Guld kan blive håndbold-sportens chance

Håndboldlandsholdets EM-guld kan blive den begivenhed, der endelig bremser medlemsflugten fra de danske haller. Historien fortæller, at store sportsøjeblikke kan sætte fart i tilstrømningen.

Artiklens øverste billede

Under al den guldglimmer, Ulrik Wilbek og kompagni nu kaster over dansk håndbold, eksisterer en mere grå virkelighed ude i de danske haller.Danske sportsudøvere vender ryggen til håndbold, og sådan har tendensen været længe.I den seneste opgørelse over medlemstallene i dansk idræt måtte Dansk Håndbold Forbund (DHF) atter notere medlemstab. Og mest ondt gør det måske, at også de helt unge bliver væk.Der er i dansk håndbold i dag 3.485 færre unge under 18 år i forhold til 2006.For 20 år siden var der knap 11.000 flere unge håndboldspillere i de danske haller. Det går i overblik næsten kun samme vej, og det er ikke vejen ind i hallerne.

Forventer afsmitning

Spørgsmålet er nu, om et herrelandsholds EM-succes i Norge kan vende udviklingen?Forudsætningerne burde være vel på plads.Knap 2,4 millioner danskere så søndag på tv Ulrik Wilbeks tropper vinde guld over Kroatien, og halvdelen af januar har efterhånden været forbundet med konstant tv-tid til håndboldsportens bedste herrer.DHF's formand Per Rasmussen forklarede i går under triumftoget i København, at han forventer en positiv afsmitning.»Vi forventer, at vi får fyldt hallerne med nye og store talenter, som alle gerne vil være den nye Joachim Boldsen eller Kasper Hvidt. Vi tror, det smitter af på vores medlemsskare,« sagde Per Rasmussen til TV 2.Klubberne skal være klarJa, dansk sportshistorie fortæller mange historier om elitesportens positive afsmitning på breddeidrætten. Det er bare ikke alle historierne, der ender lige lykkeligt.»Historien viser, at man ikke bare kan læne sig tilbage og nyde effekten,« siger Morten Mølholm, kommunikationschef i paraplyorganisationen Danmarks Idræts-Forbund (DIF).»Der er afgjort skabt en appetitvækker i håndbold, men kunsten bliver nu at bevare de børn og unge, der melder sig ind. Vi så med både bordtennis og med sportsdans - efter Vild med Dans-programmerne - at klubberne slet ikke var gearet til interessen.Efter OL i Nagano væltede det også ind med folk, der gerne ville spille curling. De forsvandt også. Klubberne var ikke klar,« forklarer Morten Mølholm, som dog forventer, at DHF har rimelige forudsætninger for at blive en af succeshistorierne.»Vi så efter fodboldlandsholdets EM-sejr i 1992, at børnene pludselig kom væltende. Dansk Boldspil-Union var på det tidspunkt dygtig og heldige og magtede blandt andet med fodboldskolernes fokus på leg og teknik at fastholde børnene ude i klubberne. De var klar til indtoget.Håndbolden har gode forudsætninger, for klubberne er i forvejen rimeligt velfungerende. Det bliver afgørende, at især trænerne er på plads og gearet til udviklingen,« siger Morten Mølholm.Når han blot tør tale om rimelige forudsætninger, handler det om, at håndbold også inden EM-triumfen var blevet givet gode chancer.»Håndbold er noget af det meste eksponerede sport herhjemme. Og kvinderne vandt i en årrække rub og stub. Medlemstallene er ikke eksploderet af den grund. Håndbold kan samtidig være en voldsom sport med mange skader,« siger DIF's kommunikationschef.Fodbolden trækkerBåde landstræner Ulrik Wilbek og DHF-formand Per Rasmussen er opmærksomme på håndboldsportens udfordring.»Specielt drenge forsvinder hurtigt over til fodbold, og derfor skal reglerne være sjovere, og man skal føle, man er en del af det. Derfor er det så vigtigt at sætte alle sejl ind i forbindelse med børnehåndbolden, for ellers er der i bund og grund ingen mening med det, vi render og laver,« sagde landstræner Wilbek i går til avisen 24 Timer.DHF's formand Per Rasmussen understregede også i går, at der er en kampagne klar, således at håndboldklubberne bliver forberedt på et ryk-ind.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen