Jagten på det tabte danske angrebsspil

<p>Meget af problemet i det danske angrebsspil sidder oppe i spillernes hoveder, mener manden med ansvaret på banen, Joachim Boldsen.</p>

Artiklens øverste billede
Trænerparret Ulrik Wilbek og Peter Bredsdorff-Larsen har ikke nemt til smil, når talen falder på det danske angrebsspil. Foto: Lars Krabbe

Drammen

Ulrik Wilbek prøver ikke at skjule det.

Danmark har et stort og væsentligt problem før søndagens afgørende gruppekamp mod Rusland: Angrebsspillet er ikke godt.
»Ja, jeg er utryg ved vores angrebsspil,« siger landstræneren.

To store spørgsmål trænger sig på: Hvorfor? Hvordan får Danmark det til at fungere?

Der knokles med svaret på det sidste spørgsmål. Lørdagens træning handlede udelukkende om angrebsspil. Med Joachim Boldsen, Lasse Boesen og Kasper Nielsen som de forventede startere mod Rusland.

Kan I nå at få det til at sidde i skabet i løbet af denne turnering?

»Det har vi jo kunnet før, og jeg har en fornemmelse af, at det bliver bedre mod Rusland. Hvis det sker, er jeg lidt mere tryg, for så har vi et bedre grundlag at bygge videre på. Men lige nu kan vi vist ikke skjule, at spillet ikke er godt nok,« siger Ulrik Wilbek.

Konsekvensen er klar, hvis der ikke snarligt sker forbedringer. For nok siger man, at moderne håndboldkampe vindes i forsvaret. Men på et eller andet tidspunkt skal der jo lavet et vist antal mål i den anden ende for at vinde kampene.

Hurtigt ind i rytmen


»Danmark kommer ikke i semifinalen, hvis holdet ikke får styr på de basale dele af angrebsspillet. Og man kan ikke bare trykke på en knap. Angrebsspil er et spil for finmotorik. Det er vanskeligt. Der skal meget timing og gensidig kendskab til, når seks mand skal have det til at fungere. Det kniber det med på landsholdet for tiden, men alle håndboldhold har de perioder. Så det er ikke epokegørende for Danmark. De skal bare hurtigt ind i rytmen,« vurderer TV 2's håndboldekspert Bent Nyegaard.

Han har set mange slutrunder med Danmark, og problemet er stort set det samme hver gang. Forsvaret er i verdensklasse, mens tingene kommer alt andet end nemt til Danmark, når de er boldbesiddende.

»Vi halter i den ende af banen, fordi det er sværere at få timingen til at sidde i angrebsspillet, når man har så få træningstimer sammen. Det er noget nemmere i forsvaret.

En klubtræner bruger vel seks-otte uger til at bygge et angrebskoncept op. På landsholdet når vi at træne angreb to gange på ni dage op til en slutrunde.

Det er helt naturligt, at man mangler timing. Derfor er det også til at forstå, hvorfor angrebsspil for de fleste hold bliver bedre og bedre for hver kamp i en slutrunde,« mener Ulrik Wilbek.

Det ville være nærliggende at pege på skadesfravær hos de to danske angrebsarkitekter, Joachim Boldsen og Jesper Jensen, op til slutrunden. Jensen spillede træningskampene totalt uden rytme efter en skadespause, mens Boldsen stort set ikke var på banen grundet en fiberskade.

Og det er plausibelt at tale om manglende træningstid. Men Boldsen køber den ikke som hele forklaringen. Hans analyse af de øjeblikkelige problemer er glasklar.

Modet til tæskene

»Vi mangler timing, evnen til at træffe den rigtige beslutning og modet til at tage tæskene,« siger han.

Hvorfor?

»Hvis jeg kendte grunden, så skulle jeg være mental træner for dette hold, og det er der vist ikke nogen, der nogensinde vil tillade,« griner manden med en del af ansvaret.

»Det virker på enkelte spillere som om, at de er nervøse og ikke er kommet rigtigt i gang. I store perioder af hjemmekampen mod Tyskland var angrebet glimrende. Også enkelte momenter mod Polen, men generelt har det ikke siddet i skabet i lang tid. Overordnet er det Ulriks ansvar og underordnet er det Jesper Jensens og mit. Men omvendt kan vi jo ikke hamre ind i hovedet på folk, at de skal tage den rigtige beslutning hver gang. Det handler om noget oppe i knolden, og det kan ikke være Jespers og min opgave at sørge for det. Det handler ikke om, at nogle på holdet ikke er rigtigt indstillede mentalt. Jeg mener bare, at nogle af spillerne mangler at udvise noget mod,« lyder den klare opsang fra Joachim Boldsen.

Voldsom udskiftning

Han er en af de få bagspillere, der har fået forholdsvis meget spilletid.

Hidtil i turneringen har Wilbek skiftet voldsomt ud. Tydeligvis i sin søgen efter de vises sten. Måske også en for intensiv jagt på den rigtige opstilling.

»Man kan sagtens argumentere for, at vi har skiftet for meget ud. Det er Ulriks beslutning. Personligt mener jeg, at det er fint med mange udskiftninger og eksperimenter i træningskampene, men ikke under en slutrunde. Der skal man i mine øjne så vidt muligt holde fast i de samme seks spillere. Lad os håbe, at vi finder den formel mod russerne,« siger Joachim Boldsen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.