Hidsigproppen McEnroe tilbage i toptennis – kan han styre sig denne gang?

John McEnroe hjælper talentfuld canadier. Forude venter måske et opgør med Boris Becker, der også er en af de såkaldte supertrænere.

Artiklens øverste billede
Selv om John McEnroe ser noget sammenbidt ud, opfatter Milos Raonic ham som et positivt menneske. Foto: Joel Marklund/ZUMA

WIMBLEDON — Canadieren Milos Raonic spiller med tandbeskytter. Skinnen bliver skubbet ind i munden efter hvert sidebytte.

»Come on, Milos. Hold din serv,« skreg en tilskuer i hvid kasket med tyk nordamerikansk accent fra tribunen, inden et afgørende parti under torsdagens kamp imod Andreas Seppi.

Raonic replicerede med et servees og vandt kampen sikkert.

Det er ikke, fordi Milos med drengeansigtet er bange for vildfarende bolde eller forbereder sig på infight med sin modstander eller sin nye træner, der ellers er kendt som en notorisk hidsigprop. Plastikken forhindrer ham i at skære tænder, hvilket forplanter sig til overspændte muskler og til sidst ender op i ryggen, som han har rigeligt problemer med i forvejen.

Den 25-årige Milos Raonic vil gøre alt for at nå toppen. Raonic, der har serbiske forældre og flyttede med familien til Canada som treårig, er nummer syv i verden. Hidtil har karrieren budt på to grand slam-semifinaler. Det var i Wimbledon i 2014 og i januar i år i Australien.

Men han vil helt op. Han vil løfte Wimbledon-trofæet.

Som hjælper har han hyret John McEnroe.

John McEnroe, der selv vandt tre Wimbledon-titler, skal komme med gode råd om spillet på græs.

Nummer syv på listen

»Hvis du havde ringet til mig for to måneder siden og bedt mig om at nævne seks eller syv spillere, der kan vinde Wimbledon, ville jeg nævne ham som en af dem. Lige nu er han måske nummer seks eller syv på den liste, men der kan ske ting og sager. Jeg håber, at jeg kan gøre en forskel,« sagde John McEnroe i et interview med CNN, inden Wimbledon gik i gang.

En klassisk John McEnroe-attitude. Hænderne plantet på hofterne og blikket stiftet rette mod jorden. Denne situation er fra semifinalen i 1989, hvor McEnroe tabte Stefan Edberg. Foto: Staff/Caulkin/AP

Den 57-årige John McEnroe har igennem mange år arbejdet som spids ekspertkommentator for BBC under turneringen, og det gør han også i år. Men han bijobber som ekstra træner, en slags coach. McEnroe var en stor spiller, men også en arrig fyr, der kom i konflikt med dommere, modspillere og tilskuere.

Det er efterhånden 35 år siden, at John McEnroe brød igennem lydmuren på Centre Court.

»You can not be serious,« skreg han ind i hovedet på stoledommeren, der dømte en bold ude, selv om der, ifølge den iltre amerikaner, stod en kridtsky op fra banen.

»Du kan ikke mene det seriøst!«

Milos Raonic mener det seriøst med karrieren. Spillet er bygget op omkring en stor serv.

»Den kan krybe ind i hovedet på modstanderne,« siger McEnroe.

Det ser lidt mærkeligt og låst ud, når han stiller sig op på servelinjen og nærmest vender ketsjeren spejlvendt. Men når han folder sine 196 cm ud og banker til bolden, ender det ofte med et es eller en servevinder.

John er et meget positivt menneske, og det er en stor kontrast til, hvordan han opførte sig på banen.

Milos Raonic, canadisk tennisspiller

Da han torsdag ordnede italieneren Andreas Seppi i tre sæt på bane 3, var det meget overbevisende. Selv på andenserven gik han efter vindere. Med tandbeskytteren i munden var det fuld fart frem.

Og hvordan opfører John McEnroe sig så, når han følger Raonic-kampene fra tribunen?

»Da jeg tidligere fulgte mine børns basketballkampe, regnede alle med, at jeg ville flyve op og råbe og skrige ad dommeren, spillerne og tilskuerne. Men jeg sad bare stille, lidt i min egen verden. Jeg var stolt,« siger John McEnroe.

Smadrede glas

Nu er der lidt mere lyd på.

Han lever med. Kommer med sporadiske tilråb og enkelte knyttede næver.

Han bakker op, men han skælder ikke ud. Brokker sig ikke over dommeren eller kaster med vand, som det skete i 1984, da han i en kamp i Stockholm fjernede flere glas med isvand fra et bord med en slicet baghånd.

Sådan er han ikke som træner.

»John er et meget positivt menneske, og det er en stor kontrast til, hvordan han opførte sig på banen. Det er nok det, der har overrasket mig mest. Han er meget vedholdende med at bakke mig op og dyrke de ting, jeg er god til,« siger Milos Raonic.

John McEnroe skriver sig ind i rækken af såkaldte supertrænere.

Novak Djokovic har Boris Becker i sit team, mens Andy Murray arbejder sammen med Ivan Lendl. Store mestre skal lære fra sig.

Møde med Becker

Holder seedningen, skal Raonic møde Djokovic i kvartfinalen, hvilket bliver et møde imellem Becker og McEnroe, der nåede at spille 10 kampe mod hinanden.

Der er den krølle på historien, at McEnroe i en kort årgang var træner for Becker i 1993, men det kom aldrig til at fungere. De to store egoer kunne ikke fungere sammen. Becker ville ikke lytte til hans råd.

»Hvis jeg sagde, at vi skulle en vej, gik han den modsatte. Hvis jeg foreslog at spille en turnering i USA, rejste han til Europa i den uge,« siger John McEnroe.

Milos Raonic var programsat til at spille fredag, men på grund af regn var der ingen afgørelse ved deadline.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.