Socialdemokraterne bløder til DF

Krise: Efter nogle tumultariske uger i dansk politik dykker Socialdemokraternes vælgertilslutning til under de magiske 20 pct. Partiet er dermed mindre end Dansk Folkeparti.

Artiklens øverste billede
Thorning-regeringen overtalte DF til at være med i dele af sidste års aftale om en vækstpakke. Men finansloven ville Kristian Thulesen Dahl (DF) ikke levere stemmer til. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Av, av, av. Vælgerne flygter fra Socialdemokraterne, som nu er mindre end Dansk Folkeparti.

Efter flere dramatiske uger med regeringsrokade, salg af Dong-aktier og bogudgivelsen »Den hemmelige socialdemokrat« vender vælgerne ryggen til Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes tropper.

Mens der i januar var opbakning fra 21,6 pct., ville blot 18,3 pct. af danskerne stemme på Socialdemokraterne, hvis der var valg i dag. Det viser en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Morgenavisen Jyllands-Posten.

For 10 år siden var Socialdemokraternes egen opfattelse, at partiet burde samle vælgeropbakning fra mindst 30 pct. I dag kæmpes der for at holde sig over 20 pct. i meningsmålingerne. Samtidig er der opstået et andet symbolsk vigtigt parameter: Dansk Folkepartis størrelse. Men i dagens meningsmåling må Socialdemokraterne overlade pladsen som Danmarks næststørste parti til DF, der får opbakning fra 19,5 pct.

En vælgeranalyse foretaget af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten viser, at størstedelen af Socialdemokraternes frafaldne vælgere netop har vendt sig imod DF. Den næststørste gruppe går til Enhedslisten.

Røde Bjarne

Tallene udfordrer ifølge folketingskandidat og S-debattør Peter Hummelgaard den strategi, som stærke kræfter i S-toppen ellers abonnerer på. Nemlig tanken om, at partiet skal placere sig tæt på Venstre i kampen om at kapre flest mulige midtervælgere.

Desuden er tyngden af »ansvarets åg« ifølge ham den eneste måde at udfordre DF på.

»Vi skal væk fra alt det med, at de er en paria, og at de ikke er stuerene. Nu skal vi teste dem. Det eneste måde at knække dem på og gøre dem mindre på er ved at sætte deres populisme på prøve,« siger han.

Derfor bør regeringens politiske aftaler i højere grad sigte mod DF, der f.eks. ikke deltog, da Venstre og De Konservative leverede flertal for finanslovsaftalen sidste efterår.

»Vil vi for alvor søge at binde dem ind i forhandlinger og aftaler? Så kræver det, at vi selv lægger os fast på den strategi først,« siger Hummelgaard.

Velfærdsflertallet

Sammen med partifællen Mattias Tesfaye forfattede han i december en kronik, der opfordrede til mere samarbejde med DF. Den tog udgangspunkt i kommunalvalget, men skabte intern opstandelse, fordi flere tolkede budskabet som et værdipolitisk skred i frikadelledebatten og desuden mente, at Socialdemokraterne skal slå på DF snarere end at knuselske dem ihjel.

Jeg er overbevist om, at ved næste valg bliver S større end DF

Kristian Thulesen Dahl (DF), formand

»Den blev modtaget med meget blandede reaktioner,« som Tesfaye diplomatisk formulerer det i dag.

»Men der findes et vigtigt tredje flertal i dansk politik,« fastholder han og døber det »velfærdsflertallet«.

»På længere sigt skal Kristian Thulesen Dahl (DF-formand, red.) gøre op med sig selv, om han vil være en del af det flertal, der åbenlyst findes i befolkningen. Eller om man bare vil være en parasit, som suger næring ud af Socialdemokratiet, men som ikke kan omsætte fremgang til resultater. Så vi får en blå statsminister valgt med stemmer, som vil noget helt andet.«

Tesfaye frygter, at DF også vil høste yderligere fremgang i den kommende diskussion om EU’s grænser og den såkaldte velfærdsturisme, som bliver et tema ved valget til EU-Parlamentet i maj.

Det er »træls«

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro, kalder tilbagegangen »træls«.

»Men løsningen er ikke, at vi begynder at lave politik på den måde, som Kristian Thulesen Dahl laver politik på. Han snyder, når han lover gratis busbilletter til alle ældre og meget andet, for han ved godt, at det ikke bliver til noget, når han samtidig peger på Løkke som statsminister,« siger Panduro, der anklager DF for at skifte standpunkter, så snart der er stemmer i det. Senest ved salget af Dong-aktierne.

»Dansk Folkeparti nåede i den proces at indtage alle standpunkter. Sådan kan man godt operere i politik, og det kan da også være, at det kortvarigt kan lykkes at stikke vælgerne blår i øjnene, men sådan arbejder vi ikke,« siger hun.

DF: Vi bliver mindst

Da De Konservative i 1980’erne havde en vælgertilslutning på over 20 pct., sagde daværende formand, Poul Schlüter, at der slet ikke fandtes så mange konservative.

Og det kan da også betvivles, om der findes så mange DF’ere, som partiet i øjeblikket høster opbakning fra. I hvert fald forventer DF-formand Kristian Thulesen Dahl ikke, at han kan fastholde det aktuelle niveau frem til valgdagen.

»Nej, det tror jeg ikke, at jeg kan. Men jeg vil arbejde benhårdt for, at vi får et resultat ved næste folketingsvalg, hvor vi ligger højere end ved det seneste valg,« siger Thulesen Dahl, som blot skal overgå 12,3 pct. for at lykkes med missionen.

At partiet går frem siden seneste måling skyldes, at den socialdemokratiske finansminister, Bjarne Corydon, har haft travlt med at sælge en andel af aktiebeholdningen i energiselskabet Dong, forklarer Thulesen, som mener, at den sag er hovedårsagen til den seneste vælgerflugt imod DF.

Men når tilstrømningen skyldes en enkeltsag, kan et frafald også hurtigt opstå.

»Jeg er overbevist om, at ved næste valg bliver S større end DF. Det tror jeg fuldt og fast på. For de har en kæmpe valgkampsmaskine, de har flere penge at gøre godt med, og de har fagbevægelsen i ryggen. Det kan vi slet ikke matche. Og derfor vil de samle noget ind igen, og det vil de også i et vist omfang samle fra os,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.