Dansk dopingkommissær protesterer mod IHF

Danmark har indtil for nylig haft en repræsentant siddende i det internationale håndboldforbund IHF's medicinske kommission, men ledende overlæge Inge-Lis Kanstrup fra Herlev Hospital har sammen med sine to øvrige europæiske kolleger nedlagt arbejdet i protest mod, at de ikke kan komme igennem med deres ideer og forslag.

Artiklens øverste billede
IHF har endnu ikke oprettet et uafhængigt kontrolapparat, så håndboldspillere risikerer at blive dopingtestet uden for konkurrence. Arkivfoto: Mik Eskestad

I strid med Wada-kodekset - det internationale antidopingagenturs regelsæt - har IHF endnu ikke oprettet et uafhængigt kontrolapparat, så håndboldspillere risikerer at blive testet uden for konkurrence. Og der findes heller ikke noget program, der sørger for at uddanne medicinsk personale til sådanne kontroller.

Problemet er, at den medicinske kommission ikke kan få lov til selv at råde over de penge, der er afsat til antidopingarbejdet. Enten bliver forslagene afvist af kommissionsformanden, Francois Gnamian fra Elfenbenskysten, eller også er det IHF-præsidenten selv, egypteren Hassan Moustafa, der vender tommelfingeren nedad.

Samtidig vil forbundets ledelse selv have adgang til al korrespondance vedrørende doping, og det er også et stort problem, siger Inge Lis-Kanstrup.

- Det betyder jo, at vi ikke kan garantere fortrolighed. Personlige helbredsoplysninger rager som udgangspunkt ikke andre mennesker, og vi kan ikke lave uanmeldte kontroller, hvis planlægningen ikke kan foregå hemmeligt. Vi skal have lov at bruge de budgetterede midler til at drive vores eget sekretariat og til selv at arrangere vores kontroller, ellers kan vi ikke stå inde for vores arbejde, siger Inge-Lis Kanstrup, der altså har taget konsekvensen og sat sit arbejde i kommissionen i bero.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen