Joachim Boldsen Light

De forkerte kilo er blevet løbet væk og erstattet med ”rigtige” kilo på Danmarks mest omtalte håndboldkrop.

Artiklens øverste billede

Farvel cigaretter. Farvel slik. Farvel sodavand.

Hej daglige løbeture. Hej kondital.Velkommen til Joachim Boldsens nye liv.Rygtet fra landsholdets sommertræningslejre talte altså sandt. At Joachim Boldsen, vel i flere år med en håndfuld kilo forkert siddende på kroppen, var i storform. Rygterne ville vide, at han var en streg i luften og nærmest var blevet frelst.

Traktoren har tabt sig

Et møde med Boldsen i sidste uges træningslejr i Lalandia banker dog hurtigt et par chokoladestænger igennem dén del af rygterne. Okay, han har tydeligvis tabt sig. Der skal nok ikke længere bruges nær så meget vold til at presse en styrthjelm ned over kinderne.

Men landsholdets ”Traktor” er heldigvis ikke blevet en streg i luften. Og det frelste får vi hurtigt pillet af med to nemme spørgsmål:Har du set lyset?»Nej. Lyset har i mange år skjult sig et eller andet sted for mig.«Er du i dit livs form?»Nej, jeg har jo været 18 år engang.«

Nu med snus

En lille dåse kommer frem fra bukselommen i hans træningsdragt. Låget skrues af, og et lille stykke af dens indhold ryger op under overlæben. Så kan interviewet for alvor komme i gang.»Jeg røg min sidste smøg den 1. marts klokken 10.00. Det var fandeme blevet for besværligt at ryge. Man skulle stille sig i et latterligt bur eller gå ud på gaden. Det gad jeg ikke være til grin for mere,« fortæller Joachim Boldsen og holder gang i sin taletid. Han ved godt, at han hurtigt vil rammes af et opfølgende spørgsmål.»Ja, ja, jeg ved det godt. Nu tager jeg snus og har gjort det siden 1. marts. Jeg ved godt, at jeg går fra den ene afhængighed til den anden. Nu får jeg bare nikotinen i blodet, og ikke i lungerne. Det er total åndssvagt. I det mindste generer jeg ikke mine omgivelser og jeg behøver ikke gå uden for hele tiden. Jeg har lært at snuse af diverse norske og svenske holdkammerater. Arj, hvor er det i grunden ikke særligt klogt af mig,« erklærer manden med den hævede overlæbe.Samtalen skal kun handle om ændret livsstil, mere træning og en bedre form. En sjælden snak med Boldsen, som han set i bakspejlet ikke skulle have taget ude på gangen foran det store lokale, hvor alle landsholdskammeraterne defilerer forbi under samtalen.»Ja, du er et løbefænomen, Boldsen,« siger Lars Christiansen og knækker sammen i et grin, da han går forbi.

Kommentarer

Ordet ”vægttab” når ikke at hænge mange brøkdele af et sekund i luften, før Jesper Jensen ligeledes blotter tænderne:»Det er flot, Okking.«I flere år har Joachim Boldsen lydt kælenavnet ”Okking” på det danske landshold. Fordi hans ansigtstræk- og volumen minder så meget om den folkekære skuespiller.Efter den tredje kommentar på fem minutter, orker Boldsen ikke mere.»Hvor er det fedt, at alle ens holdkammerater kommer forbi med sjove kommentarer, fordi vi sidder og snakker om mine løbeture og vægttab. Gå nu op på værelset og få noget søvn, Sleepy«, råber Boldsen efter Lasse Boesen, der angiveligt er i stand til at sove tre døgn i træk, hvis han fik lov.De kærlige drillerier er forbi, så Boldsen kan få ro til at fortælle om årsagen til sin nye træningstilstand.»Jeg har endelig fået god tid og ro til at bygge mig selv op fysisk. I to måneder har jeg ikke skulle lave andet. Ingen kampe eller håndboldtræning. Jeg synes ikke, at jeg med så gode forhold kan været bekendt at møde op her i træningslejren i dårlig form. Vi er afhængige af hinanden, og det ville være at pisse på de andre, hvis jeg ikke var fysisk på toppen nu,« siger Boldsen.Det er sportsfysiolog og fysisk træner i Team Danmark, Thue Kvorning, der har testet Boldsen og derefter giv ham et skræddersyet træningsprogram.»I mit program står der løb. Så står der løb. Løb. Løb, løb og løb. Og bagefter skal jeg lige løbe lidt. Det bliver cirka til en times intervalløb hver dag. Det skal guderne vide, at jeg aldrig har gjort før. Og lad mig benytte denne lejlighed til at slå helt fast, at det er røvsygt at løbe. Jeg fatter ikke alle dem, der løber frivilligt. Jeg får trods alt penge for det,« griner Okk…Boldsen med sit normale, dybe grin, der ikke har mistet volumen.

Nedskæring

Kostplanen derhjemme er også ændret. Og så er alt det hyggelige skåret ned. Ikke væk, understreger Boldsen. Alt det tåbelige, slik og sodavand, indtages nu i betydeligt færre mængder end tidligere i karrieren.Han har ikke vejet sig i lang tid, men Boldsen kan mærke, at han har tabt sig. Men hov, stod han ikke så sent som til VM i 2007 og sagde, at han ville være en dårligere håndboldspiller, hvis han tabte sig? Fordi han med sin forholdsvis beskedne højde var afhængig af at møde sine modstandere med en vis pondus.Ordene faldt efter Danmarks indledende nederlag til Ungarn. En kamp, som Danmark ikke mindst tabte, fordi nøglespiller Boldsen kæmpede og kæmpede. Ikke på banen, men på bænken for at få vejret i kampens afgørende minutter. Da fik landstræner Ulrik Wilbek sagt meget klart, at han ikke var tilfreds med Boldsens form.

Ikke under 100 kilo

»Det er stadig min holdning, at jeg ikke må veje under 100 kilo. Men jeg erkender, at kiloene gerne må sidde lidt anderledes på mig, end de måske tidligere har gjort i perioder. Den megen træning har resulteret i flere muskler, og de vejer jo også, så jeg vejer nok det samme som altid,« forklarer Joachim Boldsen.Så Wilbek får måske opfyldt sit ønske til OL om, at du kan spille 60 minutter i hver kamp?»Det kommer jeg aldrig til. Og jeg er også ligeglad. Men jo, jeg kan nok godt give den lidt mere gas, end i de to gange 15 minutter, som jeg plejer i hver ende af banen. Jeg håber på to gange 20 minutter. Og den øgede luft skyldes ikke bare den gode form, men også fordi jeg ikke ryger mere. Det bilder jeg mig i hvert fald ind. Alt i alt er jeg vildt glad for denne træningsproces. Det er fedt at være i form,« siger den nye, gamle Boldsen.

Tv: Klar til OL-guld

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen