Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi, der kalder os gode, er også onde

Skal vi give 1, 5, 10 eller 25 pct. af vores penge til ulandsbistand – når vi nu er så moralsk fortørnede over de 0,7 pct., som Venstre foreslår, eller Socialdemokraternes 0,8 pct.?

Tegning: Rasmus Sand Høyer

Hvor langt skal vi egentlig tilbage for at finde en politiker med ansvar, der for alvor var parat til at bakke sin godhed op med konkret handling?

Vi skal langt tilbage – faktisk til februar 2001, da Anita Bay Bundegaard, dengang radikal udviklingsminister, meddelte, at hun ønskede at udvide flygtningekonventionen. Ikke kun politisk forfulgte skulle have ret til asyl:

»Der er mennesker, der er truet på deres liv af hungersnød, sygdom og bundløs fattigdom. De udgør en ny form for flygtninge,« fastslog hun.

Med ét åbnede ministeren op for, at klodens 1,3 milliarder fattige kunne få asyl. Eksempelvis i Danmark. Bay Bundegaard blev stemplet som dybt naiv – og banket på plads. Var hun gået fra forstanden, lød det på Christiansborg?

Jeg så en idealist. En moralist, der ikke bare talte om, at hun ville gøre verden bedre. Det ”gode menneske”, som Bay Bundegaard var – og fortsat er i dag som international direktør for Red Barnet – prøvede faktisk at sætte handling bag sine ord. I dag findes der ingen af den slags ”gode mennesker” i dansk politik. Dårligt nok i landet overhovedet.

På et tidspunkt, hvor verden oplever den største flygtningekrise siden Anden Verdenskrig, handler valgkampen mest om, hvordan vi kan minimere antallet af flygtninge.

Ét er, at blå blok vil ”sætte prop i” tilstrømningen. Det er der ikke noget nyt i. Lars Løkke Rasmussen er hudløst ærlig: Han vil have færre flygtninge, fordi han ikke ønsker et multikulturelt samfund, og han vil give mindre ulandsbistand, fordi han hellere vil bruge pengene på dansk velfærd. Noget andet er rød bloks mere uklare politik. Det er der sådan set heller ikke noget nyt i.

Helle Thorning-Schmidt taler om humanistisk ansvar, men der er alligevel en grænse. Den går ved sådan cirka 15.000 flygtninge om året, og ved 0,8 pct. i ulandsbistand. Mere har vi – nogle af verdens rigeste – ikke råd til, siger hun.

Endnu mere hykleriske er vi, der betragter os selv som særligt ”gode.” Sådan nogle som Pia Olsen Dyhr, Johanne Schmidt-Nielsen og Uffe Elbæk – og mig selv, når jeg nu skal være ærlig – der på overfladen lyder som Bay Bundegaard i 2001. For hvor mange flygtninge, synes vi egentlig, at Danmark burde modtage, og hvor meget synes vi, at Danmark burde betale til klodens fattigste?

Bør vi modtage det dobbelte antal flygtninge som de ”gode” svenskere? Altså 30.000? Bør vi omgående tillade, at asylsøgere må blive familiesammenført med ægtefælle og børn? Tallet nærmer sig 50.000. Bør vi tage samme ansvar som Tyrkiet? Korrigeret for størrelse 75.000. Eller bør vi være så moralske, at vi åbner op for dem alle? Altså 50 millioner?

Skal vi give 1, 5, 10 eller 25 pct. af vores penge til ulandsbistand – når vi nu er så moralsk fortørnede over de 0,7 pct., som Venstre foreslår, eller de 0,8 pct., som Socialdemokraterne siger? Eller er 1,0 pct., som De Radikale ønsker, nok til at gøre os glade? Svarene på alle disse spørgsmål udstiller selvfølgelig et hykleri hos de af os, der kalder os ”gode” – og som ofte føler os moralsk hævet over andre.

Mit eget svar vil eksempelvis være, at vi bør tage et ansvar, som er lidt større, men ikke dramatisk mere, end vi gør nu. Lidt flere flygtninge. Lidt mere ulandsbistand.

Det er ikke særligt ædelt – og på den store målestok, ja, der er os, der kalder os gode, derved også onde. Vi lukker også døren for folk i nød. Vi vil også hellere beholde vores rigdom, når det kommer til stykket. Vi er faktisk også en slags Lars Løkke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.