Holger Rune sled og slæbte, men han kæmpede forgæves mod sin fysik

På vej mod avancement i Australian Open blev den danske teenager ramt af krampe.

Artiklens øverste billede
Holger Rune kunne tage meget godt med fra sin debut i Australian Open, men han må stadig vente på sin første sejr i en grand slam. Foto: Reuters

I vanære måtte verdens bedste herrespiller rejse hjem, inden årets første store tennisbegivenhed overhovedet kom i gang.

En ung fyr med drømmen om engang at blive hans arvtager fik til gengæld lov at spille, men Holger Runge fik kun et lidt kortere ophold i Melbourne, da boldene omsider begyndte at flyve ved Australian Open efter en af tidernes mest tumultariske optakter.

Den langstrakte ballade omkring Novak Djokovic og hans til sidst endegyldigt annullerede visum har naturligvis fyldt alt, men uden samme rod i papirerne har Holger Rune den seneste uge kunnet forberede sig i ro og mag uden dog at kunne profitere af det ved den indledende forhindring.

På papiret brød den 18-årige dansker mandag en vigtig grænse ved at kravle op i top 100 på verdensranglisten, men på banen tabte han så efterfølgende i sin første senioroptræden ved Australian Open under helt igennem specielle omstændigheder.

Cifrene 6-3, 4-6, 6-3, 3-6, 2-6 ser tilforladelige ud, men bagved gemmer sig en ganske aparte oplevelse.

Efter at have bragt sig foran 2-1 i sæt og 2-0 i fjerde fik Holger Rune store kvaler med bentøjet og blev ramt af kramper. Han fik massage ved sidebytterne, lignede en tordensky og holdt til sidst helt op med at bevæge sig efter bolden på Kwon Soonwoos server for at spare på ressourcerne.

Fjerde sæt blev tabt, men i femte sæt forsøgte Holger Rune at kæmpe sig tilbage ved nøje at udvælge sig nogle point, hvor han så gav sig maksimalt i håbet om at kunne bevare vinderchancen.

Miraklet udeblev, og efter godt og vel tre timers spil måtte Holger Rune sande, at overgangen til seniortennis stiller nogle helt nye krav til fysikken. I modsætning til de almindelige turneringer spilles kampene i grand slams bedst af fem sæt, og også i sin grand slam-debut, ved US Open 2021, løb Holger Rune ind i kramper i mødet med Novak Djokovic.

Hans team skal hurtigst muligt have fundet en løsning for at undgå alt for mange gentagelser, da de ellers kan begynde at sætte sig mentalt, men endnu er tendensen ikke direkte bekymrende.

En ringe trøst for Holger Rune i selve øjeblikket, da opgøret inden den usædvanlige udvikling var en relativt seværdig og for ham løfterig forestilling. Godt nok blev kampen langt fra afviklet uden fejl eller markante udsving fra begge spillere, men ved at spille offensivt, eksperimenterende og afvekslende leverede hovedpersonerne trods alt fin underholdning.

Dystens placering på anlæggets bane 12 indikerer, at Holger Rune endnu befinder sig i periferien, men også han har sikkert glædet sig over trods alt at opleve den sædvanlige indpakning med anerkendende klapsalver fra tilskuerpladserne.

Arrangørerne havde håbet på at kunne åbne dørene uden begrænsninger for dog at ende med kun at køre med 50 pct. af kapaciteten, men de fremmødte fik noget for entrebilletten og så Holger Rune komme flyvende ud af startblokkene.

Især i egne server var teenageren urørlig og afgav kun tre point på vej mod sætsejr i løbet af kun en lille halv time, hvilket imidlertid ikke var nogen sikkerhed for et avancement.

Som nummer 53 i verden har Kwon Soonwoo trods alt opnået mere end sin modstander i karrieren og høstede sin første ATP-titel, det højeste turneringsniveau, i september og havde fem måneder forinden vundet det hidtil eneste indbyrdes opgør.

Dengang, i april, var Holger Rune blot nummer 321 i verden, men i kraft af et sandt arbejdsraseri og hele 102 kampe i 2021-sæsonen har stortalentet fået bragt sig i en position, hvor han ikke længere behøver at kæmpe sig gennem kvalifikationen for at komme med i en grand slam.

I premieren viste han sig mere end berettiget til den chance og behøvede på ingen måde at føle sig underlegen eller på jagt efter en decideret sensation. Kwon Soonwoo havde som sådan intet i værktøjskassen, som Holger Rune ikke kunne svare tilbage på, og derfor blev det helt forudsigeligt en duel om at bevare koncentrationen og det rette spændingsniveau.

Og derfor svært uheldigt, at Holger Rune i andet sæt begyndte at oversatse og fejle en kende mere, hvilket ikke overraskende satte sig på hans humør. Så høje forventninger har han til sig selv, at svipsere ofte udløser selvbebrejdende raseriudbrud, og i takt med modgangen begyndte roen at fordampe.

Mere end lidt opgivende hovedrysten, indebrændte udbrud og et par laden-ketsjeren-falde-til-jorden af den uskyldige slags blev det ikke til, hvilket er et opløftende tegn i forhold til hans videre udvikling og forløsning af det fulde potentiale.

Af samme grund formåede Holger Rune dels at holde fokus trods et knebent tab af andet sæt, dels at komme ud på toppen i tredje, der ellers var meget lige og bød på tre brudte partier i træk, da begge spillere bøvlede med både overblik og præcision.

Desværre accelererede modgangen derfra for Holger Rune, da kampen derfra altså ophørte med at være en vanlig tenniskamp, og derfor må han også forlade Australien, men i modsætning til Novak Djokovic er det med æren i behold.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.