Brøndby

Johan Elmander »Mit comeback blev ikke som forventet«

Fodbold: Da Johan Elmander forlod Brøndby IF i 2006 efter to sæsoner, havde hans præstationer gjort ham til et ikon i klubben. Da Brøndby hentede ham hjem igen i 2014, var forventningerne til ham derfor store.

»Jeg synes, jeg er kommet godt igen efter mit comeback, der ikke gik som forventet. Jeg har bevist, at jeg holder en god form, når jeg er blevet skiftet ind på banen,« siger Johan Elmander. Foto: Jens Dresling/Polfoto

»Da jeg bliver skiftet ind i de sidste 10 minutter, synger fansene mit navn. Det er en fantastisk måde at blive modtaget på. Det betyder, at man har gjort noget godt for holdet og klubben,« siger Brøndby-angriberen Johan Elmander som reaktion på mandagens træningskamp mod Viborg, som var den sidste test før superligastart.

Hans velkomst på banen mod Viborg i mandags minder ham om den første gang, han bliver skiftet ind på banen efter sit comeback til Brøndby i 2014 i en kamp mod OB.

En modtagelse, som træner Thomas Frank udtalte, gav kuldegysninger. Johan Elmander værdsætter måden, fansene stadig modtager ham på, når han løber på banen, men indrømmer, at han ikke længere får den spilletid, han længes efter.

BLÅ BOG

Johan Elmander

Klubber:

 • 1999–2000, Örgryte
 • 2000–2004, Feyenoord
 • 2002–2003, Djurgården (lån)
 • 2003–2004, NAC Breda (lån)
 • 2004–2006, Brøndby IF
 • 2006–2008, Toulouse
 • 2008–2011, Bolton Wanderers FC
 • 2011–2014, Galatasaray
 • 2013–2014, Norwich City (lån)
 • 2014-2016, Brøndby IF

Det svenske landshold:

 • Johan Elmander havde sin debut for det svenske landshold i 2002, hvor han har spillet 85 kampe. Han har nu selv fravalgt landsholdet.

»Det er svært at blive sat på bænken. Når man synes, at man bør spille. Men det er træneren, som bestemmer, og han tror på noget andet. Forhåbentlig får jeg en chance igen for at vise, hvad jeg kan,« siger han.

Johan Elmander kom til Brøndby første gang i 2004, hvor han spillede to hele sæsoner. Han var med til at vinde the double i sæsonen 2004/2005 og scorede i alt 29 mål for holdet i de to sæsoner.

Efterfølgende tog han til udlandet i otte år, hvor han blandt andet spillede for storklubberne Norwich City og Galatasaray. Da hans kontrakt udløb i den tyrkiske storklub i 2014, hentede Brøndby ham hjem til klubben. Det blev starten på et Brøndby-eventyr, som ikke gik som forventet for Johan Elmander, som i sine tidligere år i Brøndby havde markeret sig som kulturbærer for fodboldklubben.

Hårdt comeback

»Det var en hård første sæson. Jeg fik ikke den gode opstart, som jeg gerne ville. Målene manglede, og når du er angriber og ikke scorer, så får du kritik. Det er en holdsport, og når man ikke selv udnytter chancen for at levere på banen, så er der nogle andre, som tager den i stedet,« siger han.

Johan Elmander var udfordret på fodboldbanen, da det ikke lykkedes for ham at score mål eller præstere på det niveau, han havde forudset og håbet på for sit comeback. Forklaringen findes i en personlig tragedie, da han mister sin far til en kræftsygdom, kort tid efter han er vendt tilbage til vestegns-klubben.

»Da min far døde, kom jeg bagud med træningen, så på den måde var min fysiske form heller ikke på sit højeste,« forklarer han.

Foruden den personlige tragedie blev det konstante fravær af scoringer en ond cirkel for angriberen.

»Hvis du som angriber har fem-seks kampe, hvor du ikke scorer, så er det, som om det sætter sig fast i hovedet og bliver sværere. Så kan du stå helt alene med målet og alligevel sparke ved siden af,« siger han.

Johan Elmander fik først rigtig fat igen i oktober 2015, da han scorer et mål i superligakampen mod Viborg. Det gav ham tre kampe i træk, hvor han i alt scorede fire mål for Brøndby. Hans håb er, at han kan præstere på samme niveau i forårssæsonen, da han føler sig i »virkelig god form« før superligastart.

»Jeg synes, jeg er kommet godt efter mit comeback, der ikke gik som forventet. Jeg har bevist, at jeg holder en god form, når jeg er blevet skiftet ind på banen. Jeg har også lavet mål. Men Thomas Frank har valgt at spille med nogle andre angribere,« siger han.

Den rigtig klub

Det er svært at blive sat på bænken. Når man synes, at man bør spille. Johan Elmander
Længslen efter spilletid er stor, men det har ikke fået Johan Elmander til at tvivle på, at han vendte tilbage til den rigtig klub.

Han fandt det positivt, at hans hjemvenden til Brøndby ville blive en del af et projekt, hvor flere af de Brøndby-spillere, som havde dannet grundstammen for Brøndby i sæsonen 2004/2005, skulle være med til at genskabe en æra. Derfor vendte han tilbage til et hold med de øvrige erfarne spillere Daniel Agger og Thomas Kahlenberg.

»Der er så mange gode ting her i klubben: Projektet, som Brøndby ville bygge op, fans-ene, og så er København en fantastisk by, som ligger tæt på Sverige, hvor jeg har min familie,« siger han.

Da Johan Elmander underskrev sin toårige kontrakt med Brøndby den 24. juni 2014, vendte han tilbage som et klubikon for Brøndby og med stor erfaring både fra sine tidligere år i fodboldklubben og fra sin tid i udlandet.

Det gav ham mulighed for at videregive erfaringer til unge og nye talenter på holdet.

»Jeg tror, mange har lyttet til mig, efter jeg er kommet tilbage til Brøndby. Især i kampsituationer har mine vejledninger været gavnlige, når jeg er blevet skiftet ind sidst i en kamp, hvor jeg har kunnet få ro på spillet,« siger han.

Målet for forårssæsonen er mere spilletid, end hvad det er blevet til det seneste stykke tid. Og så håber han på, at han kan være med til at give Brøndby en god placering i Superligaen, da denne sæson nok bliver hans sidste i den blågule trøje.

»Jeg tror ikke selv på, jeg er i Brøndby efter sommeren. Men mit fokus vil stadig være på min sæson her og ikke på, hvad der skal ske efter. Jeg har allerede haft en lille tanke om, hvor jeg allerhelst vil slutte min karriere, men det er noget, jeg holder for mig selv,« siger Johan Elmander.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Brøndby lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
Sport
Annonce

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her