*

Håndbold

»Sagen har bombet dansk håndbolds troværdighed tilbage til dengang, det var ledet som i det vilde vesten«

TV 2's håndboldredaktør langer ud efter både DHF og dansk håndbold i kølvandet på den sag, som DHF-formand Per Bertelsen med ærgrelse kalder en »lortesag«.

KIF Kolding København i blå trøjer fik før sidste spillerunde i grundspillet fratrukket fem point for ulovlig brug af træneren Carlos Ortega. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Det begyndte med en bøde på 100.000 kr. for ulovlig brug af en træner, men har ifølge håndboldredaktøren på TV 2 udviklet sig til en omfattende sag, hvor dansk håndbold som helhed har »floppet big time«.

Der er selvfølgelig tale om ”Ortega-sagen” med henvisning til KIF Kolding Københavns spanske toptræner Carlos Ortega, hvis kontrakt med de 14-dobbelte danske mestre i marts har været genstand for et sjældent set kaos i dansk håndbold.

Ortega-sagen
  • Mestrene fra KIF Kolding København fik af DHF's disciplinærudvalg i begyndelsen af marts en bøde på 100.000 kr. for ulovlig brug af klubbens nye spanske træner Carlos Ortega i tre kampe.
  • Små to uger efter bøden ankede modstanderne i de tre kampe - Skive, Sønderjyske og Mors/Thy - dommen til DHF's appelinstans med ønsket om, at KIF Kolding København skulle fratrækkes de fem point, som klubben opnåede i de tre kampe med Ortega på bænken.
  • Få timer før den sidste og afgørende spillerunde i grundspillet offentliggjorde DHF's appelinstans, at KIF Kolding København var blevet fratrukket pointene, hvilket medførte et stort pointkaos i tabellen med betydning for flere øvrige hold.
  • Efterfølgende valgte KIF Kolding København at appellere sagen til den tredje og sidste instans ved navn DIF Idrættens Højeste Appelinstans.
  • Onsdag viste det sig desuden, at DHF ved en fejl havde lækket økonomiske oplysninger om bl.a. Carlos Ortegas løn på forbundets hjemmeside i det oprindelige dokument fra begyndelsen af marts.
  • KIF Kolding København afventer nu svar på appellen fra DIF Idrættens Højeste Appelinstans, inden slutspillet begynder den 13. april.

»Alle interessenter i dansk håndbold står og kigger på det hele og siger: Hvad fanden foregår der?« lyder det fra Dan Philipsen, der er håndboldredaktør på TV 2.

Han kan se tilbage på den seneste måned og ikke mindst den seneste uge, hvor både Dansk Håndbold Forbund (DHF) og dansk håndbold generelt set har knyttet sig til et utal af værdiladede skældsord.

»Denne sag har bombet dansk håndbolds troværdighed flere år tilbage til dengang, dansk håndbold var ledet som i det vilde vesten,« siger Dan Philipsen.

Kaosset omkring KIF Kolding Københavns ulovlige brug af Carlos Ortega eskalerede i onsdags med en fratrækning af fem point og dermed et pointrod i tabellen med konsekvenser for flere klubber. Tilmed tog sagen en ekstra drejning, da TV 2 Sporten torsdag afslørede, at DHF ved en fejl havde lækket økonomiske oplysninger om bl.a. Carlos Ortegas løn på forbundets hjemmeside i det oprindelige dokument fra begyndelsen af marts.

KIF Kolding København anker pointsag

»Det er mange år siden, at pressen havde det sjovt med at kalde DHF for ”Det Håbløse Forbund”, for der er mange ting, der er blevet optimeret. Forbundet er bedre end nogensinde, men der er åbenbart stadig mange uprofessionelle led i dansk håndbold, så der fortsat kommer sager som denne,« siger Dan Philipsen.

Hos DHF er den »milde version« ifølge formand Per Bertelsen, at det ikke har været en rar uge for forbundet. Formanden kalder "Ortega-sagen" for en »lortesag« og erkender, at sagen ikke er særlig god for forbundets image.

»Det er noget skidt og bare rigtig træls. Anderledes kan det ikke siges. Vi er selvfølgelig part i det, men jeg er superglad for, at det er rene jurister, der vurderer sagen. Det er et system, vi har udviklet i samarbejde med Divisionsforeningen. At det så er os, der kommer til at hænge men den til sidst, det er, ja..,« siger Per Bertelsen.

Skal det tolkes som, at DHF ikke har noget ansvar?

»Det er os, der sammen med klubberne laver reglerne og retningslinjerne, der skal spilles efter, så vi skal ikke fralægges et ansvar. Selvfølgelig er det vores ansvar, hvis reglerne ikke er klare nok, men selve dommen er vi totalt ude af,« siger Per Bertelsen med henvisning til dommen om, at KIF Kolding København fik fratrukket fem afgørende point.

Forstår du, hvis folk ryster på hovedet af DHF i øjeblikket?

»Ja.«

Formand Per Bertelsen og DHF afholder i næste uge et møde, hvor Ortega-sagen skal diskuteres igennem. Foto: Ernst van Norde

Ifølge Dan Philipsen er det ikke kun DHF, men også Divisionsforeningen og hele dansk håndbold, der har lavet et selvmål.

»Alle har fejlet i denne ”Ortega-sag”. Divisionsforeningen har været utrolig svag, og så skal vi huske, at KIF Kolding København er dømt for at have brudt nogle regler, som klubben selv har været med til at lave i fælles forum, der hedder Divisionsforeningen,« siger TV 2's håndboldredaktør og tilføjer:

»Denne sag har vist, at dansk håndbold ikke er i mål med at blive et ordentligt professionelt foretagende endnu.«

Træner: »Jeg aldrig oplevet noget så amatøragtigt«

Og for at det ikke skal være nok, fandt endnu et drama sted torsdag aften i dansk klubhåndbold. Det var i forbindelse med en afgørende kamp i dameligaen i jagten på en slutspilsplads, da en tilskuer i Nykøbing på Falster smed en genstand på banen i de døende sekunder og ifølge gæsterne fra København Håndbold ødelagde kampen, da københavnerne havde muligheden for at sikre sig sejren.

Kampen endte uafgjort, og efterfølgende sagde Nykøbing Falsters træner Niels Agesen til TV 2, at hjemmeholdet havde nedlagt protest over en anden sag i opgøret, der drejede sig om en fejlagtig timeout få sekunder før københavnernes sidste angreb.

Dermed venter der altså DHF endnu en sag.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Sport
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her