Hov - der er mange tilskuere
Landsholdet har forberedt sig i to år på det ekstra pres, der følger med at spille EM på hjemmebane.
En stopfyldt hal.
Det er, hvad der venter de danske spillere, når de tirsdag aften løber ind til den første kamp ved EM-slutrunden.
6.500 tilskuere er på plads i Gigantium i Aalborg, og det er en helt uvant situation for de danske landsholdsspillere.
EM og VM for kvinder trækker normalt kun mange tilskuere til finalen og alle værtsnationens kampe.
Danmark har levet en anonym tilværelse ved de seneste EM-slutrunder i Ungarn, Sverige og Makedonien, og billedet har været det samme under VM i Kroatien, Rusland og Kina.
»Vi kommer til at opleve en helt anden stemning. Det bliver noget helt andet, end vi er vant til. Vi plejer at spille for fire mennesker og en lommetyv. Normalt kommer vi ind i store arenaer, der slet ikke er fyldt,« siger den danske målvogter Karin Mortensen.
Har prøvet det før
For et år siden spillede Danmark sine indledende kampe ved VM i den kinesiske millionby Wuxi i en stor nyopført hal med ganske få tilskuere, der ikke havde den fjerneste idé om, hvad spillet gik ud på.
»Der sad nogle få arbejdere, der havde fået valget mellem at se kvindehåndbold eller komme i straffelejr. Nu får vi opbakning fra 6.500,« siger Karin Mortensen.
Hun er den eneste danske spiller, der har prøvet at spille en slutrunde på hjemmebane. Det var i 2002 i Århus, da Danmark vandt guld.
»Det er noget unikt at spille på hjemmebane, fordi der er så megen ekstra fokus på mesterskabet. Det lægger uden tvivl et ekstra pres, men det har vi arbejdet med og fokuseret på, både som hold og individuelt,« siger Karin Mortensen.
Presset øges
Spillerne glæder sig til at få den ekstra opbakning, der følger med at spille på hjemmebane, men de anerkender, at det øger presset.
»Selvfølgelig er det et lille pres, at vi ved, at vi de to seneste mesterskaber på hjemmebane har holdet vundet guld. (EM i 1996 og 2002). Vi forsøger at dæmpe det. Vi ved, hvad vi kan og skal. Vi ved, at der er en kæmpe fordel at spille på hjemmebane, fordi tilskuerne vil bakke os op uanset hvad,« siger Trine Troelsen.
Landsholdet har forberedt sig mentalt til opgaven med at spille på hjemmebane. Netop med henblik på denne slutrunde har holdet gennem de seneste to år arbejdet med idrætspsykologen Jakob Hansen fra Team Danmark.
Fast tilknyttet
»Forventningspresset er uden tvivl større, end vi er vant til. Både vore egne forventninger og forventningerne fra omgivelserne. Vi håber, at vi med hjælp fra
Team Danmarks idrætspsykolog er parat til at tackle de ting, fordi det bliver en stor udfordring for os,« siger landstræner Jan Pytlick.
Team Danmark ansatte Jakob Hansen og to andre idrætspsykologer i september 2008. Det skete umiddelbart efter OL i Beijing, hvor der var stor kritik af den manglende danske indsats på det mentale område.
Jakob Hansen har været fast tilknyttet kvindelandsholdet og forsøgt at guide spillerne på rette spor.
»Han har hjulpet i forhold til at holde fokus og fjerne de ting der distraherer, så vi kun har fokus på de rigtige ting. Vi skal ikke have fokus på at vinde og slutte i top fire, men fokusere på, hvad der gør, at vi når vores mål. Ellers kan det hele falde til jorden, hvis vi indleder med at tabe den første kamp, fordi det ikke er en del af planen,« siger fløjspilleren Maibritt Kviesgaard.