Millionæren, lærlingen og den kvindelige debutant

Det startede som en leg for Johnny Laursen, Mikkel Macs familie tog lån og solgte deres ting, og Christina Nielsen havde et godt netværk – sådan fik de alle råd til at træde ind i motorsport. Som en trio skal de i weekenden udleve den fælles drøm om at køre 24 timers-løbet Le Mans.

Artiklens øverste billede
Til venstre Christina Nielsen, den første danske kvinde ved Le Mans. I midten guldkører Mikkel Mac og til højre racerkører, iværksætter og investor Johnny Laursen. Foto: Polfoto

En iværksætterprofil, det lynhurtige og unge håb i dansk motorsport og Danmarks første bud på et kvindeligt talent i Le Mans. Sådan lyder opskriften på en debutkonstellation i danskernes foretrukne motorsportsbegivenhed.

Det er sjældent set, at et 100 pct. dansk hold stiller op til ræset, men det sker i weekenden, når den nyudtænkte trio skal repræsentere Formula Racings Ferrari-team.

Vi er meget forskellige, det kan vi ikke løbe fra. Men når det først har noget at gøre med racerløb, så er vi gode til at samle os som et hold.

Mikkel Mac, , racerkører for Formula Racing

Christina Nielsen på 24 år skriver et stykke historie, når hun deltager i Le Mans som første kvindelige danske kører nogensinde.

Holdkammeraterne er millionæren Johnny Laursen på 51 år og det unge stortalent Mikkel Mac på 23 år, som er oplært af Jan Magnussen – begge kørte de og vandt Den Europæiske Le Mans Serie i 2015, kvalificerede sig og er klar i Ferrari 458 GT2 ved Le Mans den 18. og 19. juni.

»Vi er meget forskellige, det kan vi ikke løbe fra. Men når det først har noget at gøre med racerløb, så er vi gode til at samle os som et hold og gode til at gå på kompromis med hinanden for at få det til at fungere,« siger Mikkel Mac om den skæve holdsammensætning.

Da Johnny Laursen som bronzekører og Mikkel Mac som guldkører sikrede Formula Racing en plads i Le Mans ved at vinde Den Europæiske Le Mans Serie, havde de sølvkører og italiener Andrea Rizzoli med på holdet. Men teamchef Allan Jørgensen havde et ønske om at stille med et rent dansk team og måtte derfor på jagt efter en afløser for italieneren.

»Christina Nielsen var den kandidat, som virkede mest stabil,« fortæller han om udvælgelsen.

Kvinder kører da racerbil

Den kvindelige danske debutant er ikke bleg for at indrømme, at hun til tider kan opleve sjofle og negative bemærkninger som kvinde i en mandsdomineret verden. Men miljøet med værkstedsjargon, mekanik og motorer virker ikke skævt for Christina, som har haft sin gang der de seneste ni år.

»Der er folk, som ikke synes, at kvinder hører til i en bil, eller ikke synes, kvinder skal være i motorsport. Men det må være nogen, som ikke har set vores resultater,« siger hun.

I lære hos Magnussen

Mikkel Mac, som er guldkører for holdet og hermed en slags anfører, føler, at hans oplæring hos Jan Magnussen har bragt ham i en position, hvor han kan være den bedste til at guide holdet.

»Da jeg selv var sølvkører, og Jan Magnussen var guldkører, lyttede jeg til, hvordan han greb tingene an. Det handlede meget om at få det svageste led til at blive lige så stærkt som de andre led. Det er vigtigt som guldkører, at du kan gå på kompromis. At jeg kan lytte til de andre, er med til at gøre vores konstellation så stærk,« siger den 23-årige racerkører.

Fra forlag til Ferrari

Det er ikke kun Jan Magnussen, som har været et forbillede for Mikkel Mac i motorsportsverdenen. At danne team med den 51-årige iværksætter og investor Johnny Laursen, som har stor forretningsmæssig erfaring, har været grundlag for et bedre indblik i de kommercielle sider af sporten.

Johnny Laursen kommer nemlig med en noget anderledes baggrund end de to holdkammerater. Han er en rigtig iværksættertype og har opbygget sin formue ved at udvikle og sælge magasinforlaget Benjamin.

Mikkel Mac fortæller, at Johnny Laursens vej ind i motorsporten begyndte med, at han egentlig bare ville køre for sjov. Det viste sig, at han var god.

Da han havde kørt et stykke tid og vundet et mesterskab, fik han tanken om, hvad det ypperste kunne være for ham, og det blev forestillingen om at køre Le Mans.

Efter at have kørt GT Open-mesterskabet med Jan Magnussen i 2013, rykkede han ind i den Europæiske Le Mans-serie, hvor der var mulighed for at kvalificere sig til ræset, hvilket altså lykkedes i 2015.

»Johnny ville ikke købe sig ind i Le Mans – for man kan i virkeligheden godt bare smide en helvedes masse penge og købe sig til et bronzesæde,« fortæller holdkammeraten.

Koster knaster

Sammen danner de tre personligheder et hold baseret på talent. Fælles er det også for dem, at de har haft en økonomisk opbakning, der har været med til at give dem en chance i sporten – uden en stor portion penge på lommen kommer man ikke til at køre ræs.

»Min far har solgt nogle af sine ting for at få det til at løbe rundt. Vi har også taget lån, for at det kunne lade sig gøre, at jeg kunne køre racerbil. Så min familie har opgivet rigtig meget for det. Men i år er min drøm gået i opfyldelse, så jeg kan leve af det,« fortæller Mikkel Mac om, hvordan han fik muligheden i motorsporten.

Christina Nielsens far, Lars Erik Nielsen, er selv tidligere racerkører og har haft gode forbindelser i motorsportsverdenen. Og så har hendes familie også hjulpet hende økonomisk. Hun kalder det selv for, hun har været »heldig«.

Anderledes ser det ud for Johnny Laursen, som har haft forretningsmæssigt kapital med sig. I januar 2014 skrev Berlingske, at Johnny Laursen var god for 800 mio. kr.

Taler om hunde og katte

Kapital og kommercielle spørgsmål er heldigvis ikke det eneste, som driver teamet.

Styrken i den skæve konstellation er, hvordan de formår også at være en familie ved siden af banen, og hvordan de supplerer hinanden med forskellige erfaringsgrundlag.

»Johnny har udviklet mig ved at hjælpe mig med spørgsmål om sponsorer og med konkrete forretningserfaringer. Men vi snakker lige så meget om hunde, katte og om sommerferie,« siger Mikkel Mac, som ser tiden efter træningen som noget af det vigtigste for, at deres konstellation fungerer så godt.

Christina Nielsen er enig: »Vi har alle tre en meget forskellig baggrund – også inden for ræs. Vi forsøger at udnytte hinandens forcer og lære fra hinanden. Så erfaringsudvekslingen går alle veje.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.