Verdens bedste idéer

Introduktion til kåringen

Professor i idéhistorie har udvalgt de 50 idéer, som læserne kan stemme på.

Professor i idéhistorie Hans-Jørgen Schanz har udvalgt de 50 idéer, som læserne kan stemme på. Foto: Gorm Branderup

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre intet mindre end verdens bedste idé. Den idé, som er og har været den mest væsentlige for menneskets og samfundets udvikling.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 idéer der ændrede verden”, der om kort tid udkommer på Aarhus Universitetsforlag.

Professor Hans-Jørgen Schanz, Aarhus Universitet, der har udvalgt de 50 idéer, erkender selv, at der er »en stor grad af vilkårlighed, når et vist antal skal udvælges.«

Han har bl.a. udvalgt idéerne ud fra præmissen om, at de enten er kontroversielle – eller at de er blevet så selvfølgelige, at betydningen kan trænge til at blive sendt til ”rensning”. Samtidig erkender han, at han nemt kunne have valgt 50 andre idéer.

Vigtigt tankespind

At der dog ikke er tale om 50 ligegyldige idéer eller tilfældigt intellektuelt tankespind, som ligger os fjernt, er tydeligt, når man kigger ned over listen med de 50 idéer. De har alle været med til at »præge, organisere, forandre, sammenbinde og splitte verdens befolkninger,« som det udtrykkes i bogens efterskrift.

Nu er det dig, kære læser, der får yderligere en mulighed for at sortere i de mange fremragende idéer og i sidste ende være med til at bestemme, hvilken idé der er den bedste. De tre idéer, der får flest stemmer, vil blive særligt omtalt senere.

Vi interviewer de relevante forfattere og trykker de tre kapitler i ”50 idéer der ændrede verden”, som handler om de pågældende idéer.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 idéer der ændrede verden” som e-bog, og vi trækker lod om ti fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på den idé, der kåres som den allerbedste.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Jyllands-Posten, Aarhus Universitetsforlag og læserne kårer verdens bedste og mest væsentlige idé.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 idéer der ændrede verden”.

Hvis du deltager i afstemningen, får du bogen som e-bog og deltager i lodtrækning om 10 udgaver af den fysiske bog.

De tre idéer, der får flest stemmer, vil senere blive særligt omtalt. Vi interviewer de relevante forfattere og publicerer de tre kapitler i ”50 idéer der ændrede verden”, som handler om de pågældende idéer.


Annonce
Mere om projektet

OM BOGEN

Redaktionen anbefaler
Menneskeskabte fremskridt

Verdens 20 største opfindelser

I 2007 kårede Jyllands-Posten alle tiders 20 største opfindelser. Se dem her. Se grafik
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her