Piotr Wozniacki: Vi kender vejen tilbage mod toppen

Caroline Wozniacki vil nok spille nogle mindre turneringer for at komme længere op på verdensranglisten, hvor hun nu er nummer 45.

Artiklens øverste billede
Hun var ude i otte uger med sin første alvorlige skade og missede hele grussæsonen. Nu er hun tilbage og ser frem til at komme i gang ved Wimbledon, selv om hun for første gang i mange år ikke er seedet. Foto: Joel Marklund/Aeltc/Bildbyrn

WIMBLEDON — Han er solbrændt og smilende som en Ung Rejs-guide, men alderen er ved at indhente ham.

Han står krumrygget i sin grønne polo-shirt og kigger på en tv-skærm, der viser en af de første kampe fra Wimbledons anlæg. Nick Bollettieri er en legende i international tennis.

Det var ham, der på sit amerikanske akademi, opkaldt efter ham, fostrede stjerner som Pete Sampras, Andre Agassi, Jim Courier og Monica Seles.

Men han har også arbejdet med spillere som Maria Sharapova, Daniela Hantuchova, Jelena Jankovic og Sabine Lisicki.

84 år er Bollettieri blevet, og han svinger ikke længere selv ketsjeren som træner.

Men han følger med, og han er knivskarp i sin analyse af Caroline Wozniackis problemer med at holde sig i verdenstoppen. Mandag blev verdensranglisten offentliggjort, og danskeren er nu nede som nummer 45.

»Hun får mange bolde tilbage over nettet, men på de vigtige point skal hun gøre mere end det. Hun skal enten slå vindere eller presse modstanderne i defensiven for at få pointet. I dagens tennis er det ikke nok at få bolden tilbage. Selvom hun løber og bevæger sig fantastisk, er det bare ikke nok,« siger Nick Bollettieri.

Og så handler det om at tro på sig selv, fortsætter Bollettieri på ægte amerikansk vis. Spørgsmålet er, om Caroline Wozniacki stadig selv tror på, at hun hører til i verdenstoppen. Han tvivler.

»Hun skal tro på, at hun kan gøre det. Du må aldrig tvivle på dig selv. Jeg tror, at hun har mistet en del af troen. Og når man mister det mentale overskud, påvirker det alt. Gå ud og sig til dig selv, at du er en vinder, og spil som en vinder. Uanset hvordan resultaterne bliver, så tror man i det mindste, at man er en vinder. Det har hun brug for,« siger Nick Bollettieri.

Har Caroline Wozniacki mistet selvtilliden og troen på sig selv?

Det er ikke det indtryk, man får, når man oplever hende på Wimbledons træningsanlæg. Der er stadig en aura af topspiller over hende og hendes team af hjælpere. For at forbedre fysikken er der fast tilknyttet en fysioterapeut.

Caroline Wozniacki griner og smiler og svarer på alle spørgsmål.

Vi vinder det hele

Det samme gør far Piotr Wozniacki, der kigger ud over træningsanlægget igennem et par brune Ray Ban-solbriller.

For første gang i mange år er Caroline Wozniacki ikke seedet.

»Men vi vinder det hele,« siger Piotr Wozniacki og følger det op med et stort grin.

Efter træningen introducerer han de danske pressefolk for en ny international manager. Julian Cassaigne hedder han, fremgår det af de visitkort, han deler ud.

Wozniacki-lejren har ikke givet op.

Den 84-årige tennislegende Nick Bolettieri er knivskarp i sin analyse af Caroline Wozniacki. Foto: Susannah Ireland/Polfoto

De kender selvfølgelig godt svaghederne i hendes spil, som Bollettieri og andre påpeger. Det er nogle af de ting, som den ny træner David Kotyza arbejder med hver eneste dag. Mandag trænede Wozniacki med slovakken Daniela Hantuchova, en af dem, som Bollettieri tidligere har haft fingrene i.

Det var den sidste afpudsning, inden det tirsdag går løs i første runde.

For første gang i årevis er Caroline Wozniacki ikke favorit i første runde af en Grand Slam-turnering. Hun skal møde den 31-årige russer Svetlana Kuznetsova, der er seedet som nummer 13 i turneringen.

Føler du, at en del af presset er væk?

»Nej. Ikke rigtigt. Jeg ved, hvad jeg kan, og jeg ved, hvor godt jeg kan spille. Jeg vil bare ind og nyde at være der. Nu har jeg været ude i et stykke tid, så bare det at være på banen og spille kampe er fedt i sig selv,« siger Caroline Wozniacki.

