Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Psykolog Kuno Sørensen leger ekspert

Red Barnets Kuno Sørensen bortforklarer mindreårige asylsøgeres sexovergreb uden videnskabelig basis.

Og når man ikke kan dokumentere sine fantasifulde påstande med fakta fra videnskabelige undersøgelser, er man ikke ekspert, men meningsmager med en politisk dagsorden. En sådan ufagligt funderet debattør er psykolog ved Red Barnet Kuno Sørensen.

I forbindelse med Langelandsfestivalen blev fem asylsøgende drenge i alderen 14 til 17 år sigtet, to af dem for voldtægt og tre for seksuel chikane. Kuno Sørensen udtalte derpå til Ritzau:

”Nogle har gennem deres opvækst ikke lært almindelige sociale spilleregler, fordi de hele tiden har været i en krigslignende situation…Andre kan være vældigt gode sociale mennesker, men fordi de er traumatiserede, skal der ikke meget til, før læsset vælter, og de reagerer på en uhensigtsmæssig måde…Ved at give dem vished om, at de kan få ophold, uddannelse og lignende, kan vi i højere grad hjælpe dem til at falde til ro og blive mere sociale i deres adfærd.” 

Så var det, man ventede på at høre dokumentationen for – eller i det mindste det sandsynlige i – at det forholdt sig som beskrevet af psykologen. Men belægget kom aldrig. Kuno Sørensen går åbenbart ud fra, at det uden videre er korrekt, hvad han siger.

Lad os gå til det ulækre og barbariske fænomen, der hedder Taharrush. Det er arabisk og betyder chikane af seksuel natur. Karsten Skjalm har skrevet om denne modbydelighed hos punditokraterne.dk, og takket være hans glimrende artikel ved vi meget mere om emnet. Begrebet kendes tilbage til 1950’erne, men blev for alvor til virkelighed i 2005, hvor det blev anvendt mod kvindelige modstandere af det egyptiske regime på Tahrirpladsen i Cairo. Derpå fortsatte det, og i 2011 var fænomenet på banen igen i forbindelse med det ”arabiske forår”.

Og så ved vi ellers godt – skønt tysk politi og politikere og danske medier ikke var meget for at få det frem – hvad der skete i især Køln og en stribe andre byer nytårsnat: Flere tusind kvinder blev voldsomt seksuelt forulempet og i de værste tilfælde voldtaget. 153 er efterfølgende blevet sigtet, de 149 af dem udlændinge, først og fremmest med marokkansk og algerisk baggrund.

Men hovsa, hverken Marokko eller Algeriet er hærget af krig, og følgelig kan gerningsmændene heller ikke være traumatiserede, som Kuno Sørensen slår på som den væsentligste forklaring på denne type overgreb på Langeland. Men hvad er så forklaringen, når nu der er evidens for, at sådanne overgreb sagtens kan finde sted, uden at gerningsmændene er traumatiserede? Det kan vi ikke vide med sikkerhed, men vi kan foretage et kvalificeret gæt:

Det vil stemme uhyggeligt godt overens med en lang række andre iagttagelser, at synet på kvinder hos et rystende stort antal med afrikansk og arabisk baggrund er af en karakter, så det i sig selv kan forklare disse uhyggelige begivenheder. Dette understøttes af statistik om f.eks. gerningsmændene bag overfaldsvoldtægter i Oslo over en femårig periode, hvor 83 ud af 85 gerningsmænd stamemde fra Mellemøsten, Asien eller Afrika

Hvis det er en generel kulturel forklaring, der er bedst til at forklare, hvorfor f.eks. antallet af seksuelle overgreb er tidoblet på kun ét år ved svenske festivaler, er vi ude i noget mere end almindeligt skræmmende. I så fald må vi forvente, at kun flere og flere danske, svenske, tyske og andre europæiske kvinder vil blive seksuelt antastet og også voldtaget af unge mænd med oprindelse i lande udenfor Europa. I så fald pådrager danske og europæiske politikere sig et stadig større moralsk ansvar ved at fortsætte den nuværende udlændingekurs, hvor enhver har krav på at få en sag om asyl behandlet og meget ofte også imødekommet.

Det kunne være, at Kuno Sørensen fra Red Barnet skulle undersøge disse forhold nærmere. Indtil videre kan vi ikke fæste lid til, hvad han siger.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.