Annonce
Klumme

De nominerede til Årets Sportsnavn er …

… historisk stærke. Især tre fravalg som nominerede vidner om, at 2016 blev et år, dansk eliteidræt vil huske som et mål for den kollektivt ideelle præstation, når næsten alt samler sig til det optimale.

I Rio blev det så de danske håndboldherrers tur til at vinde OL-guld, hvilket har inbragt en nominering til Årets Sportsnavn. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Troels Henriksen, sportsredaktør.

For lidt over 25 år siden fik den daværende sportsredaktør på Jyllands-Posten, Frits Christensen, en idé. Han ville skabe en pris, der hædrede den bedste sportspræstation i året, der var gået. Det skulle dog ikke blot være hvilken som helst pris.

Jeg husker ikke, at det har været så svært at blive blandt disse tre nominerede som i år.

Frits Christensen gav den noget swung og et officielt skær ved, at det var Danmarks Idrætsforbund, den dengang nye eliteidrætsorganisation Team Danmark og kulturministeren, som sammen med Jyllands-Posten kårede en vinder.

Prisen har gennem årene været genstand for lige dele anerkendelse og debat. Tag eksempelvis prisens andet år. Da var der vist noget med, at fodboldlandsholdet ikke vandt den, selv om det blev Europamester i 1992.

Lad det nu ligge.

Dette år er første gang, at jeg er en del af komitéen, som kårer vinderen. I år har de nominerede leveret historisk stærke præstationer i løbet af 2016, som blev præget af Danmarks historiske præstation til OL med 15 vundne medaljer. Det er kun overgået af OL i 1948.

Jeg husker ikke, at det har været så svært at blive blandt disse tre i de otte år, jeg har været på Jyllands-Postens sportsredaktion.

Jeg bemærker desuden, at Danmarks Idrætsforbunds direktør, Morten Mølholm, i en pressemeddelelse udtaler, at »han ikke kan huske et stærkere felt af nominerende end i år«. Han har været med omkring prisen siden begyndelsen i 1991.

Sara Slott Petersen med OL-sølvet i 400 m hækkeløb. Tidligere på året havde hun vundet EM-guld på distancen, og disse to bedrifter har skaffet hende nominering til Årets Sportsnavn. Foto: Jae C. Hong/AP

Pernille Blume er nomineret for OL-guldet i 50 m fri. Hun vandt desuden bronze i holdkappen. Foto: Gregers Tycho

Vinderen af prisen som Årets Sportsnavn skal således findes blandt hækkeløberen Sara Slott Petersen, svømmeren Pernille Blume og herrehåndboldlandsholdet. Det er de tre nominerede til prisen som Årets Sportsnavn, der i år også medfølges af den kontante belønning på 75.000 kr. mod tidligere 50.000 kr.

Du kan stemme på din favorit på hjemmesiden www.aarets-sportsnavn.dk og dermed påvirke komitéen, som kårer vinderen. Den er sammensat fra det officielle idræts-Danmark og Jyllands-Posten. Prisen uddeles lørdag den 7. januar ved DR’s gallashow i Herning.

Hver især satte de nominerede historiske spor for danske sportspræstationer i netop deres sportsgren.

Sara Slott Petersen blev i juli den første, danske kvinde til at vinde EM-guld i atletik. Det skete i 400 m hækkeløb, og lidt over en måned senere efterfulgte hun det med sølv ved OL.

Det var begge fabelagtige præstationer i den største sportsgren ved OL. Atletik er klodens mest globale sport, og danskere kommer sjældent i nærheden af noget her.

Det gør vi heller ikke i svømning til OL. Også en global sport, hvor alle verdens mest folkerige nationer satser stort, og USA ofte vinder det hele.

I år kan Pernille Blume hævde, at hun er verdens hurtigste, kvindelige svømmer. Omkring sig i finalen i 50 m fri havde hun andre OL-guldvindere og verdensmestre. Alligevel vandt Blume i sin første OL-finale nogensinde.

Det samme kunne herrehåndboldlandsholdet også sige at gøre.

Både ved OL i 2008 og 2012 var de større favoritter til en medalje end i år, og efter et nederlag i gruppespillet til Kroatien lignede det endnu en OL-skuffelse for dansk herrehåndbold.

Selv da holdet stod i finalen, troede få på sejren, fordi modstanderen var Frankrig, der altid slår Danmark og altid vinder finaler.

En taktisk ypperlig præstation af træner Gudmundur Gudmundsson og en næsten ubegribeligt koncentreret og fejlfri indsats af spillerne gjorde dog, at Danmark også vandt guld på OL’s sidste dag.

Jeg er overbevist om, at disse tre nominerede hver for sig ville vinde prisen i flere af de seneste år. De nomineredes styrke understreges af de andre danske sejre fra 2016, som holdes ude.

Det var svært at erkende, at herrebadmintonholdets sejr i VM for hold Thomas Cup ikke skulle nomineres, og jeg forstår, hvis badmintonsporten føler sig forbigået.

Verdensmesteren i cykling, Amalie Dideriksen, ville ligeledes være værdig til denne hæder, ligesom hendes mandlige kollega Jacob Fuglsang for hans sølvmedalje ved OL. Simpelthen fordi Danmark aldrig har haft en kvindelig verdensmester i cykling, og fordi Fuglsangs medalje blev vundet i en af de mest konkurrencestærke discipliner ved OL; herrernes linjeløb.

Det blev dog Slott, Blume og håndbolden, og det er yderst fortjent.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
Sport
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her