22.04

Unikt i Østjylland: En enestående sten

På en eng ved Sjellebro, hvor Hovedvej 21 krydser Allinge Å, står en sten. Den kan ses fra landevejen, men den råber på ingen måder op. Det er ellers en sten, som vikingerne har dekoreret med et indhugget ansigt, der skulle tæmme Åmanden. 1.000 års vejr har siden taget hårdt på maskestenen, og den var glemt i århundreder, til en dreng fandt den, da han væltede sin saftevand.
04.03

Ny teori om gigantiske fortidsminder

Forhistoriske monumenter har altid været betragtet som noget, der blev opført til ære for guder og konger, men flere eksperter mener, at det primære formål har været at sammentømre et team og ikke at skabe et varigt mindesmærke.
11.02

50 fund, kapitel 22: Faraoens grav

TUTANKHAMON - I 1922 Den 26. november 1922 blev der lavet et kighul i væggen på en tilsyneladende ubetydelig grav i Kongernes Dal i Ægypten. Udgraverne havde ingen idé om, hvad der ventede dem, men de blev forbløffede over det prægtige syn, der mødte dem: Mystiske dyr og glimtende guld fyldte rummet fra gulv til loft. Betydningen af fundet stod hurtigt klart, og der var heller ingen tvivl om, at den urørte kongegrav, der tilhørte barnekongen Tutankhamon (død 1323 f.Kr.), lå på den anden side.
11.02

50 fund, kapitel 5: Nøglen til hieroglyfferne

ROSETTASTENEN - I 1799 Ægypten var en af oldtidens vigtigste civilisationer, men i århundreder lå dets hemmeligheder gemt. Det forblev et mysterium, hvem der byggede pyramiderne og templerne. Man kunne ikke forklare det. Svarene lå uden tvivl i teksterne indhugget på vægge i templer og grave og nedskrevet på papyrus med skrifttegn kendt som oldægyptiske hieroglyffer.
11.02

50 fund, kapitel 35: Den begravede krigerhær

TERRAKOTTAHÆREN - I 1974 En efterårsdag i 1974 var et par bønder i Shaanxiprovinsen i hjertet af Kina i gang med at grave en brønd. Med et enkelt spadestik fik de med ét hele verdens opmærksomhed. Fundet af en mandshøj krigerfigur i ler blev anledningen til det 20. århundredes største arkæologiske sensation. Fundet åbnede døren til den første kejsers hidtil hemmeligholdte dødsrige.
Se flere nyheder
Forsiden lige nu

JP mener: Hongkong er tabt

Kræmmermentaliteten er skamløs i EU, og vattede reaktioner fra Europa kan kun opmuntre diktaturet i Beijing.
Afstemningen

Sådan stemmer du

    Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

    Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
    Forlag: Aarhus Universitetsforlag
    Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
    Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her