Danmark vandt den vigtige EM-kamp, men Island vandt en masse hjerter

Med en sejr på 28-24 over et reservespækket islandsk landshold tog de danske håndboldherrer den fjerde EM-sejr i træk.

Artiklens øverste billede
Mathias Gidsel blev kåret til kampens spiller. Foto: Tibor Illyes

De festede til sidste sekund og heppede højlydt på deres nationalhelte, selvom de udmærket vidste, at slaget var tabt.

De var selvfølgelig skuffede, men de mange medrejsende islandske fans bag det ene mål fik givetvis meget mere, end de havde turdet håbe på før den første mellemrundekamp i MVM Dome i Budapest.

For Island gav Danmark kamp til stregen, og de danske EM-favoritter skulle ind i de sidste 10 minutter af torsdagens opgør, før sejren over det coronaramte islandske hold var i hus.

Mathias Gidsel og co. vandt 28-24 og tog dermed endnu et pænt skridt mod en semifinaleplads, mens Island nu er under pres i mellemrundepuljen. Til gengæld vandt Island en masse hjerter for præstationen, for en decideret fair kamp var der ikke tale om, og det kunne alle takke pandemien for.

Coronavirussen havde før opgøret fået fat Islands trup, som derfor stillede op med blot 14 af 16 spillere. Island måtte undvære et sekskløver af spillere, der groft sagt ville svare til, at Danmark ville troppe op uden Niklas Landin, Mikkel Hansen, Lasse Svan, Mads Mensah, Rasmus Lauge og Lasse Andersson.

Fraværet af bl.a. verdensstjernen Aron Palmarsson var selvsagt en voldsom svækkelse af den i forvejen lille håndboldnation. Ikke desto mindre virkede islændingene ikke tynget af nedturen eller den kaotiske optakt. De gik på banen med oprejst pande og spillede deres chance – godt bakket op af et par hundrede fans, som konstant mindede dem om, hvor de alle kommer fra.

Måske ligger det bare dybt i sportsudøverne fra vulkanøen at kæmpe uanset vilkårene, ja, måske passer det indimellem islændinge udmærket at være så undertippede, at det halve kunne være nok. Men Island kunne efter små 20 minutter se sig selv føre med et enkelt mål over EM’s storfavoritter. Og samtidig kunne de se verdens bedste målmand forlade banen, fordi de havde skudt ham i sænk.

Niklas Landin var dog flere gange chanceløs i målet i første halvleg, fordi forsvaret foran ham havde svært ved at håndtere de hurtige og angrebsivrige islandske bagspillere. Derfor valgte Nikolaj Jacobsen også hurtigt at skifte til en mere offensiv forsvarsformation. Det taktiske træk hjalp en smule, og det var særligt, da reserven Kevin Møller i et par minutter lod sig ramme nogle gange, at Danmark tog en pæn føring på tre-fire scoringer.

Men kampens altoverskyggende personer huserede på hver sin position på højreback. Danmarks Mathias Gidsel og Omar Magnusson. Sidstnævnte havde allerede efter 18 minutter scoret fem mål på fem skud.

Magnusson fra Magdeburg er en af Bundesligaens allerbedste spillere, og ligesom Gidsel har han en unik evne til konstant at finde på nye måder at score mål på. Han var forrygende og finurlig, og han splittede jævnligt det danske forsvar ad.

Det ville Mathias Gidsel selvfølgelig ikke finde sig i, så han gav igen i den modsatte ende. Bagspillet med Rasmus Lauge, Mikkel Hansen og Mathias Gidsel var periodevis velfungerende særligt i første halvleg, det gik stærkt og var kreativt, men mest af alt vekslede angrebene mellem overmod og overlegenhed.

Lige i spændet mellem de to er Mathias Gidsel født som håndboldspiller. Aldrig anonym, altid på spil. Minsandten om Omar Magnusson ikke også trives i det felt, så derfor blev store dele af kampen nærmest en intern konkurrence mellem to de topspillere. For begge er det, som om at de midt i en aktion pludselig får en ny idé med en ny indbygget idé indeni. Og det er seværdigt.

Pauseføring på tre danske mål var måske en anelse i overkanten efter en jævnbyrdig første halvleg. Mon ikke Kevin Møller var ligeglad? Det virkede sådan, for han blev ved med at redde bolde. Igen og igen. Han udnyttede sin højde og drøjde og gav dermed Danmark grundlaget for en stabil føring.

Men modsat de foregående tre kampe formåede Danmark ikke at trække afgørende fra i begyndelsen af anden halvleg. Mikkel Hansen var bl.a. decideret uskarp på sine skud fra distancen og på straffekast, og da chancen for en rød og hvid føring på fem mål opstod, kiksede samspillet mellem Mathias Gidsel og Magnus Saugstrup.

Det irriterede naturligvis Nikolaj Jacobsen, der længe forinden havde erstattet forsvarskrumtappen Henrik Møllgaard med Simon Hald i håbet om mere defensiv stabilitet. Med lidt over 10 minutter igen satte han også Jacob Holm i spil, men også Berlin-backen baksede med at finde de scoringer, der ville gøre landstræneren tryg.

Heldigvis for Danmark har Emil Jakobsen et rødbedefarvet pas, og da han er specialuddannet i ikke at brænde skud med harpiksbolde, er det ofte klogt at kigge mod venstrefløjen. Hans scoring (den 33. scoring på 33 skud siden OL) gav håndboldherrerne et forspring på fire mål med otte minutter tilbage.

Den kunne Island ikke overkomme. Kevin Møller reddede det, der skulle til plus lidt ekstra, og så løb Danmark med de to point – men coronaramte og evigt kæmpende Island løb med en masse hjerter.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.