Analyse: Wilbek søger og søger

Angrebsspillet har brug for tryghed. Derfor skal landstræneren skrue ned for sin desperate udskiftning i sin søgen efter det perfekte. For det findes tilsyneladende ikke. Det er tid til kompromiser.

StavangerEr det Ulrik Wilbeks skyld, at der skiftes så meget ud i det danske angrebsspil?Eller er det spillernes skyld, at landstræneren er tvunget til det?Det ligner diskussionen, om det var hønen eller ægget, der kom først.Faktum er, at spillerne langt hen af vejen har svigtet angrebsmæssigt i de første tre EM-kampe. Det er derfor, at Danmark her og nu ikke er favorit til at komme videre til semifinalen. Faktisk fornemmer man en lidt utryg - og særdeles bekymrende - stemning på holdet. Ikke socialt, men spillemæssigt.

Angrebet halter

Det frustrerer, at tingene ikke hænger sammen i den del af spillet, der skal sikre de vitale scoringer.For hvem af de syv danske bagspillere har egentligt spillet godt i hver kamp? Svar: Ingen.Joachim Boldsen har vel spillet angrebsspil til et 8-tal på 13-skalaen. Som den bedste dansker. Lasse Boesen svinger videre fra verdensklasse til 2. division. Kasper Søndergaard mangler råstyrke og erfaring. Jesper Jensen er i gang med sin dårligste slutrunde nogensinde. Lars Krogh Jeppesen leverer genialiteter i det ene angreb og spiller dumdristigt og fejlfyldt i det næste. Kasper Nielsen spiller for lidt og skyder ofte umotiveret. Og Lars Møller Madsen….suk.

Forvirrede spillere

Det er ikke underligt, at Ulrik Wilbek har skiftet meget ud undervejs i kampene. Men nu må det ude fra vurderet være slut med at omdanne den danske bænk til en myretue hvert 45. sekund.Det lader til, at de massive udskiftninger har forvirret spillerne. De skal både finde rytme og timing. Men de ved, at de med stor sandsynlighed ryger ud på bænken, hvis et par angreb går skævt. Fordi landstræneren søger og søger efter de vises sten.Vejen til dansk succes skal findes i angrebet. Fortsætter det på det hidtidige niveau, så stempler danskerne med garanti i aften ud af kampen om semifinalepladserne.Kroatien er ikke nogen ønskværdig modstander, når man skal ændre taktik. Men det skal Wilbek. Han bør holde fast i tre bagspillere og lade dem spille.

Boldsen skal med

Ét er sikkert: Joachim Boldsen skal spille playmaker. Og Lasse Boesen skal spille en af de to backs. Helst venstre, hvorfra hans naturlige løbebaner kan komme til sin ret. Højre back er et kompromis.Det vil give tryghed i forsvaret, hvis chancen gives til Kasper Nielsen, så der kun skal laves en udskiftning mellem forsvar og angreb.Før turneringen erklærede Wilbek, at han havde så mange gode spillere i begge ender af banen, at Danmark ville lave meget få udskiftninger mellem forsvar og angreb. Det er ren lykke for en håndboldtræner. Men det viste sig ikke at holde. Wilbek er som de fleste andre trænere oppe på to udskiftninger mellem forsvar og angreb.Var denne analyse lidt for sort?I givet fald må vi hellere slutte med et lyspunkt: Tænk, hvis tirrede Bo Spellerberg pludselig kommer ind mod Kroatien og spiller, som han gjorde ved EM for to år siden. Så kan det igen blive rigtigt, rigtigt sjov at være dansker i Norge.Del artiklen