Et ordentligt måltid?

Mange ældre er underernærede

Dokumentation: Op mod 60 pct. af de ældre er ifølge Socialstyrelsen i risiko for underernæring.

LIND OLE

Op mod 60 pct. af de ældre er ifølge Socialstyrelsen i risiko for underernæring. Enten fordi de har fysiske skavanker, der gør det svært for de ældre at tygge og sluge maden, eller også fordi de ældre ikke har nogen stor appetit og derfor kun spiser lidt eller sjældent. Man kalder dem de såkaldt småtspisende ældre.

15-20 pct. af de ældre, der bor i plejebolig eller modtager hjemmepleje, er ifølge Socialstyrelsen i dag decideret undervægtige. Det vil sige, at de har en BMI (Body Mass Index) lavere end 18,5.

Op til 50 pct. af de ældre, der bor i plejebolig eller modtager hjemmepleje, lider af uplanlagt vægttab. De er altså ikke nødvendigvis decideret undervægtige, men taber sig alligevel uhensigtsmæssigt.

Underernærede ældre får hyppigere kroniske sygdomme og er indlagt dobbelt så ofte, som de normalvægtige. Indlæggelses-omkostningerne er samtidig højere end for andre dele af befolkningen, fordi de ældre på grund af underernæring er indlagt i længere tid og har behov for mere behandling og pleje.

Kilde: Socialstyrelsen

Følg
Jyllands-Posten
Et ordentligt måltid?
Forsiden lige nu
Om temaet

Når ældre ikke længere selv magter at lave mad, tager kommunerne over. Men mange ældre er undervægtige, og maden er derfor af afgørende betydning for deres livskvalitet og sundhed. Jyllands-Posten sætter i denne artikelserie fokus på den mad, vi tilbyder vores ældre.


Har du input til serien? Kontakt Nola Grace Gaardmand eller Martin Johansen.

  

 

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Redaktionen anbefaler
  • Kort: Her bor de ældre

    Få et overblik over, hvor der bor flest og færrest ældre. Og se, hvor antallet af ældre er steget med 43 pct. på bare fem år.

    Dagens tegning

    Den vakuumpakkede ældremad får kritik for sin kvalitet.

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her