Wozniackis nye træner: Jeg er sikker på, at hun kan komme tilbage i top-10

»Vi har fokus på nogle tekniske ting omkring forhånden og serven og på at tage lidt mere initiativ i duellerne,« siger David Kotyza, der er ny træner for Caroline Wozniacki.

Artiklens øverste billede
David Kotyza, Caroline Wozniackis nye træner, er sikker på, at danskeren kan komme tilbage til den absolutte verdenstop, men han erkender, at samarbejdet fik en dårlig start på grund af skader. Foto: Gareth Fuller/AP

WIMBLEDON — Stien mellem træningsbane nummer 3 og nummer 16 er smal, så de andre spillere må sno sig uden om Wozniacki, der forsøger at holde en Euro 2016-fodbold i luften.

Hun tager et par stykker på låret, inden bolden springer fra hende.

Hendes træner, David Kotyza, kommer til. Han kaster bolden til hende i luften, og hun forsøger at helflugte den tilbage. Det er opvarmningen, inden hun går i gang med sin træningstime med amerikaneren Christina Mchale. Det var planen, at hun skulle have sparret med russeren Svetlana Kuznetsova, men det blev ændret, da lodtrækningen blev offentliggjort.

Det begyndte ikke så godt, fordi efter kun fem dage ødelagde hun et ledbånd i anklen.

David Kotyza , træner for Caroline Wozniacki

Wozniacki møder netop Kuznetsova tirsdag i første runde i Wimbledon, og der er ingen grund til at udveksle aktuelle svagheder.

David Kotyza styrer træningen. Han er manden, der skal hjælpe med at genrejse Wozniackis karriere.

Samarbejdet fik dog en elendig start, fortæller Kotyza.

»Det begyndte ikke så godt, fordi efter kun fem dage ødelagde hun et ledbånd i anklen. Derefter havde hun 6-8 uger uden rigtig bevægelse, men det gav os tid til at fokusere på nogle tekniske aspekter af hendes spil,« siger David Kotyza til Jyllands-Posten.

Han står med en sort tennistaske over skulderen uden for træningsanlægget ved Wimbledon. Han er skaldet, solbrændt, skægget er gråt, og han smiler. Caroline Wozniaki skal have massage og behandling efter træningen, fortæller han.

Den 48-årige tjekkiske tennistræner kender Wimbledon-anlægget ud og ind.

8 år med Kvitova

Fra slutningen af 2008 til begyndelsen af 2016 var han træner for landsmanden Petra Kvitova, og i den periode vandt tjekken to Wimbledon-titler (2011 og 2014). Søndag eftermiddag sad David Kotyza i et åbent vindue på 1. sal i klubhuset og så lidt af sin tidligere elevs træningspas. Kvitova er i dag nummer 11 i verden. Der kan Caroline Wozniacki også komme op, vurderer David Kotyza.

Den tidligere verdensetter er faldet til nummer 45 i verden, men der hører hun ikke til, mener David Kotyza.

»Jeg er sikker på, at hun kan komme tilbage i top-10 i verden. Jeg tror på hende, ellers havde jeg ikke taget imod det her job fra Piotr,« siger David Kotyza.

Fordi sådan er det med Wozniacki. Familien følger med. Piotr er stadig med omkring datteren og med på træningsbanen, også her i Wimbledon. Men Kotyza kommer med nye input.

Han arbejder med detaljerne i Wozniackis spil, fortæller han.

»Vi har fokus på nogle tekniske ting omkring forhånden og serven og så på at tage lidt mere initiativ i duellerne. Men det er ikke helt nye ting, vi prøver,« siger David Kotyza.

Og det går fremad, mener han.

»Jeg tror, at hun kan implementere de her ting. Jeg kan se, at hun gør fremskridt,« siger David Kotyza.

Wozniacki missede hele grussæsonen på grund af ankelskaden. I de seneste tre uger har hun deltaget i mindre græsturneringer her i England.

»Det er ikke let at starte på græs uden forberedelse, men efter tre uger på græs, synes jeg, hun gør det godt, og hun kan konkurrere på et meget højt niveau her i Wimbledon,« siger David Kotyza.

Wozniacki imponerede i sidste uge på græsset i Eastbourne, da hun besejrede australieren Samantha Stosur, der nåede semifinalen i French Open i maj. Det resultat skal man dog passe på med at lægge for meget i, mener Kotyza.

»Det var den første kamp, Stosur spillede på græs, og den første kamp efter French Open. Men når det er sagt, har Caroline forbedret sig fra turnering til turnering i de seneste uger,« siger David Kotyza.

Det bliver der også brug for, fordi Wozniacki møder den russiske veteran Svetlana Kuznetsova, der lige nu rangerer som nummer 14 i verden. Den 31-årige Kuznetsova har haft en god sæson og er i gang med et comeback imod verdenstoppen, men hun er ikke græsspiller.

Lettere i første runde

»Hvis Caroline skal gøre det godt i Wimbledon, skal hun under alle omstændigheder slå seedede spillere. Og der er bedre chancer for at slå Kuznetsova i første runde, end hvis hun stod over for hende i anden eller tredje runde, fordi hun ikke er vant til at spille på græs. Selvfølgelig er det en udfordring. Det er ikke en let første runde, men hun kan slås. Og jeg er sikker på, at Caroline kommer til at gøre det godt,« siger David Kotyza.

Svetlana Kuznetsova er Caroline Wozniackis modstander i første runde. Russeren har ikke haft sine bedste resultater på græs. Foto: Christophe Ena/AP

Træneren fortæller, at det er vanskeligt at toppe på græs, når man kommer lige fra en skade. Græs er det hurtigste underlag, og det kræver både hurtige fødder og god bevægelighed.

»Måske er det ikke så let for hende på græsset, fordi det går så stærkt, og hun kommer efter en lang pause og dermed uden den optimale forberedelse. Men i øjeblikket er jeg tilfreds med hendes indsats og niveau, når man tænker på hendes skade. Der er stadig plads til små forbedringer i hendes måde at bevæge sig på,« siger David Kotyza.

I pressen er Wozniacki flere steder blevet kritiseret for at bruge for meget tid på den røde løber i stedet for på tennisbanerne. Kotyza fortæller, at han oplever en dedikeret tennisspiller.

»Jeg tror på hende og hendes arbejde. Jeg ved, hvor seriøs og motiveret hun er, og det er det vigtigste for mig. Jeg gør alt, hvad jeg kan for at få hende tilbage til toppen,« siger træneren.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.