Støjberg ændrer smykkeforslag for anden gang

For anden gang ændrer udlændingeministeren i det omstridte forslag, der giver mulighed for at beslaglægge asylsøgeres værdigenstande.

Artiklens øverste billede
Tirsdag ændrede udlændingeminister Inger Støjberg for anden gang det omstridte smykkeforslag. »Det handler om at få politik igennem,« sagde Støjberg om det nye ændringsforslag, som hele blå blok og Socialdemokraterne bakker op om. Foto: Niels Hougaard

Først måtte politibetjente gerne konfiskere asylsøgeres vielsesringe, hvis de havde høj værdi. Så måtte de som »altovervejende hovedregel« ikke tage deres vielsesringe. Og tirsdag stod det så klart, at politiet slet ikke kommer til at beslaglægge vielsesringe.

For anden gang på under en uge ændrede udlændingeminister Inger Støjberg nemlig i det omstridte forslag, der giver politiet mulighed for at visitere asylsøgere og beslaglægge deres værdigenstande og større kontantbeløb. Formålet med tiltaget er, at asylsøgerne selv skal være med til at finansiere deres ophold i Danmark.

Af det nye ændringsforslag, som hele blå blok og Socialdemokraterne bakker op om, fremgår det klart, at ingen genstande med særlig affektionsværdi må konfiskeres.

»Sådanne genstande kan f.eks. være vielsesringe, forlovelsesringe, familieportrætter, hæderstegn og lignende,« hedder det bl.a. i ændringsforslaget.

Kold skulder

Det er som nævnt ikke første gang, at Støjberg ændrer forslaget. Fredag reviderede hun det første gang, fordi hverken De Konservative, Socialdemokraterne eller Liberal Alliance bakkede op om det i sin oprindelige form.

I den første præcisering hævede Støjberg bl.a. beløbsgrænsen for, hvornår politiet kan beslaglægge asylsøgeres kontanter eller andre værdier fra 3.000 kr. til 10.000. Den del er også med i det nye ændringsforslag. Derudover blev det gjort klart, at vielsesringe og andre personlige genstande med høj affektionsværdi »som altovervejende hovedregel« ikke skulle beslaglægges. Personlige genstande kunne dog stadig konfiskeres, hvis de havde en økonomisk værdi, som lå »væsentligt« over 10.000 kr.

Den sidste del kunne hverken LA, S eller K tilslutte sig. De Konservative mente ikke, at man skulle tage folks personlige »ringe, ure eller halskæder«, mens Liberal Alliance og Socialdemokraterne har talt for helt at fjerne muligheden for at konfiskere asylsøgeres værdigenstande.

Den kolde skulder fik Støjberg til igen at revidere sit lovforslag, der bliver førstebehandlet i Folketinget onsdag. Selv om det nu ikke længere er muligt at beslaglægge værdigenstande med særlig affektionsværdi, kan »andre« værdigenstande stadig konfiskeres, hvis de har en værdi på over 10.000 kr.

Et »kompromis«

Liberal Alliances udlændingeordfører, Simon Emil Ammitzbøll, forklarer, at man stemmer for lovforslaget, fordi det indeholder en lang række stramninger af udlændingepolitikken. Bl.a. strammes reglerne for familiesammenføring.

»Vi har hele tiden været mod præcis denne her del af lovforslaget, men vi har jo givet og taget, da vi drøftede det. Pludselig er der så kommet flere end os, som også synes, at det er en dårlig idé. Og vores rolle har hele tiden været, at hvis regeringen ikke kunne finde flertal, så var vores udgangspunkt stadig, at man ikke kunne tage ting fra folk. Det så også ud til, at det kunne være blevet sådan, men så mistede S modet til sidst, og derfor er det blevet et kompromis.«

Men hvorfor lader I ikke være med at bakke op, hvis I selv er imod?

»Når S er med, vil de stadig have flertal, og derfor har vi brugt en forhandlingstaktik i stedet for bare at sige nej.«

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, forklarer støtten med, at ministeren har gjort det, S oprindeligt ville.

»Vores bekymring har hele tiden været, hvis man tog smykker med affektionsværdi eller vielsesringe, og der har det ikke været muligt for ministeren at præsentere en model, som vi kunne leve med, og derfor foreslog jeg, at hvis ikke det kunne lade sig gøre på den måde, burde man udelade de genstande helt.«

Inger Støjberg siger til Ritzau om ændringerne:

»Det handler om at få politik igennem. Og når man er en mindretalsregering, så skal man altid finde sig et flertal.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.