Annonce
Motorsport

Ole Olsen og Ivan Mauger kørte gaderæs i Manchester: Han var en nær ven og et ikon

Newzealandske Ivan Mauger skabte en fascination af speedway, lyder det fra tidligere danske verdensmester Ole Olsen.

Speedway på Løvelbanen ved Viborg i 1975. Ivan Mauger (nummer to fra venstre) side om side med Ole Olsen. Foto: Erik Kragh

Det var en af den slags sms’er, der lige skulle læses et par gange.

Tidligt mandag morgen fik den tidligere danske speedwayverdensmester Ole Olsen en trist besked fra en gammel kollega i Australien. Olsens mangeårige ven og konkurrent Ivan Mauger er i en alder af 78 år gået bort efter at have lidt af en form for demens i flere år.

Speedway-legenden Ivan Mauger er død

»Det har været et hårdt forløb for familien, og nu har han fået fred,« bemærker Ole Olsen.

»Jeg har forsøgt at ringe til hans kone, men indtil nu uden held.«

Newzealandske Ivan Mauger er tidligere blevet betegnet som en af sportens største nogensinde. Foruden en lang række øvrige titler vandt han fra 1968 til 1979 i alt seks individuelle VM-trofæer.

»Ivan var et ikon, og han var med til at præge sporten på mange områder. Han har betydet utrolig meget for international speedway,« siger Ole Olsen og uddyber:

»Speedway var allerede stort i specielt England og Sverige i 1950’erne og 1960’erne, men Ivan var med til at gøre sporten endnu større. Han øgede professionalismen og fik skabt en fascination af sporten. Der kom mere farve på speedway takket været ham, og han var en af grundene til, at det pludselig blev helt legalt at køre speedway, og at man faktisk kunne være stolt af det.«

Op gennem 1970'erne var Ivan Mauger en af Ole Olsens største konkurrenter. Efter at newzealænderen vandt verdensmesterskabet tre år i træk fra 1968-1970, overtog danskeren den øverste plads på podiet året efter. Derfra begyndte 10 års rivalisering.

Ivan Mauger var i sin storhedstid i 1970'erne verdens bedste speedwaykører. Foto: Lawson Speedway/Wikimedia Commons

»Han kom fra den anden side af kloden, og det gav ham et vist image. Han var en speciel type, man kunne lave en masse sjov og ballade med. Han har hjulpet mig meget, og jeg så meget op til ham. Vi var nære venner med stor respekt for hinanden, men vi kørte altid for at vinde,« siger Ole Olsen.

Det er tre år siden, at Ole Olsen sidst så Ivan Mauger. Det var under et dansk besøg "down under", hvor der blev udveklset gamle anekdoter.

»I begyndelsen af 1970’erne boede vi begge to i samme område lidt uden for Manchester, og så ringede vi ofte sammen for at tage ind og spise i byen,« indleder Ole Olsen.

»Vi kunne godt lide at køre lidt hårdt. Vi havde begge to en sølvgrå sportsvogn fra Mercedes, og så mødtes vi på et tidspunkt på en ensrettet gade, der gik mod centrum. Vi kiggede på hinanden og gav gas. Så tog vi ellers en ordentlig tur op ad gaden, hvor den fik lidt tæsk. Vores koner blev skidesure og svor, at de fremover ville køre selv,« griner Ole Olsen.

At international speedway har mistet en kapacitet, hersker der ingen tvivl om, understreger Ole Olsen, der samtidig har mistet en ven, som var en fair kollega. Inden hvert løb gav de to VM-konkurrenter altid hinanden hånden, ønskede held og lykke og indledte så en fast dialog:

»Jeg vil vinde i dag, men hvis jeg ikke kan det, håber jeg, du vinder,« lød det altid fra den ene, hvorefter den anden altid svarede:

»I lige måde.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Spionchef: Danmarks nye cybervåben kan lamme fjendens systemer

Danmark skal med et arsenal af nye, hemmelige cybervåben være med helt »ude i den skarpe ende« på Nato-missioner, når de nye våben næste år tages i brug, siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i et interview med Jyllands-Posten. Han erkender, at de nye våben kan medføre civile tab.
Annonce
Annonce
Annonce
Sport
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her