Glæde hos De Konservative efter fremgang

Artiklens øverste billede
Masser af KU'ere bidrog til den gode stemning onsdag aften i Børssalen hos Dansk Erhverv, hvor De Konservative holdt valgfest. Foto: Nikolai Linares/Scanpix

Op til folketingsvalget i 2015 sagde De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, at han ville trække sig som formand, hvis han ikke selv blev valgt til Folketinget. Med 11.565 personlige stemmer lykkedes missionen for Viborg-borgmesteren, men partiet fik det dårligste valg nogensinde, selv om Søren Pape i august 2014 var hentet ind som ny formand for at skaffe fremgang.

Med fire års erfaring i Folketinget, heraf toethalvt år i regering, meldte Søren Pape for nylig ud, at han trækker sig som formand, hvis K får færre stemmer end i 2015, da partiet gik fra otte til seks mandater. Meldingen skete på ryggen af målinger, som spåede K fremgang, men på et relativt lavt niveau.

På valgaftenen i Børssalen hos Dansk Erhverv blev formanden hyldet med taktfaste klapsalver, mens begejstrede K-folk sang: »Vi er Pape/Pape Pape-stolte«.

»Hans præstation er lige til en Oscar, særligt den måde, han fik Paludan sat på plads den anden dag,« sagde gruppeformand Mette Abildgaard.

»Vi er tilbage. Vi står til en fantastisk fremgang,« sagde børne- og socialminister Mai Mercado og tilføjede, at K ikke har kastet ideologien over bord, men holdt fast.

Tough on crime-kurs

K fik 3,4 pct. af stemmerne i 2015 mod 4,9 pct. i 2011 - for dårligt til at gå i regering. Men da V-regeringen kørte død, trådte K og LA i november 2016 ind i en ny V-ledet regering, hvor K fik tre ministerposter på tre centrale politikområder for partiet: social-, erhvervs- og retspolitikken.

Søren Pape blev justitsminister og har profileret sig på en tough on crime-kurs mod bl.a. bander og syrienskrigere, og med en ny rigsadvokats hjælp traf han bl.a. en historisk beslutning om at opløse banden Loyal to Familia ved en stadig verserende retssag.

De Konservative har ikke spredt om sig med løfter i valgkampen, hvor Pape har sagt, at en tid i opposition skal bruges på at gøre partiet større. Som K-formand blev Bendt Bendtsen hånligt kaldt ”Mr. 10 pct” med henvisning til, at der var langt til partiets stormagtsdage i 1980’erne, hvor hver femte vælger stemte på Schlüter & Co.

Ved valget til EU-Parlamentet den 26. maj lykkedes det for den relativt ukendte Pernille Weiss at sikre K 6,2 pct. af stemmerne og dermed fortsat repræsentation i EU-Parlamentet efter Bendt Bendtsen.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen