*

De 50 største arkæologiske fund

Hvad er verdens største arkæologiske skat: Vi vil gerne høre din mening

Skrevet på en lidt provokerende måde: Man tager bestemt fejl, hvis man tror, at arkæologi er en halvstøvet disciplin, der kun er for halvgamle nørder, som bare går op i potteskår og nedslidte sølvmønter.

De tusindvis af genstande, som de mange engagerede amatørarkæologer rundt omkring i landet hvert år indleverer til Nationalmuseet som mulige Danefæ, vidner om den eksplosivt stigende interesse for, hvad der gemmer sig i jorden. Både unge og gamle går med moderne detektorer i hånden ud på markerne og leder i timevis i håbet om at finde skatten. Og de gør det med begejstring. Læs f.eks. i historien på dette site om amatørarkæologen Kristen Dreiøe, der på en mark ved Ribe nærmest sitrede over hele kroppen, da han fandt sin del af Danmarks største guldskat fra Vikingetiden.

De mange amatørarkæologer gør også et vigtigt arbejde. De finder skatte som på en helt unik måde fortæller om, hvordan danskerne levede mange år tilbage i tiden. Om hvordan vores samfund var organiseret. Og om de blodige kampe, som blev udkæmpet mellem uforsonlige fjender.

På nationalt niveau er det svært ikke at lade sig fascinere af det enestående indblik, som man med moderne analyser af f.eks. den mere end 2.000 år gamle Grauballemanden får i hans kost, hans liv – og hans død, da han fik halsen skåret over.

På internationalt niveau er det ligeledes svært ikke at lade sig begejstre over al den viden, som vi i dag nu har om f.eks. ismanden Ötzie, der blev fundet i en gletsjer på grænsen mellem Østrig og Italien, og som formentlig blev skudt ned på flugt fra fjenden over bjergenes høje tinder. Eller den fantastiske terrakottahær, som den første kinesiske kejser tog med sig i graven som del af et helt underjordisk palads. Og hvad med den gamle klassiker. Den britiske arkæolog Howard Carters insisterende søgen efter den ultimative grav i faraoernes Egypten, og det forunderlige syn, der mødte ham, da han endelig brød muren til graven ned.

Derfor, som en hyldest til alle de utrættelige arkæologer, amatører og professionelle, er det en særlig glæde med baggrund i bogen ”50 fund – højdepunkter i arkæologien” at invitere læserne til at være med til at kåre ”Verdens største fund”.

Som med de tidligere af Jyllands-Postens læserkåringer af dna som ”Verdens største opdagelse”, demokrati som ”Verdens bedste idé” og bogtrykkerkunsten som ”Verdens største opfindelse” er det klart, at præmissen for sådan en kåring naturligvis er, at det er en form for kvalificeret leg. Det er ikke kun en objektiv, men i høj grad også en subjektiv vurdering, hvilket fund, der blandt de 50 fantastiske foreslåede fund, er det allerstørste.

Forhåbentlig giver læserkåringen anledning til at reflektere over fundenes betydning og vækker yderligere interesse for de mange fantastiske historier og den viden, som alle disse fund er med til at give.

Derfor håber vi, at du har lyst til at være med og afgiver din stemme ved at gå ind på vores afstemningsmodul, som også er tilknyttet dette temasite.

Du kan stemme her

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Afstemningen

Sådan stemmer du

    Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

    Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
    Forlag: Aarhus Universitetsforlag
    Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
    Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her