andet kontrolorgan nemlig Folketingets Kontroludvalg for Efterretningstjenesterne.

»Tjenesterne skal selvfølgelig leve op til love og regler, så jeg forventer bestemt, at de retter op på de problemer, der nu bliver påpeget,« siger han.

Venstres retsordfører og næstformand for udvalget Preben Bang Henriksen er helt på linje:

»Vi må i kontroludvalget have en nærmere drøftelse med FE om, hvad der skal iværksættes for, at det her ikke længere sker,« siger han.

Også Enhedslisten ser med stor alvor på, at FE ikke har overholdt loven.

»At 12 pct. af deres søgninger i rådata var ulovlige siger, at der ikke er tale om en enkelt svipser, men at det er et systematisk brud på lovgivningen. Det er naturligvis helt uacceptabelt,« siger it-ordfører Bruno Jerup.

Han stiller nu to såkaldte paragraf 20-spørgsmål til forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), hvor han kræver svar på, om ministeren var bekendt med lovbruddene, og hvad han vil gøre for at standse dem i fremtiden.

Af tilsynsrapporten fremgår det også, at FE ikke alene har søgt i oplysninger om personer fra Danmark, men også direkte indsamlet dem. Det er sket i mindst syv tilfælde, hvor FE ulovligt har »foretaget indhentning mod i Danmark hjemmehørende personer,« fastslår tilsynet.

I tre tilfælde videregav FE desuden oplysninger om danskere til udenlandske samarbejdspartnere uden at have fået den påkrævede juridiske godkendelse. Det skete først bagefter med tilbagevirkende kraft.

På trods af lovovertrædelserne konkluderer tilsynet dog, at FE »generelt overholder lovgivningens bestemmelser« om at skaffe, behandle og videregive oplysninger.

FE har ikke ønsket at stille op til interview med Jyllands-Posten om rapporten, men oplyser i en skriftlig kommentar, at man tager tilsynets kritik til efterretning og hurtigst muligt vil rette op.

Til Ritzau oplyser FE-chef Lars Findsen, at efterretningstjenesten ikke bevidst har brudt loven.

»Der er tale om fejltagelser. Der er ikke tale om, at vi bevidst søger på danske statsborgere i situationer, hvor der skulle være en retskendelse,« siger han.

»Vi bruger tilsynsresultatet til at lære, hvordan vi generelt tilrettelægger uddannelse af vores medarbejdere, så vi hele tiden bliver stadig skarpere og mere nøjagtige. Så det er selvfølgelig noget, som vi tager meget alvorligt.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Claus Hjort Frederiksen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.