Støjberg efter terrorangreb: Regeringen parat til grænsekontrol imod Sverige

Terrorangreb og tusindvis af forsvundne asylsøgere i Sverige bekymrer både regeringen, DF og S. Grænsekontrol overvejes, siger udlændingeminister Inger Støjberg (V).

Artiklens øverste billede
I dag kan alle, også illegale udlændinge, rejse frit ind over grænsen fra Sverige til Danmark uden kontrol. Derimod har svenskerne siden januar 2016 haft grænsekontrol over for rejsende fra Danmark. Foto: Jens Dresling

Efter fredagens terrorangreb i Stockholm begået af en afvist asylsøger, der var gået under jorden, er den danske regering nu for første gang parat til at indføre grænsekontrol imod Sverige.

Det fastslår udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), efter at det er kommet frem, at der er mere end 12.000 efterlyste, afviste asylsøgere, som de svenske myndigheder ikke har styr på. Den fængslede 39-årige usbeker bag lastbilangrebet i Stockholm skulle udvises og var også efterlyst.

»Det er klart, at hvis udviklingen i Sverige bliver forværret, vil regeringen ikke tøve med at indføre grænsekontrol imod Sverige,« siger Inger Støjberg i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

»I lyset af terrorangrebet i Stockholm og de mange udlændinge i Sverige, som risikerer at rejse illegalt til Danmark, holder regeringen et særlig vågent øje på udviklingen i Sverige,« tilføjer hun.

I dag kan alle, også de illegale udlændinge, rejse frit ind over grænsen fra Sverige til Danmark. Der er ingen paskontrol. Derimod har svenskerne siden januar 2016 haft grænsekontrol over for rejsende fra Danmark, og efter fredagens terrorangreb blev den svenske grænsekontrol mod Danmark styrket yderligere.

Danmark har til gengæld siden 2016 haft en midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, og næsten 3.000 personer blev sidste år afvist på grund af kontrollen. Ifølge Støjberg opretholder Danmark grænsekontrollen imod Tyskland, fordi der er risiko for, at illegale indvandrere, som ikke kan rejse videre til Sverige, hober sig op til skade for den offentlige orden og sikkerhed.

DF og S kræver handling

»Den risiko er foreløbig ikke til stede på den dansk-svenske grænse. Men den danske regering overvejer løbende, hvilket behov der måtte være for at kontrollere grænsen til vores nabolande,« siger hun.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet udtrykker også dyb bekymring over, at tusindvis af forsvundne udlændinge fra Sverige frit kan rejse ind over grænsen til Danmark. Det kan true sikkerheden i Danmark, hvis illegale, farlige udlændinge, som Sverige ikke har styr på, rejser ind i Danmark, advarer de to partier, som kræver hurtig handling fra regeringen.

Retsordfører Trine Bramsen (S) peger på, at der allerede er mindst 1.900 efterlyste asylsøgere i Danmark, og at der ikke er tal på, hvor mange udlændinge der opholder sig ulovligt i landet.

»Vi må have regeringen til at redegøre for, om der er en øget risiko for, at nogle af disse 12.000 mennesker, der er eftersøgt i Sverige, kan rejse mod Danmark. Der skal være bedre kontrol og styr på, hvor de illegale og efterlyste er,« siger Trine Bramsen.

Hun har kaldt både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og Inger Støjberg i samråd om sagen, men Socialdemokratiet vil ikke på forhånd tage stilling til, om Danmark bør indføre grænsekontrol mod Sverige. Trine Bramsen vil afvente samrådet og høre regeringens og myndighedernes vurdering af risikoen og mulige andre løsninger, før partiet beslutter sig.

Udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen (DF) kalder situationen med de illegale udlændinge »helt uholdbar« og kræver grænsekontrol imod Sverige med det samme.

»Der er i tusindvis af udlændinge i Danmark, som vi ikke har styr på. Oveni kan man så lægge dem, som svenskerne har, og som potentielt kan rejse frit til Danmark. Tyskland har også mange, men her er der en bedre mulighed for at fange dem, fordi der er kontrol ved grænsen,« siger Martin Henriksen.

50.000 kan forsvinde

Problemet med de forsvundne asylsøgere i Sverige kan vokse yderligere i det kommende år, i takt med at myndighederne kommer igennem en bunke med i øjeblikket 80.000 uafgjorte sager med asylansøgninger fra den store flygtningebølge i 2015. Migrationsverket i Sverige skriver i en prognose, at op til 50.000 afviste asylsøgere i de kommende fem år kan forsvinde mellem fingrene på myndighederne. Nogle vil rejse ud uden at fortælle det. Andre vil som den 39-årige usbeker skjule sig i Sverige.

Forløbet i Stockholm minder om terrorangrebet i Berlin. Før jul kørte den unge tuneser Anis Amri en lastbil ind i et julemarked og dræbte 12 mennesker. Også han havde søgt asyl og var forsøgt udvist, først af Italien og siden af Tyskland.

Det konservative regeringsparti har også for nylig krævet markante opstramninger over for den frie bevægelighed i EU og de afviste asylsøgere. Partiets retsordfører, Naser Khader, sagde i januar til Jyllands-Posten – efter terrorangrebet mod julemarkedet i Berlin begået af en afvist asylsøger – at »vi er i en form for undtagelsestilstand. Man bør indføre midlertidig grænsekontrol over alt i EU«.

»De farligste af dem bør i det mindste have fodlænke. Der er alt for mange, som forsvinder. De udgør en terrortrussel, fordi IS forsøger at rekruttere blandt de afviste,« sagde Khader.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.