• For abonnenter

Den generte stjerne endte med et kompliceret privatliv og en ikonisk Tour-status

Joop Zoetemelk måtte ikke kun kæmpe med problemer i sit privatliv, mens han ventede på at få opfyldt alle cykelrytteres drøm. Efter seks andenpladser i Tour de France kom forløsningen for hollænderen, som i et eksklusivt interview afslører, at han stadig i dag helst ikke vil have for meget opmærksomhed.

Artiklens øverste billede
Joop Zoetemelk bruger ikke meget tid på at fortryde noget fra sin karriere eller overveje, om det kunne være endt med flere Tour-sejre, hvis han havde været mere som sine konkurrenter Eddy Merckx og Bernard Hinault. »Jeg kan ikke lide at gå tilbage og efterrationalisere. Jeg er glad for min karriere. Jeg er meget glad for at have vundet én udgave af Touren. Sådan er det,« siger han. Foto: Laurent Rebours/AP

ReTour de France

I sommer udfyldte Jyllands-Posten hullet efter det udsatte Tour de France med et tilbageblik.

jp.dk/retour kan du finde de 23 artikler om nogle af etapeløbets største øjeblikke og dramaer.

Det var cyklen, der bragte den stille fyr frem til de lykkelige stunder.

Det var også cyklen, der skaffede den nu 73-årige Joop Zoetemelk en overvældende opmærksomhed, der indimellem har været med til at gøre hollænderens liv besværligt. I hvert fald indtil han atter kunne cykle sig væk fra alle problemerne.

Onde tunger har kaldt ham klodset og sky. Andre har hæftet sig ved hans forsigtige, generte fremtoning, der stod i skarp kontrast til de selvbevidste konkurrenter Eddy Merckx og Bernard Hinault.

Man omtaler ham stadig som den evige toer i Holland. Hvis man taber et valg i Holland, bliver man kaldt ”politikkens svar på Joop Zoetemelk”. Men det er helt urimeligt.

Jacob Bergsma, forfatter til to bøger om Joop Zoetemelk – senest ”Ongezien”.

Selv siger Joop Zoetemelk, at han har det fint med a

Andre læser

Mest læste

Del artiklen