Ekspert i kropsprog: »Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Trump mener alt, hvad han siger«

Dominerende, men autentisk, lyder vurderingen fra en kropssprogsekspert om Donald Trumps gestik.

Artiklens øverste billede
Donald Trump i færd med at lave ok-tegnet eller pincetgrebet. Foto: Evan Vucci/AP

Han peger fingre, han samler tommel- og pegefinger til et o.k.-tegn, og han holder håndfladerne frem foran sig i en "jeg er uskyldig"-gestus.

Donald Trumps krop har sjældent holdt sig i ro, når han har holdt taler, og de mange bevægelser har - foruden en række andre forhold - gjort ham til et let parodioffer.

Og selv om mange mener, at han har et lemfældigt forhold til sandheden, vurderer kropssprogsekspert Jesper Bergstrøm, at Trump overbeviser sig selv.

Trump vil ikke love, at han vil anerkende valgresultatet

»Jeg synes, at hans kropssprog er fuldstændig kongruent med, hvad han siger. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at han mener alt, hvad han siger, og han tror 100 pct. på, at det er rigtigt,« siger Bergstrøm, som kalder Trumps bevægelser for »autentiske.«

Bergstrøm forklarer, at når man fornemmer, at folk lyver, så er det ofte, fordi der ikke er sammenhæng mellem det folk siger, og hvad kroppen viser.

Et karikeret eksempel er, hvis man svarer ja på et spørgsmål, men samtidig ryster på hovedet. 

»Når Trump siger ja, så nikker han med hovedet. Al hans gestik følger det, han siger, og armbevægelserne kommer også tit en lille smule før ordet, og man ved at kropssproget altid kommer før det talte ord. Så jeg kigger på sammenhængen mellem, hvad han siger og gør, og hvorvidt kropssproget er spontant, og det er det. Det kan man ikke coaches til,« siger Bergstrøm, som dog understreger, at han ikke forholder sig til, om det, der kommer ud af munden på Trump vitterligt er sandt eller ej.

Se Trumps sejrstale

Jesper Bergstrøm har bl.a hæftet sig ved det, som han kalder pincetgrebet eller o.k.-tegnet, når tommel- og pegefinger mødes.

»Det bruger man typisk, når man på en sofistikeret måde vil signalere præcision og kontrol.«

»Og så tager han ofte armene ud til siden og viser håndfladerne. Det signalerer åbenhed og imødekommenhed, men også "jeg har ikke gjort noget forkert". Og hvis han selv mener, at han er uskyldig, så har han jo også et kropssprog, som understøtter det.«

Pegefingeren bliver ofte også rettet mod publikum.

»Det er en meget magtfuld og kontrollerende gestus, man dirigerer med folk. Man kalder det også køllen, for det er ret kommanderende og viser, at her er det mig, der bestemmer. Man ved, at hvis man bruger det i undervisningssammenhæng eller i foredrag, så husker folk ikke særlig meget af det, man siger, fordi de i stedet fokuserer på, at de føler sig domineret. Men det virker jo efter hensigten.«

Trump: Obama og Clinton grundlagde IS

Kropssprogseksperten kalder Trumps kropssprog for dominerende, men mener også, at han med sine fagter kan være god til at overbevise sine tilhørere og få budskaberne ud nonverbalt. 

»Han er fantastisk god til at bruge kropssproget, og det er et magtfuldt middel.«

Men kan det overdrevne kropssprog måske også forvirre nogle gange?

»Det kommer an på hvem, der ser det. Nogle synes, at det er forvirrende, at han bruger armene, andre vil mene, at det er rart, at han viser, hvad han mener. Hvis det er autentisk, viser det jo bare hvilke følelser eller holdninger, man har.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.