<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Om temaet

Holdet bag serien:

Jesper Høberg og Kristoffer Brahm.

Skriv til os på: jpgraver@jp.dk


Hvert år tvangslukkes tusindvis af selskaber ved landets skifteretter. Ofte er bogføringen forsvundet, mens direktøren nægter at samarbejde. Hvorfor?

Idømt 26 års fængsel for svindel
Kom til at putte kassen med bilag i fyret
Artikelserien dag for dag

23. februar 2012:

Den første afsløring: Kriminelle og plattenslagere udnytter en hullet dansk myndighedskontrol til konkurssvindel. Læs også historien ”Ingen fandt nogen sinde ud af, hvad der egentlig var foregået i Stein B A/S”.

24. februar 2012:

Politiet har i årevis set gennem fingre med direktører, der ulovligt hælder bogføringen i makulatoren og dermed potentielt sletter alle spor efter mere alvorlig kriminalitet. Læs også historien om, hvordan bogføringen var forsvundet, da Eriksen Ejendomme gik konkurs.

25. februar 2012:

Den utrolige historie om den jyske konkurskonge Klaus Garde Nielsen, der hævder, at han står bag 400-500 konkurser, og som kalder sig selv en blanding af Robin Hood og en bedemand.

27. februar 2012:

Begge fløje i Folketinget kræver, at politiet griber ind over for direktører, der destruerer bogføringen.

28. februar 2012:

Læs politiets egen teori om, hvorfor de ikke har forsøgt at straffe direktører, der skaffer bogføringen af vejen.

29. februar 2012:

Fik KK Holding & Finans blåstemplet sine regnskaber af en spøgelsesrevisor? Jyllands-Posten var med, da direktøren for det opløste selskab afgav forklaring til en skeptisk advokat i skifteretten.

2. marts 2012:

Stråmænd kan være med til at sløre, hvad der reelt er foregået i selskaber før deres konkurs. En alkoholiseret førtidspensionist, en kontanthjælpsmodtager og en arbejdsmand har officielt stået i spidsen for 147 virksomheder.

6. marts 2012:

Den erfarne kurator Bo Vadt Christensen frygter, at fallerede og tvangsopløste selskaber er skalkeskjul for svindel i et ukendt omfang. Morgenavisen Jyllands-Posten mødte ham efter en dag i skifteretten, da seks selskaber var sendt til tvangsopløsning.

7. marts 2012:

En selskabsform, som er egnet til at sløre kriminalitet, har vundet stor udbredelse. Frygt for at kriminelle vil lænse statskassen.

8. marts 2012:

Den professionelle selskabsafvikler og tidligere fynske rigmand Bryan Göddert står bag SMBA-selskab, der er meldt til politiet.

14. marts 2012:

Justitsminister Morten Bødskov (S) jubler over nye tal, der viser, at politiet rejser flere sager mod forbrydere i slips

20. marts 2012:

Overlevelsesevnen i de omstridte SMBA-selskaber ligger milevidt fra andre selskabsformer.

23. marts 2012:

Professionel skraldemand i omfattende svindelsag.

24. marts 2012:

Konkursrådgiveren, der gik konkurs. Læs om Bryan Göddert, der har stået i spidsen for mere end 160 selskaber, hvor mange er konkurs eller tvangsopløst.

30. marts 2012:

SMBA-selskaber kæmper for livet.

31. marts 2012:

En snæver kreds af personer står bag opblomstringen af de såkaldte SMBA selskaber, der er under mistanke for at være arnesteder for omfattende økonomisk kriminalitet. Ingen har umiddelbart kunnet forstå den eksplosive udvikling i antallet af nye SMBA-selskaber. Her er forklaringen.

4. april 2012:

Det er så godt som risikofrit at slette alle spor efter kriminalitet ved at destruere bilag og bogføring. Selv om det er strafbart, tager ingen det alvorligt. Sådan lyder den desillusionerede melding fra kurator Ole Borch.

18. april 2012:

Da knap 90 mio. kr. blev trukket ud af det danske Arbat Prestige Holding ApS, havnede en stor del af pengene ifølge politiet på konti kontrolleret af Michael Meyer. Navnet er hans femte identitet, og han har trukket et tykt spor af fallerede og tvangsopløste selskaber efter sig

20 april 2012:

Russer skjulte sig for parfumekonge.

24. april 2012:

I en usædvanlig pengejagt lykkedes det skifteretten i Esbjerg at spore 6,3 mio. kr. Pengene var forsvundet fra LB Holding ApS, Vejen, inden selskabet blev efterladt til tvangsopløsning og konkurs.

25. april 2012:

Sorte penge i lukkede selskaber.

3. maj 2012:

Pynten pillet af politisucces. Justitsministeren gav Folketinget jubeltal om politiets indsats i økonomiske sager. Men tallene er misvisende, mener ekspert.

5. maj 2012:

Henrik Jess troede, at han skulle være ejer af en kapitalstærk koncern, som stod bag et nyt brætspil, Borgmesterspillet. I stedet blev han franarret 1 mio. kr. Politiet har henlagt hans sag to gange, og han føler sig udsat for et massivt svigt af politimyndigheder og retssystem.