Hun var ude i otte uger og missede hele grussæsonen. Det gav hende en sjælden pause fra konkurrencetennis.

Tennis hver dag fra 10 år

»Det er den længste pause, jeg har haft i rigtig mange år. Ellers har det stort set været tennis hver dag, siden jeg var 10 år gammel. Nogle gange må man finde det positive i det negative. Jeg fik en pause, en ufrivillig pause, men nu er jeg klar til at konkurrere igen og give den en skalle. Det er sjovt at være tilbage, og det er Wimbledon og en Grand Slam-turnering, som alle ser frem til at spille,« siger Caroline Wozniacki.

Caroline Wozniacki spiller tirsdag sin første kamp ved dette års Wimbledon. Modstanderen er Svetlana Kuznetsova, der selv har været nede og vende på verdensranglisten, men nu har fundet noget af det spil, som har givet hende to Grand Slam-titler i karrieren. Foto: AP

Det er ikke nu, at Wozniacki skal toppe i sæsonen. Hun har altid været bedst på hard court-banerne, især i USA.

»Caroline har spillet sin bedste tennis på hard court, men jeg håber også, at hun kan spille på græs og ramme bolden godt her og vinde nogle kampe,« siger Piotr Wozniacki.

Det er i løbet af sensommeren og efteråret, at hun skal arbejde sig op ad verdensranglisten. Og det er nødvendigt at komme lidt op igen. Fordi som nummer 45 i verden er der stor risiko for at ryge ind i topspillerne allerede i første runde.

»Hun skal spille nogle lidt mindre turneringer, så hun ikke møder top 10-spillere med det samme. Når man spiller de store turneringer, og man er useedet, kan man ryge ind i de allerbedste, og så bliver det næsten som en finale i første runde,« siger Piotr Wozniacki.

Han kender ruten til toppen. Han har ført hende derop tidligere, da hun var yngre.

»Ranking er vigtig, uden diskussion, men vi kender vejen. Vi ved, hvordan man kommer hurtigt op. Det gjorde hun som ung spiller. Men hun skal være fysisk helt klar til det. Det er også derfor, at vi har en aftale med en fysioterapeut, der holder øje med hende, så hun ikke bliver alvorligt skadet igen. Det var hendes første alvorlige skade,« siger Piotr Wozniacki.

Caroline Wozniacki vil gerne fokusere på tirsdagens dagens kamp i Wimbledon.

Det er den længste pause, jeg har haft i rigtig mange år. Ellers har det stort set været tennis hver dag, siden jeg var 10 år gammel.

Caroline Wozniacki, tennisspiller

I første omgang venter Svetlana Kuznetsova, der selv har været nede og vende på verdensranglisten, men nu har fundet noget af det spil, som har givet hende to Grand Slam-titler i karrieren.

»Det er aldrig nemt at være på toppen hele tiden, og det vil gå op og ned, men hun har ramt den godt på det seneste og er helt sikkert oppe i gear. Men jeg tror på mine chancer,« siger Caroline Wozniacki.

Far Piotr Wozniacki fortæller, at han har trukket sig lidt tilbage og overladt ansvaret for træningen til David Kotyza.

Han mener, at alle har brug for at skifte træner.

»Jeg kender kun én træner, der kunne levere topresultater igennem 20 år. Det var Alex Ferguson i Manchester United. Caroline Wozniacki har været med mig i så mange år, og det er godt, at der kommer andre input. Det har også været godt med de andre trænere, der har været inde over tidligere,« siger Piotr Wozniacki.

Dem har der været en del af. Men de er alle stoppet efter ganske kort tid. Piotr Wozniacki håber, at samarbejdet holder denne gang.

Kun trænet piger

»Han har erfaring med kvindetennis. Han har kun trænet pigerne, og så har han erfaring og information om modstanderne. Jeg er meget tilfreds, og jeg håber, at det bliver et langt samarbejde. Jeg håber, at de sammen kan skaffe resultater indenfor kort tid,« siger Piotr Wozniacki.

Caroline Wozniacki sætter ikke selv så mange ord på samarbejdet.

»Jeg har været skadet det meste af tiden, så vi har mest arbejdet på lidt tekniske ting og noget taktisk. Det menneskelige er vigtigt. Det er vigtigt, at vi kan holde hinanden ud, og det kan vi,« siger Caroline Wozniacki.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.