7. maj 2012:

Folketinget kræver mere retvisende tal om politiets indsats i sager om økonomisk kriminalitet.

14. maj 2012:

Konkursryttere koster staten et trecifret millionbeløb hvert år. Der er brug for en karantæneordning, mener eksperter

15. maj 2012:

Skat vil have sat 100 konkursryttere ud af spillet med konkurskarantæne. Storfallenten Klaus Garde Nielsen glæder sig

26. maj 2012:

Vanløse-firma gik ned i Varde med sin syvende direktør. Konkursadvokat Søren Dueholm kan regne med at få 10.000 kroner af skifteretten til at undersøge det bilagsløse selskabs forhold. Der venter ham ingen nem opgave.

1. juni 2012:

Det kostede Hjorths Rengøring en halv mio. kr., at Homeside C-Guest gik konkurs. Der er ikke penge i konkursboet til at undersøge, om selskabet blev tømt for værdier.

6. juni 2012:

Ingen opbakning til smileyordning

12. juni 2012:

Lange sagsbehandlingstider gør det svært for konkursadvokater at komme efter svindlere, der efterlader gæld i tvangsopløste selskaber.

5. juli 2012:

Nu griber politiet ind mod direktører, der skaffer bogføringen af vejen. Bagmandspolitiet vil føre en række prøvesager - ender det med lave straffe, vil bagmandspolitiet anbefale politikerne at stramme lovgivningen.

6. juli 2012:

Politikerne er klar til at skærpe straffene mod makulatordirektører, hvis prøvesager viser, det er nødvendigt.

20. juli 2012:

Indgreb mod ulovlige aktionærlån.

23. juli 2012:

En berygtet pengeudlåner kendt som Penge-Hans, en bror, der gik under jorden og skiftede navn, en revisor med hukommelsestab og manglende afregning af skat og moms. Det er nogle af detaljerne bag krakket i Brdr. Erleben A/S.

11. august 2012:

Forsvundet bogføring forhindrer efterforskning i en række spektakulære ejendomssager. Bagmandspolitet spørger, om det er rimeligt, at man kan opbygge en milliardgæld og efterlade en rodebutik.

13. august 2012:

Københavns Politi erkender slap indsats over for direktører, der skaffer bogføringen af vejen. Politiet har nu skærpet indsatsen og sigtet en række direktører.

14. august 2012:

Bagmandspolitiet og Skat vil sætte ind over for revisorer, der lever af at hjælpe erhvervsfolk på kant med loven.

18. august 2012:

Det er for nemt at begå økonomisk kriminalitet i Danmark, mener en erfaren skattejæger. Skat vil sætte tidligere ind mod landets absolut største økonomiske svindlere for at sætte dem ud af spillet.

20. august 2012:

Hvad pønser Bødskov på? Overvejer nye initiativer, men professor mener, der først og fremmest er brug for flere penge.

25. august 2012:

Er revisor-Bruno Danmarks største svindler? Han har været involveret i 166 opløste og fallerede selskaber, og myndighederne har jagtet ham i årtier. Men revisoren er upåvirket.

8. september 2012:

Pengekassen var tom, da Jakobsen & Sønner i København gik konkurs. Kuratoren hævder, at ledelsen har tømt kassen for millioner, men jagten på de forsvundne penge har hidtil været forgæves.

10. september 2012:

Politiet kan ikke følge med strømmen af anmeldelser fra Skat. I yderste konsekvens kan kriminelle helt undgå straf, lyder advarslen.

4. oktober 2012:

Justitsministeren tordner mod konkursryttere, men samtidig har han udsat et politisk indgreb på ubestemt tid.

5. oktober 2012:

Et flertal i Folketinget truer med at tvinge regeringen til at fremsætte lovforslag om konkurskarantæne.

11. oktober 2012:

Kong Kurs kan gå fra skattely til gitterly

16. oktober 2012:

Skat tilbageholdt sidste år 2,3 mia. kr., fordi der var fejl i virksomhedernes momsindberetninger. Kun få kontrolleres, og eksperter opfordrer Skat til at skærpe indsatsen.

17. oktober 2012:

Momssystemet er et tagselvbord, når kontrollen mangler, siger ekspert. Nu lander sagen på skatteminister Holger K. Nielsens bord.

18. oktober 2012:

Klaus Garde Nielsen har fået endnu en dom til samlingen. Hovedpersonen fnyser, og varsler sagen anket til landsretten.

25. oktober 2012:

Ingen griber ind, selv når revisorer underkender et helt regnskab.

26. oktober 2012:

Politisk harme over slap regnskabskontrol

10. november 2012:

Nu reagerer politikerne. Finanslovsaftale skal sætte konkursrytterne ud af spillet.

11. november 2012:

Aftale mod banditter i habitter.

12. november 2012:

Professor er begejstret for ny aftale om konkurskarantæne. Konkursadvokaterne er skeptiske.

4. december 2012:

Revisorer er bedre end deres rygte.

5. december 2012

Eks-direktører politianmeldes

6. december 2012

S: Svindlere skal udstilles

8. december

Bykongens fald

Mest læste
Anbefaler